Az egyes sávokra vonatkozó információk > 144 MHz

Színvonal 2m-en

(1/28) > >>

Aladar-YO-SWL:
Üdvözlök mindenkit!

Köszönöm a fórum adminisztrátorának, hogy befogadott.

Aladár vagyok, Romániában élek és évtizedek óta SWL-kedem, azt is inkább csak rövidhullámon, de pár hete átjöttem Magyarországra egy ismerősömhöz látogatóba és volt szerencsém (???) néhány napig belehallgatni a 2m-es sáv FM-es szegmensének Magyarországi forgalmába. Hát inkább nem kellett volna...

Fél-háromnegyed oráig olyan beszélgetés ment az egyik szimplex csatornán, hogy senki nem is adott le egy hívójelet se. Ezzel önmagában talán még nem is lenne baj, mivel bár nem rádióamatőr témájú, de kultúrált beszélgetés ment, amit egy ideig élvezet is volt hallgatni.
Viszont a vége felé megjelentek a nyomkodósok is és valaki beleordibált egy olyat, hogy "ne nyomkodjál már b*zdmeg, hogy a krokodil rágja körbe a f*szodat, b*zdmeg!". Itt hidaltam le! Méghozzá teljesen!
Ilyet még CB-n se nagyon hallottam még, nemhogy amatőrsávon! Bár meg kell hagyni, hogy a CB sávot is viszonylag ritkán hallgatom, inkább csak a HAM sávokat.

A másik, hogy az átjászókon, ha van is forgalom (elég ritka), akkor is arról beszélnek, hogy ki mit evett aznap, ki mivel volt/van kórházban stb.
Mindenkinek tudni lehet az egészségügyi állapotát és az aznapi ebédjét. Kis túlzással komplett orvosi diagnózist lehet alkotni.
Ezek a beszélgetések a 145,625 MHz-es Galyatetői átjátszón zajlottak.

Én utoljára a 80-as években kapcsoltam be YO-ban egy 2m-es rádiót és akkor konkrétan keresni kellett, hogy hol van egy szabad csatorna, mert szinte mindenhol volt forgalmazás.
Ma ez fordítva van. Legalábbis Magyarországon. Alig van forgalmazás. Szinte üres a sáv. Van, hogy durván fél napig is csend van a sávban.
Ha van is forgalmazás, többnyire akkor sem rádióamatőr jellegű...

Romániában nem tudom, hogy mi a helyzet 2m-en, mert nekem nincs oda rádióm, de ha ott is ilyesmi van, akkor nem is lesz, mert eléggé lehangoló, ami ebben a sávban itthon jelenleg zajlik... Már ha ez egyáltalán általános, de remélem, hogy ezek csak ilyen egyszeri, egyedi esetek voltak...

Kérdezném a tisztelt Magyarországi rádióamatőröket, hogy ezek a jelenségek általánosak-e 2m-en kishazánkban vagy csak pont rosszkor kapcsoltam be?

Ki mit tapasztal/tapasztalt az elmúlt évek során 2m-en?

Köszönettel:
Aladár.

I ( C O N:

--- Idézetet írta: Aladar-YO-SWL - 2015 Június 05, 07:14 ---Kérdezném a tisztelt Magyarországi rádióamatőröket, hogy ezek a jelenségek általánosak-e 2m-en kishazánkban vagy csak pont rosszkor kapcsoltam be?
--- Idézet vége ---

Aladár! Ha a kétméteres sávon bármikor bekapcsolsz hidd el "mindig rosszkor fogsz bekapcsolni". Ha Budapesten vagy környékén vagy akkor érdemes az S-23 csatornán behallgatózni, na ott aztán zsír élet megy.

hg5ojw:
10 évvel ezelött még rosszabb volt a helyzet. nem részletezem mert minek. a lényeg az hogy volt szankció, azaz adóengedély bevonás. 73  :ph34r:

ha7az:
Én igazán nem értem ezt. Van itthon vagy 100 TV csatornám. Van rajta jóslás, teleshop, valóság bizbasz, meg mit tudom még mi. Automata programozás után vagy letöröltem a nekem nem tetszőket, vagy 500-as sorszámot kaptak.

Tehát el tudom kerülni. Kicsit beteges az ha valaki csak azért kukkol egy frekvencián, hogy szörnyülködjön. Jó tudom, van aki néz a TV-n is ilyen kukkolós műsorokat. Amíg lószar van, addig van veréb is.

Ha odatévedtek élvezkedni akkor hajrá, de minek ezt normális embereknek reklámozni. Ahogy 20 évig nem hallottam egyszer sem az S23-at úgy most sem fogom.

HG7DX:
Azért a dolog ennyire nem egyszerű.

Persze se te, se én és még sokan mások sem fogják hallgatni közülünk, mert tudjuk, másoktól, vagy saját tapasztalatból hogy némelyik honfitársunk, ékes Magyarsággal beszél az s23-on, vagy éppen az átjátszón. De..

Képzeld el, hogy a gyermeked karácsonyra kér tőled egy szkennert, mert érdekli a rádiózás, A kis család elindul nyaralni és teszem azt úton Budapest felé a gyerek rátéved az s23-ra mert éppen forgalmaznak... A hallottak alapján szerinted mennyire fogja támogatni az a szülő a gyermekét hogy legyen rádióamatőr ? Én konkrét példát tudok ilyen esetre..

Vagy éppen egy külföldi, aki mellesleg jól is beszéli a nyelvünket, útbaigazítást kér(ne) az átjátszón. Először is be sem jut, ha "forgalmaznak" , a többiről meg nem is beszélve...

Az emberek szeretnek általánosítani, és én nemigen szeretném ha ez alapján ítélnék meg a tevékenységet, a hobbit amit szeretek.

Szóval lehet hogy sokakban rossz érzéseket kelt, de én azért csak visszahoznám a /K-s állomásokat. Az ilyen krákogós, nyomkodós, anyázós, barmokat még amatőr eszközökkel is villámgyorsan be lehetne mérni.. Koax levág, rádió elkoboz, és egy jó vastag tollal írt csekk elvenné a kedvét... Az amatőr vizsgán meg ha valaki megtanulja a forgalmazási szabályokat és azt alkalmazza is, akkor semmi félni valója.
Aki meg csak "átment" az meg nem közénk való

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése