Rádióamatőr informatika > Log és műholdas programok

Verseny QSO-k etikus kezelése

(1/16) > >>

HA7JVV:
Sziasztok,

Tapasztalt versenyzők véleményére, útmutatására lennék kíváncsi verseny QSO-k kezelésével kapcsolatban.

Keresgettem a neten, de nem találtam meggyőző véleményt róla - ARRL fórumon is vegyesek a vélemények.

Szerintetek szabályos-e:

- Ha a verseny során született összeköttetéseket valós időben HRDLog-ba, e-qsl-be, LoTW-be stb. rögzítjük?
- Vagy ezeket egyáltalán importáljuk-e a fő logunkba?
- Jövőbeli diplomákhoz felhasználjuk?

Egy-egy verseny alatt számos összeköttetés keletkezik, sokszor értékes körzetek is felbukkannak. Nem lenne kedvem lemondani róluk. Alapjába véve nem is a helyezés miatt, csak a qso-kért csinálom. Egy QRP állomásnak pedig a "mai világban" illik minden létrehozott QSO-t megbecsülni!  ;)

Etikus ez? Vagy ha nem is valós időben, hanem log beküldési határidő lejárta után feltölthető az online rendszerekbe?

A legutóbbi Makrothen RTTY versenyen valós időben ment a log online felületre is - eddig nem szóltak érte, de parázok is rendesen... :D
A hétvégi JARTS WW RTTY-n több mint 3-szor annyi QSO született, de egyenlőre N1MM+ -ba pihen... Nem mertem még a fő logomba importálni sem.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

ha3flt:
- Szabályos egy összeköttetés név és QTH nélkül? Állítólag igen (és még ezt is meg akarják itt-ott nyirbálni praktikusságra hivatkozva),
- a "verseny" rádióamatőr tevékenység? Állítólag igen,
- számítógép-programokat és rádiós vagy nem rádiós infrastruktúrákat fel szabad használni a rádióamatőr tevékenység során? Igen.

Ettől kezdve azt csinálsz a QSO-kkal, amit akarsz, nehogy már neked kelljen szégyenkezni. Főleg, hogy a társaság egy része mindig azt válaszolja, mikor a hétvégi versenyeket kritizálja az ember, hogy attól lényeges frekvenciák válnak más (szabályos rádióamatőr) célra használhatatlanná, hogy azért is vannak a versenyek, hogy Te mennyi és milyen remek összeköttetéseket készíthess. Kíváncsi vagyok, mit lehet erről vitatkozni, mert az nyilván van, abban látatlanban biztos vagyok...

ha2mn:
Szia Viktor!

Számtalan versenykiírás tanulmányozása során arra a megállapításra kellett jutnom, hogy közülük egy sem tiltja meg a versenylog feltöltését valós időben – azaz ahogy írod a logot a versenyben, az azonnal megjelenik nyilvános felületen.

Továbbá a versenylog beküldési határidő előtti feltöltést sem tiltja semmi a nyilvánosan hozzáférhető online logokba, QSL rendszerekbe.

Ennek az az oka, hogy a versenyben létesített összeköttetéseid visszakeresése a különböző felületeken időtlen időket venne igénybe. Továbbá kérdéses az is, hogyha egyáltalán feltöltenek valamit a QSO partnereid, nem biztos, hogy az megbízható.

Az utóbbi években a versenylogok beküldési határideje annyira lerövidült, hogy nincs mód ilyen mókákra. Van olyan verseny is, ahol a logot a verseny vége után néhány órán belül be kell küldeni, amit minimum a QSO partnerek iránti udvariasságból és tiszteletből is célszerű megtenni.

A versenyeket a rádióamatőr aktivitás növelése céljából hirdetik meg. Manapság hétköznap szinte alig van állomás a sávokban (kivéve FT4, FT8). Például próbálj meg egy szép, átlagos hétköznapon 10 RTTY összeköttetést összehozni, s hogy ne cifrázzuk - csak Európából.

A versenyek igazából olyan aktivitások, amelyek lehetőséget adnak más országokkal, kontinensekkel való riportváltásra - függetlenül az állomásod műszaki paramétereitől. A versenyt nem megnyerni kell, hanem részt venni benne, mert jó lehetőség kapsz a DXCC és más diplomák, oklevelek megszerzésének megkönnyítésére. Vagy csak egyszerűen egy jó és szórakoztató rádiózásra.

A nagy, úgynevezett versenyállomások célja a jó helyezés. Ők az operátori és a műszaki képességeiket igyekeznek hasznosítani – de ők csak egymással vetélkednek, veled nem. A nagyok játéka viszont azért fontos, mert a versenybe bekapcsolódó átlagos vagy QRP állomásokat igyekeznek minél nagyobb számban meghallani és megcsinálni, mert ezekből a tömegesen megjelenő állomásokból élnek meg.

A versenyek még azért is jók, mert érdekes és bizony teljesen meglepő terjedési jelenségeket is tapasztalhat az ember. Ezek kihasználása főleg a kis teljesítményű és QRP állomások számára fontos és élményszámba megy.

A magyar (és vélhetőleg a nemzetközi) szabályozás szerint az összeköttetés létrejöttének feltétele, sőt kötelezettség a riportváltás. Viszont vannak versenyek, ahol nincs riportváltás.

Például:

RAEM: (csak földrajzi koordinátákat kell adni, riportot nem, de lehet)
Stew Perry Topband Challenge (csak160m): (QTH lokátor 4 karakter, riport nem, de lehet)

A világon nem volt még olyan hírközlési hatóság, amely szóvá tette volna a riport hiányát.

ha3flt:
Mennyire unom már ezt a vastagbetűkkel sulykolt dumát, egyetlen alkalmat sem sikerül elmulasztani, és mindig sikerül ezt a nagyobbrészt hamis állítást hangoztatni, hogy a verseny "segít". Összeköttetéseket csinálni, barátkozni, rádióamatőr munkát végezni QRP-snek meg függetlennek meg mindenkinek. Ezek a kijelentések hivatalos minőségben történnek valamilyen szervezet érdekei szerint?

Még jó, hogy sok más vélemény is van róla. Ökörség, más, méltóbb módja is lehetne az aktivitásoknak, részben van is, csak hát az emberállat ilyen beszűkült ösztönlény.

Bár összeköttetéseket szeretek készíteni, többnyire képtelen vagyok rászánni magam, hogy kilóra csináljam, 24-48 órát töltsek el valamivel kényszeresen, túl nagy teher, mert ilyen módon nem értelmes tevékenység. Előbb javítok meg bármit, mászom toronyra vagy festem ki az adószobát. Viszont, hála a többség eszének, már valóban sokkal ritkábban van másra lehetőség...

HA7JVV:
Köszönöm a választ mindkettőtöknek!

3FLT Tibi:
Ez a verseny dolog relatív. Nekem speciel az adott számomra szimpatikus módokon (RTTY, Hell) máshogy nemigazán van QSO partner.
Mint ahogy 2MN Tibor is írta: hétköznap 10 QSO-t tudok csinálni jó esetben a fent említett üzemmódban. Én ezt pontosítanám: jó az 2 nap alatt is két sávot figyelve, hell-nél egy-két hét / 10 QSO!

Nekem a versenyzés a saját magam által épített eszközök-készülékek műszaki (stressz) tesztelését jelenti. Saját forgalmazástechnikám csiszolgatását. A terjedés napszak-évszak szerinti megfigyelését különböző sávokon, olyan sávokon - szegmensekbe ami nem kong az ürességtől. Viszont, én nem csak versenyzek, hanem ha van egy jó aktivitás, QSO-party, stb. abban is aktívan részt veszek.
Röhögni fogsz, de pont emiatt léptem be az RDRC-be. Ott legalább van minden szombat délelőtt egy pár órás kis aktivitás mindenféle elvont digimódokban, hétfőre is van program az alsó sávokra és van egy csomó "házi" versenyük.

Kényszerből csinálom... Ez van, nem tudok mit ellene tenni. Az utolsó versenyem még a 98-as IAURU-n volt. Eddig megvoltam nélküle, de a sávok kihaltsága nagy úr! Nekem is fárasztó. JARTS alatt aludtam 2x4 órát, de élveztem minden percét, mert RÁDIÓZTAM legalább, amit pedig nagyon szeretek! Nekem sajnos nem elég a havi 2-3 QSO, vagy a "frecsegés a semmiről" telefonpótló üzemmódban.

Lehet félreérthető voltam az előző hozzászólásomban, elnézést érte, de nekem nem arról szól, hogy kinek nagyobb a micsodája, nem kényszeres megfelelés önmagamnak v. kapuzárási szindróma, csak szimplán addikció.  :wacko:

2MN Tibor
Akkor nyugodt szívvel feltöltöm. Többen is jelezték a QSL-t, illő teljesíteni azokat is.
Nem /QRP-ben versenyeztem, mert csak HIGH és LOW kategória volt.

Amúgy részemről teljesen egyetértek veled, pont azok a dolgok miatt csinálom amiket említettél is, viszont 3FLT Tibit is teljesen megértem!
A sorozatos csalások, maximalizált teljesítmények folyamatos és időnkénti átlépése (tapasztaltam a JARTS-on is ilyen "utánégető" bekapcsolásokat...), szegmensen kívüli adások, stb. miatt tényleg sok embernek negatív a megítélése ezekről.

Sajnos nagy az Isten állatkertje, viszont versenyen kívül is van elég hülye a sávokban...  ;)

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése