HAmatőr fórum

Üzemmódok, alkalmazások => Űrkutatás, műholdak, ballonok => A témát indította: ha5di - 2008 Április 04, 08:54

Cím: Sikeresen dokkolt az ISS-hez az ATV Jules Verne
Írta: ha5di - 2008 Április 04, 08:54
Nevezetes nap a tegnapi az európai - és talán nem csak az európai - űrkutatás történetében, az ATV Jules Verne automata többször felhasználható teherűrhajó sikeresen összekapcsolódott az ISS nemzetközi űrállomással.

Ezzel agy minőségileg teljesen új képessége jelent meg ESA-nak, hiszen eddig terhet feljuttatni az ISS-re csak az orosz és az amerikai űrkutatás tudott, utóbbi is csak az emberi fedélzeti közreműködéssel működő űrsiklókkal. Az ATV Jules Verne sikere azért is érdekes, mert 2010-ben leállnak az amerikai űrsiklók és az azt felváltó Orion embert először csak 2014 őszén fog szállítani, s az első teszt repülése is 2012-ben esedékes, ha minden a tervek szerint megy.

Ezen idő alatt embert (amerikait is) az ISS-re csak az orosz űrkutatást tud feljuttatni a lehet hogy ódivatú, de a jelek szerint elfogadhatóan üzemelő Szojuz űrhajókkal, és ez lenne a helyzet az áruszállítással is az ATV Jules Verne nélkül.

Az aktuális hírek, beszámolók és filmek az ESA WEB oldalán olvashatóak és a fontosabb események élő internetes közvetítésben is megnézhetők. Ilyenből pedig még lesz több is a küldetés során:

http://www.esa.int/SPECIALS/ATV/index.html

Gyorsan körbenéztem a nagyobb hazai Internetes hírportálokon, de még a Tudomány/Technika rovatokban sem találtam egy rövid említést az eseményről. Kár...

73... Béla, HA5DI
Cím: Re: Sikeresen dokkolt az ISS-hez az ATV Jules Verne
Írta: ha7az - 2008 Április 05, 01:00
Pedig volt róla hír, én is olvastam. A rövid MTI hir mellet az Origón is megjelent. http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080402-jules-verne-dokkol-az-atv-az-europai-teherurhajo.html (http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20080402-jules-verne-dokkol-az-atv-az-europai-teherurhajo.html)