Üzemmódok, alkalmazások > APRS

SainSonic AP510 tracker

(1/2) > >>

HA3MAK:
Sziasztok!

Vettem egy SainSonic AP510 APRS trackert: https://www.ebay.com/itm/NEW-AVRT5-APRS-VHF-with-GPS-Bluetooth-Thermometer-TF-Card-Support-APRSdroid/123583779026?hash=item1cc62ad0d2:g:-FEAAOSwEONcM0U1

Leginkább kíváncsiságból, hogy mire lehet képes. Tervem az volt, hogy vitorlázó repülő fedélzetén fogom rendszeresen használni. Mikor megérkezett, felprogramoztam gyorsan, beállítottam a megfelelő frekire és beraktam magam mellé a kocsiba. Jártam vele sok fele, többek közt Pécsen, Kalocsán és Szekszárdon de az aprs.fi oldalra sosem jutott ki packetem.

Itthon az Xastirral figyelve a frekit tudtam venni a tracker által küldött packeteket, tehát az adója egyértelműen jó. Két dologra tudok gyanakodni:

* Az antennája a kis kimenő teljesítménnyel kombinálva ellehetetleníti a használatát

* Valamit rosszul állítok be
Csatoltam egy képet a beállításaimról. Ismeri, használja valaki ezt a kínai trackert? Láttok esetleg olyan beállítást, ami nagyon mellément? Ki milyen trackert ajánl amit elsősorban a levegőben jól lehetne használni és kicsi, kompakt?

73, HA3MAK

HG4FC:
Szia Karcsi,

A beállítások jól, max. a MIC-E-t érdemes még bepipálni.
A gond a kimenő teljesítmény és az antenna.
Tegyél utána egy min. 10 Wattos végfokot és egy 5/8-os antennát.

A repülön jobb lesz a helyzet, de autóban az ülésről szinte semmi.
Csak külső antenna.73' Tóni

HA3MAK:
Szia Tóni!

Köszönöm a válaszodat és a megerősítést. Repülőből is próbáltam már de egyetlen packetet sem láttam az aprs.fi-n... Pont a kompakt, ingzsebben hordozható kivitel tetszett meg ebben a trackerben, ez az amúgy is szűkös fedélzeten előny. Adok még neki esélyt egy gyárinál nagyobb antennával, aztán meglátjuk.

73, HA3MAK

ha3flt:
Ha jól sejtem, a repülőgép műanyagból készül. Pont nehéz megbecsülni a helyzetet, mert ha szénszálas, akkor teljesen szigetelőnek sem lehet mondani. :-)

Mindenesetre ott az ablak. Tény, hogy vannak ilyen könnyebben kezelhető, lapos, összehajtott, elvileg nagyobb nyereségű gumiantenna-megoldások: https://www.ebay.com/itm/2-6ft-Dual-Band-VHF-UHF-SMA-Female-5-2dBi-High-Gain-Foldable-Ham-Radio-Antenna/173882793389, de az ostor- meg a gumiantennákhoz kell valamiféle ellensúly, anélkül azok csak fél antennák. Vagy te vagy az ellensúly, vagy fémre, fém közelébe kell szerelni őket, mint az autónál, különben a hatásfokuk nagyon rossz - és szinte csak ilyeneket lehet kapni, ill. látni mindenhol. Még az álcázottaknál is ott áll, hogy mekkora fémfelületen működnek jól, és az nem olyan kicsi: https://www.ebay.com/itm/Laird-Technologies-ETRA1440-2-Meter-144-148MHz-Phantom-Ham-Radio-Antenna/372216618378.

Azokkal az antennákkal pedig, amik önállóan is teljes értékűek, mint például egy Quad, az a baj, hogy 2 m-en még nagyok a fizikai méretek. Ilyesmire például lenne lehetőség valami hajlékonyabb kivitelben is: https://www.ebay.com/itm/Window-quad-loop-antenna-UHF-70cm-430-440-MHz-Ham-Radio/362271681069, de ez még UHF antenna létére is elég nagy, és nem is nagyon látom, hogy próbálkoznának trükkösebb, kisebb megoldásokkal. A 2 m-es Magnetic Loop-ot most hagyjuk. :-)

Ami ilyenkor beugrik, az a J-Pole antennatípus (http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch24/chiave1829.htm), megvásárolható vagy (szalag)kábelből elkészíthető, de az is kb. másfél méter hosszú - viszont talán össze lehet kicsit hajtogani, és a gumiantennánál nyilván macerásabb foglalkozni vele, viszont ez rendes antenna...:

https://www.ebay.com/itm/DELUXE-MODEL-ROLL-UP-2M-70CM-ROLL-UP-J-POLE-SLIM-JIM-ANTENNA-WITH-10FT-COAX/190898779511
https://www.ebay.com/itm/Authentic-N9TAX-VHF-UHF-Slim-Jim-J-Pole-For-HT-2m-70cm-Antenna-10-Coax/321819896093

Ha nem vezet az a repülő, talán működne valahová elfektetve, polaritás ide vagy oda, de ezt már nem tudom.

HG4FC:
A J-Pole antennát én is javaslom.
Mi az egyik "űrlufi" reptetésnél használtuk.
30Km magasból is működött.

El tudom képzelni, hogy a J-Pole-t kivülre valami ragasztó szalaggal, Duck tape pl. felragasztod.
És egy vékony koaxot kivezetsz.

A másik lehet még a Coax collinear.
Könnyen elkészíthető és akár lógatni is lehet.
Ilyen antennát is használtunk a ballon reptetésnél.

Egy 2m/70cm verziót most is használok stabilban.

73' Tóni

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése