Az egyes sávokra vonatkozó információk > 5,4 MHz

Így kezdődött az USA-ban

(1/2) > >>

ha2mn:
60 méteres borongás[/u]

Folynak az előkészületek a 60 m-es sáv rádióamatőr célra kijelölt öt csatornájának birtokba vételére az USA-ban. Az amerikai amatőrök máris számos, vélt vagy valós  problémát tárgyalnak. Ugyanis merőben szokatlan technikai és forgalmi feltételekkel engedélyezik e másodlagos céllal kijelölt frekvenciákon a forgalmazást, egyelőre széles teret nyújtva ezzel a polemizálásra.

E rövidhullámú csatornákon csak 2,8 kHz sávszélességű USB (2K8J3E) adás engedélyezett, más üzemmód nem. A kijelölt frekvenciák a csatorna közepét jelentik, ennek megfelelően a pontos adási frekvencia -1,5 kHz. Az 50 W ERP-t a dipólusra kell vonatkoztatni (0 dB), nyereséges antenna esetén a kimenő teljesítmény a számított vagy mért nyereség alapján csökkentendő.

A csatornák másodlagos jellegéből adódóan hoztak még egy szigorú rendelkezést: amennyiben egy elsődleges felhasználó felszólítja az amatőr állomást a forgalmazás beszüntetésére, úgy a felszólításnak azonnal eleget kell tenni.

Problémát okoz az is, hogy az öt csatornán korlátozott számú állomás forgalmazhat. A tengerentúli amatőrtársak között terjed az a gondolat, hogy QRP adásokkal lehetőséget nyújtsanak a kontinens más régióiban élő amatőrtársaiknak a csatornák párhuzamos használatára - egymás zavarása nélkül.

A 60 méteres sáv kiváló terjedési viszonyai lehetőséget nyújtanak izgalmas DX és QRP munkára. Nem véletlen az, hogy az elsődleges szolgálatok "kedvencévé" vált a rövidhullámú rádiózás kezdetétől fogva. Ezt a tényt kevés amatőr ismeri még, a terjedési és a forgalmi tapasztalatok bizonyosan választ adnak számos kérdésre és kialakítanak egy konszenzuson alapuló forgalmi rendet.

A végső cél egy valódi sávrész kihasítása, ezt az amerikai amatőrök fokozott aktivitással, műszaki és forgalmi fegyelem tanúsításával akarják kivívni.

A nagy nap július 3-án éjféltől, a helyi zónaidők szerint veszi kezdetét. Érdemes a HA amatőrtársaknak figyelni a sávot helyi idő szerint reggel 6 órától. Bár a nap már magasan lesz - ismerve a sáv jellegzetes terjedési viszonyait-, nem kizárt, hogy a szerencsések legalább fültanúi lehetnek az első 60 méteres rádióamatőr összeköttetéseknek.

ha2mn:
60 méter - pontosítások


--- Idézet ---The FCC has granted amateurs use of five 2.8 kHz-wide channels with
center frequencies of 5332, 5348, 5368, 5373 and 5405 kHz. The
channels will be available to General and higher class licensees.
The only permitted mode will be upper-sideband USB phone, and 50 W
ERP is the maximum power allowed.

Users of the 60-meter channels should set their carrier frequency
1.5 kHz lower than the channel center frequency. ARRL suggests
restricting transmitted audio bandwidth to 200 Hz on the low end and
2800 Hz on the high end for a total bandwidth of 2.6 kHz.

--- Idézet vége ---

A lényeg:

Az FCC kijelölte az öt használható csatornát. A középponti frekvenciák az angol szövegben megtalálhatók. Adásmód: USB fónia, ERP 50 W.

Az adás pontos frekvenciája a csatona freki -1,5 kHz. A kisugárzott audió jel engedélyezett frekvenciaspektruma  200-2800 Hz között lehet.
 
***

Ma reggel 01 UT-ig figyeltem a sávot, sajnos negatív eredménnyel. Pontosan akkor kezdett fordulni (valamerre) a terjedés, már nem volt erőm kivárni. 22-23 UT között két állomás használta az 5368 kHz-es csatornát, feltehetőleg spanyol nyelven beszéltek, hosszú periódusok után mentek vételre. A nagyon magas szintű QRN, a TV és a szélessávú adatátvitel által okozott zavarok miatt a vétel rendkívül rossz minőségű volt. A repsávot figyelve (5600 kHz, USB) - az irányító angol kiejtéséből következtetve - vélhetőleg Santa Maria irányítóközpontot vettem, előbb harmatgyengén, később feljött, majd 01 UT körül már a holtzóna határán volt. Hasonló jellemzőkkel lehetett venni a Shannon VOLMET-t (5507 kHz, Írország). Elég korán (23 UT körül) egy rövid periódusra New York is beszólt, harmatgyengén, a szöveget nem lehetett érteni (New York ritkán használja ezt a frekvenciát, főleg hajnalban veszi át az irányítást). A repülők pozíciói 10-20 West, 10-30 North közé estek, nyugati irányba kértek útvonal kijelölést és ritka kivétellel gyenge jelekkel voltak vehetőek.

40 méteren 00UT körül hallottam egy  W2 állomást NJ-ből, cw üzemmódban, elég jól jött (szűrővel). 160 és 80 méteren semmi, 20 méter még ment. Egy ZF meg egy K1 mellett SP, DL, ON, OZ, F, G állomásokat is lehetett hallani. 18 MHz: sávzaj.

Ezek után nem ártott némi alvás.

Rövidesen összefoglalom az első napok alatt, a 60 méteres sávban szerzett amerikai amatőr tapasztalatokat.
 

ha2mn:
Első órák a 60 méteres sávban


--- Idézet ---AF0H:            A rettentően zajos körülmények és a 3-as csatornán [(Ch. 3 - 5368 (valójában 5366.5)] hallható adatjelek miatt feleslegesnek tűnt általános hívást adni. Nem hiszen, hogy meghallottam volna a visszahívásokat. Mindezek ellenére sikerült 16 összeköttetés (12 különböző államból) 00:00 és 00:30 CST között.

N0RQ:           Itt Texasban nagyon érdekes volt belehallgatni az új sávba éjfél után. Óriási volt a zaj, két állomást sikerült levenni, (MD-ből és FL-ből).

K8NQC:          Ohioban 3-4 párhuzamos QSO-t lehetett hallani. Úgy nézett ki, hogy zavartalanul mentek az összeköttetések az óriási zaj ellenére. A párhuzamos QSO-k lehetősége ugyanazon a frekvencián segíti a sáv kihasználását. A nagy jelek hiánya valóban pozitívum.

WB5HZE:  Napkelte utánig figyeltem a sávot, s sikerült néhány tucat összeköttetést csinálni - még Alaszkát is. Az USA középnyugati és délkeleti részéből jó minőségű adások érkeztek Hustonba hajnal előtt, azután erősségük visszaesett hajnali 3 óra körül. A Nyugati Part és a Sziklás Hegység gyengébben jött, mégis a jó vételhez elegendő térerővel. Ebben az irányban hajnali 4 óra körül ment le a terjedés.
A helyi W5 körzet nem annyira aktivizálta magát, ámbár azok, akik bekapcsolódtak, erős jelekkel voltak vehetők. Két alaszkai állomás - NL7Z és KL7/K1YS (kösz fiúk, hogy feldobtátok a bandát) meglepően erősen jöttek (valójában jobban, mint a nyugati parti állomások). Nagyjából az utóbbiakkal azonos időpontban kezdett térerejük csökkenni.
Nem meglepő, hogy Hustonból a legjobb terjedés Florida felé alakult ki, köszönhetően a közbenső, nagy sós vízfelületnek. Néhány new englandi állomást is hallhattunk kezdetben, de gyorsan eltűntek.
Nem voltak állomások Hawai és az USA birtokolta külső területekről, ámbár jelentettek allomásokat a Virgin Szigetekről. A sáv zárt maradt Hawai és Huston között, bár bíztam abban, hogy pirkadatkor kinyílik. Helyette rövid, de erős beütések érkeztek Középnyugatról és a Keleti Partról. A sáv terjedése - mint ahogy az várható volt – röviddel a helyi hajnalt követően megszűnt.

WB5HZE:     Kíváncsi vagyok, hogy kié lesz az első USA - Egyesült Királyság összeköttetés? (Az 5. csatorna közös az angolokkal).

K8CPA              ... éppen most figyelem N8JGG és WQ4Y QSO-ját az 5.371.5-ön.

--- Idézet vége ---
 

ha2mn:
HAM QTC 5 MHz-en - Angliából

GB2RS múlt vasárnapi beiktató HAM-QTC adását 5 MHz-en mintegy 50 állomás részvételével kialakult masszív pile-up követte. Az Egyesült Királyság minden részéből összegyűlt állomások vételi riportokat adtak SINPO kódban. Ezt a különleges üdvözlő fogadtatást a G3LEQ részére azóta is érkező email-ekkel és faxokkal folytatják. A nemzeti híreket és a legfrissebb terjedési adatokat tartalmazó adást minden vasárnap helyi idő szerint 12:30-kor kezdik 5405 kHz-en, USB üzemmódban. A mai vasárnapon a híreket G4HPE, Steve, Royston-ból (Hertfordshire) adja, a vételjelentéseket és a QTH lokátorokat körülbelül 12:55-kor kezdi fogadni. A következő hónapok adatait feldolgozzák és elemzik az RSGB 5 MHz-es Munkacsoprtjának egyik programja keretében.

ha2mn:
60 méter - 7 nap után

Idézetek Bonnie, KQ6XA írásából

"Egyhetes 5 MHz-es forgalmazás után immáron néhány, a gyakorlatban  jól alkalmazható forgalmi technika kialakulása körvonalazódik az USA-ban. Az első éjszakán és az azt követő napon a nagyszámú állomás által alkalmazott gyors összeköttetés és a kialakult együttműködés örömteli élmény volt. Az amatőrtársak igyekeztek megragadni az alkalmat arra, hogy a (60 méteres) sáv megnyitásakor való jelenlétükkel később hetvenkedhessenek.
 
Elmúlt az újdonság varázsa, s a helyzet végül normalizálódott mind a hívások, mind a QSO-k tekintetében. A legtöbb amatőr még úgy cselekszik, mintha az első randevúján volna - a legkiemelkedőbb forgalmi fegyelemről (rövid adások) és azonosító módszerek alkalmazásáról tesz tanúságot. Megfelelően kezelik a csatornákat - a közösen használt csomóponti VHF és a linkelt helyi FM átjátszókon tapasztalható tömörséggel. Remélhetőleg a jövő sem hoz változást a jó összeköttetési módszerekben és a magatartásban.

Napközben az 5 MHz NVIS terjedést mutat (0-500 km), ámbár a nyári zajok korlátozzák a sáv kényelmes használatát, pláne 50 Watt esetén. Nagyszerű DX és helyi terjedést hoznak az éjszakák, de a viharok és a villámlás okozta reccsenések hajlamosak kemény helyzetet teremteni.

Mint az várható volt, néhány operátor nincs teljesen tisztában az adás technikai követelményeivel. Előfordul, hogy kicsúsznak a csatornából, vagy annak közepére hangolják az adót. Az eltévedteket valaki mindig besegíti a kijelölt frekvenciára, s ezt csak helyeselni lehet.

......

5 MHz-es csatornák az egész világon?

Noha az 5 MHz jelenleg csak az Egyesült Királyságban és az USA-ban engedélyezett, valószínűsíthető, hogy más országokban is bevezetik az 5 MHz-es amatőr szolgálatot, s talán hasonló csatorna-kiosztási elvet alkalmaznak.

......

5MHz USB amatőr csatornák világszerte:

CHAN - FREQ - LOCATION - COMMENTS
167 = 5167.5 USB (Alaska only)[Emergency]
193 = 5193.5 USB (*German Beacon only)[+1500Hz]
258 = 5258.5 USB (UK only)[UK-FA]
278 = 5278.5 USB (UK only)[UK-FB]
288 = 5288.5 USB (UK only)[UK-FC]
330 = 5330.5 USB (USA only)
346 = 5346.5 USB (USA only)
366 = 5366.5 USB (USA only)
371 = 5371.5 USB (USA only)
398 = 5398.5 USB (UK only)[UK-FE]
403 = 5403.5 USB (USA/UK)[UK-FM]

Német amatőr társulás üzemeltet egy kísérleti jeladót DRA5 hívójellel. Napfizikai adatokat sugároznak CW, FSK, PSK31 üzemmódban az 5195 kHz csatornaközép frekvencián (193-as csatorna+1500 Hz).

......."

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése