Az egyes sávokra vonatkozó információk > 5,4 MHz

Így folytatódik, ha folytatódik

(1/1)

ha2mn:
Valami van...

Az IARU Adminisztratív Tanácsának üléséről 2006. augusztus 14-én kiadott közlemény szerint a Tanács áttekintett egy munkadokumentumot, amely szerint erősödik az igény egy 5 MHz körüli, a rádióamatőr és az amatőr műholdas szolgálat számára kijelölendő frekvenciaspektrum iránt.

Várhatóan az 5 MHz (és kisöccse, az 500 kHz) a WRC-07 témája lesz.

Külföldi rádióamatőr berkekben olyan pletykák terjengnek, hogy a 60 méteres sávban a rádióamatőr szolgálat számára 200 kHz-es spektrum globális kijelölése sem tartható elképzelhetetlennek. A hivatalos indoklásban nyomós érvet képez a vészhelyzeti kommunikáció lehetőségeinek javítása.

Az 500 kHz környéki spektrum kijelölésére is komoly igény van, noha maga az 500 kHz várhatóan intakt marad, mint a globális tengeri vészhelyzeti szolgálat "emlékhelye". Ugyan a hivatalos szolgálat kivonult e frekvenciáról, monitorozása azonban még nem fejeződött be véglegesen, mert még mindig akad néhány felhasználó.

Az idén ünnepeltük az 500 kHz kijelölésének 100 éves évfordulóját (Berlin 1906.), abből az alkalomból üzemelt többek között a DL500KHZ is.

A ITU WRC-07-en az IARU reprezentálja a rádióamatőr és az amatőr műholdas szolgálatot. Ennek előkészítése folyamatban van, többek között a holnap befejeződő ITU TELECOM World rendezvényen is.

ha5flt:
Létezik, hogy ez valamiféle féket tesz majd a BPL-re is, de legalábbis a szabványok szigorítását eredményezheti?
Úgy értem, a "vészhelyzeti kommunikáció" emlegetése, mert ez mintha háttérbe szorult volna eddig, mondván, felesleges, mert van már ezer más lehetőség.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

Teljes verzió megtekintése