Üzemmódok, alkalmazások > APRS

WIDEn-N

(1/1)

Gábor_:
Sziasztok

A WIDE után, de a kötőjel előtt álló számnak mi a funkciója?

HG4FC:
Szia,

Tán ez segít:

https://www.ham.hu/radiosatvitel/adat/APRS/

A WIDEn-n esetén az n=1..7 lehet. (Az SSID-t jelöltem n-nel.) Az átjátszó, ha egy ilyen csomagot vesz, akkor megismétli azt, de úgy, hogy az SSID-t csökkenti 1-gyel. Ha az SSID 0-ra csökken, akkor az átjátszó már nem adja tovább az adott csomagot. Ezáltal elkerülhető, hogy egy adott csomag vég nélkül keringjen a hálózatban. Nem ismétli meg a csomagot az átjátszó akkor sem, ha 28 másodpercen belül újra hallotta. Így nem fordulhat elő, hogy egy WIDE7-7 címzés esetén pl. két átjátszó között 'pattogjanak' a csomagok.

Teljes protokol leírása (nem biztos, hogy a legfrisebb verzió): http://www.aprs.org/doc/APRS101.PDF

73' Tóni

ha3flt:

--- Idézetet írta: Gábor_ - 2018 Szeptember 26, 15:23 ---A WIDE után, de a kötőjel előtt álló számnak mi a funkciója?

--- Idézet vége ---

Jé, ez tényleg nincs benne rendesen ezekben a doksikban. Még sohasem tűnt fel. :-)

Igazából a kis n számnak önmagában nincs jelentősége, hanem akkor van, amikor több WIDEn-N tagot akarunk egy címzésbe beleírni: HA3FLT > APRS via WIDE1-1, WIDE2-2. Ezeknek valahogyan különbözniük kell.

Ez a címzés pl. akkor jó, ha van egy lokális APRS digipeater is, ami szeretnénk, ha körbesugározná a pozíciónkat, aztán van egy hegyen levő, nagyobb állomás is, ami szintén megismétli.

1. A lokális digi "elfogyasztja" a WIDE1-1-et, vagyis a második számot, és lokálisan hallhatóvá válunk.
2. A hegyen levő, nagyobb digi is ismétel egyet, és abban a csomagban a WIDE2-1 fog már szerepelni, tehát ő meg a WIDE2 nagy N-jéből fogyaszt el egyet.
3. Tegyük fel, hogy a fenti csomagot a hegyen levő digitől három másik digi hallja, és mivel még nem nulla a nagy N, ezek is meg fogják ismételni a csomagot. Vagyis így betakartuk a pozíciónkkal a környezetünket és fél Magyarországot, de vannak helyek, ahol azért ez nem így megy.

Az egész még bonyolultabb, mert attól is függ a csomagok terjedése, hogy a hálózat melyik eleme hall meg és reagál először...

Viszont gyakorlati tanácsokat mástól kérj, én nem szoktam APRS-ezni. :-) Például biztosan be lehet állítani a programokat, hogy ne válaszoljanak minden WIDEn "hívójelre", tehát pl. a hegyen levő digi ne reagáljon a WIDE1-re, csak a WIDE2-re, és akkor egy jobb pozícióban levő állomás ismételtethet rögtön úgy egy közeli hegyen levő digivel, hogy a lokális, városi digik nem szólalnak meg (az első két fokozat, mint helyi digi és "nagy" digi, elég következetes, de sokféle hálózat lehetséges), de ezeket a dolgokat nem ismerem rendesen.

Gábor_:
Igen, egyelőre sajnos nem találtam, olyan doksit amiből megértettem volna, hogy pl egy WIDE1-1, WIDE2-2 cimzés az miért lenne jobb mint egy WIDE1-3...

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

Teljes verzió megtekintése