Rádióamatőr informatika > Log és műholdas programok

UCXLog

(1/22) > >>

ha5di:
Megjelent a program 5.50-es verziója. Az újdonságok, hibajavítások listája itt olvasható.

A program innen tölthető le.
 

ha2mn:
Sziasztok!

Az 5.52-es verzió is megjelent. Több mint száz, nagyon különböző versenyen vagyok túl ezzel a loggal, noha inkább a német versenyekre koncentrál, érthető módon.

A program óriási előnye az egyszerűsége, a windows-os felület ( egérrel vezérelhető) és a generál checklog lehetőség.

Az olyan versenyeknél, amelyek nem szerepelnek a kínálatban (s ez a többség), checkloggal kell futtatni. Az adatbázis utólag szerkeszthető kézzel (multi1, multi2, pont érték), ezt követően kiszámolja az eredményt.

Mivel megigértem, hogy lefordítom a kiírást és elküldöm, de ez nem történt meg és hanyagságom miatt nem került bele a HA-DX for HA, a versenyen checkloggal logoltam.

Checklogot küldtem, de kíváncsiságból kis szerkesztgetéssel kiszámoltam az eredményt, s ez egyezett a robot által kiszámolttal.

Mivel megszoktam és megszerettem, továbbá jól bevált az igen különböző versenyek esetében, nincs szándékomban váltani, lévén egyben általános és versenylog program is.

Jelenleg a CW vezérlés működik (a gyorsbillentyű reléjét vezérli a számítógép a -60V keying feszültség miatt), a fónia rész nálam nem került kiépítésre, hasonlóan az RTTY-hoz. Ezekre igazából nincs is szükség, nagyon keveset fóniázok, RTTY-ban meg néhány korai kusót leszámítva nem dolgozom. A lehetőség azonban mindkét üzemmódra adott és installált. Csak néhány forrasztáson múlna a dolog.

No, de nem dícsérgetem, mert freeware (ingyenes), nehogy a szerzőnek eszébe jusson shareware-re változtatni.

 

ha1su:
Sziasztok!

Szombaton este néhány QSO erejéig beszálltam a PACC versenybe. Általában az UCX log programot használom versenyzésre, most így tettem.

Számomra megdöbbentő dolgot tapasztaltam a log programnál. Meghívtam egy Holland állomást, meghallott, adott riportot, amit azonnal logoltam (a válasz riport indítása után azonnal enterrel bevittem a QSO-t a logba). Ekkor ért a meglepetés, nem a QSO-hoz tartozó sorszámot adta a program, hanem a következőhöz tartozót, pedig még nem volt új hívójel beírva a hívójel mezőbe (igaz, már felhozta az új sorszámot). Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy az elmúlt versenyek során hányszor követhettem el ezt a dolgot.

Tud valaki segíteni, hogy ez egy általános probléma, vagy csak valamit rosszul paramétereztem fel a log programban?

A korábban használt log programok ilyent nem tettek, pl: N1MM, egészen addig az utolsó QSO adatait adja le, amíg nem írok be új hívójelet. Még akkor is, ha már bevittem az adatokat a logba. Szerintem ez a helyes működés.

VY 73 Laci / HA1SU

ha2mn:
Szia Laci!

A log helyesen működik (közel 4 éve használom).

Verseny-ablak:

- Beírod a hívójelet,
- beírod a vett riportot,
- leadod a riportodat,
- megvárod a visszaigazolást, ha az megjön:
- ENTER – ezzel kerül logba a QSO (az ENTER pillanatában aktuális UTC-vel). Ez a protokoll, mert az ismételgetéssel 1 (több) perc is elmehet. Az ellenállomás a visszaigazolással logol, Te az ENTER-rel ugyanabban a pillanatban.

Ha nem jön meg a visszaigazolás:

- ESC törlöd a hívójel ablakban lévő beírást,
- más hívójel beírható, a sorszám nem változott (az előző, törölt beíráshoz képest).

Megszokod, idővel.

ha6nn:

--- Idézetet írta: ha1su - 2008 Február 10, 08:27 ---A korábban használt log programok ilyent nem tettek, pl: N1MM, egészen addig az utolsó QSO adatait adja le, amíg nem írok be új hívójelet. Még akkor is, ha már bevittem az adatokat a logba. Szerintem ez a helyes működés.
--- Idézet vége ---

Szia Laci!

Az UcxLog-ot több éve használom.

Most a kedvedért rögtön elindítottam a szoftert és csináltam egy QSO-t PA3ARM-mel a következőképpen:

1. Kerestem egy hollandot, beírtam a hívójelét
2. F4 -et bökve leadtam a hívójelem
3. A holland adta a provincia rövidítését: LB
4. Én F2-vel adtam a 001 sorszámot
5. Enter

Azt, hogy mit ad a program több "set"-ben állíthatod és a "Windows" redőnymenü llegördítésével és a "Send CW" menu kipipálásval megnyitott ablakban láthatod, ill végezheted el.

Tapasztalatom szerint ajánlatos az adandó  szöveg részei között kettő space-t beírni.

A "Settings -> Other interfaces" menüben a morse-jel  "pont-vonás aránya" is állítható.

Sok évvel ezelőtt én is a CT-vel dolgoztam, de a LOC beírhatatlansága miatt átálltam erre a remek és sokoldalú szoftverre.

Jut eszembe: A V6.2-t használom.

gl de ha6nn
Bandi

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése