HAmatőr fórum

QRP => QRP mindenféle => A témát indította: hg2ecz - 2004 Október 11, 07:57

Cím: QRPP, QRSS
Írta: hg2ecz - 2004 Október 11, 07:57
Sziasztok!

Találtam egy közérthető linket a kisteljesitményű rádióforgalmazásról. Én is ebben látom a kihivást, nem a QRO-ban, azonban eddig nem talaltam közérthető, mérési eredményekkel szépen ilusztrált es szélesebb körben megoszthato leirást róla (itt 136 kHz-re, de bárhol érdekes lehet). Ezért meg is osztom gyorsan:

    http://www.qsl.net/on7yd/136narro.htm (http://www.qsl.net/on7yd/136narro.htm)

Tekintettel az egyre jobb rádióvevőkre és a digitális jelfeldolgozás hozta változásokra, szivesen látnek a jövőben külön versenykategóriákat 10-20 dB-enként is. Tehát pl. a versenyeken kulönválasztva a 10mW, 100mW, 1W, 10W, 100W es felette kategóriákat. Főleg ha a HAQRP-hez hasonloan vegfok bemenő DC teljesitményben lenne meghatározva, és becsülettel be is tudná tartani legtöbbünk.

Ekkor élvezhetné az ember igazan a Rock-Mite (http://smallwonderlabs.com/Rockmite.htm) előnyeit is. HI

Lehet, hogy így még színesebb lenne az élet?

73!
   hg2ecz, Zsolt
 
Cím: QRPP, QRSS
Írta: ha5flt - 2004 Október 11, 22:44
Nagyon jó, végigvigyorogtam a cikket, annyira szellemesek, újszerűek (számomra) ezek a megoldások. Illetve még nem az egészet - idő kell emészteni.

Amúgy is a DSP - egyszerre lévén szoftveres (μC és PC is) és rádióamatőr - nagyon érdekel, már sokat olvasgattam róla, és tervezgetem, mit fogok készíteni.

Kicsit nehéz elképzelni, hogyan is nyeri meg azokat a dB-ket az ember, pedig az elmélet nem olyan bonyolult, csak szokatlan.

Láttam a legutóbbi Puskás-börzén 30Hz sávszélességű, 450 vagy 500KHz-es szűrőket - a végén még hasznosnak kell ítélnem őket, pedig amúgy fogalmam sincs, vajon mire valók (azóta sem volt kedvem a Hálót túrni, hogy vajon mire jók).
 
Cím: QRPP, QRSS
Írta: hg2ecz - 2004 Október 12, 00:08
Idézet
Kicsit nehéz elképzelni, hogyan is nyeri meg azokat a dB-ket az ember, pedig az elmélet nem olyan bonyolult, csak szokatlan.
Kedves Tibi!

Igen, meglepő, bár hozzátenném, hogy egy QRSS30-al 60 percen belül nem fogsz 1 QSO-t befejezni. Ez a rossz hír. A jó tényleg a kis teljesítmény és az, hogy megintcsak dolgozhat a technika és offline célszerű 2 perc alatt kiértékelni, mint majdan a Phase-5 műholdon keresztüli QSO-t (Föld-Mars-Föld 28 perc).

Egyébként tényleg érdekes az ötlet. Hogy hogyan nyerhetünk? Nyomjuk el a környező sávot és a zajteljesítmény lecsökken. Közben pedig integráljuk ki időben a mi sávszeletkénket csúszóablakos vagy exponenciális átlagolóval. ekkor a jel összegződik, a zaj nagy része pedig kioltódik. A morze tranziens része sajnos kissé elmosódik, amin egy kézzel vagy automatikusan hangolt szintkomparátorral lehet segíteni.

A fenti cikkben ezt az idő szerinti átlagolást és szintkomparálást nem is vetették be, hanem a felhasználó szemére bízták. Így csak a sávszűkítést valósították meg vizuálisan egy FFT-vel.

Digi szűrők: most játszottam el egy 35 együtthatós FIR szűrő együtthatóival. 8 ksps-es mintavétel esetén az elnyomása sávközép +/- 400 Hz-nél már -35 dB-nél tart!
Egy dologra azonban oda kell figyelni: ehhez legalább 10 bitet ki kell vezérelni a 16 bites hangkártya A/D-jéből.

Mellesleg ha PC-n ilyesmivel szeretnél foglalkozni, ajánlom még figyelmedbe a http://www.fftw.org/ (http://www.fftw.org/) honlapot, így nem kell a Fourier transzformációt mégegyszer implementálnod.

Ha belegondolsz, ez egy igen erős sávszűrő, ugyanis a spektrális felbontása a választott pontszámtól függ.

73!
   hg2ecz, Zsolt
Cím: QRPP, QRSS
Írta: ha5flt - 2004 Október 13, 01:31
Szervusz Zsolt!

Köszönöm a választ.

Azóta már értem, hogyan is megy ez a dolog, hihetetlen, hogy a fizika extrém körülmények közt is mennyire működik, ami a sávszélesség és a távírójelek sebességének összefüggését illeti. :-) Eszméletlen jó volt a cikk, ill. más honlapokat is megnéztem. Ja, és a másik topikban említett, 10GHz-es EME hangja (zaja) is csúcs. Szóval nagy élmény lehet a QRSS, ha lassan is megy, töredék Wattokkal, izgalommal tölt el. Némely jelsorozathoz igen jó szem is kellett a befejezetlen feldolgozás miatt...

A kulcsszavakat köszönöm, legalább tudom, merre menjek, mire keressek rá :-) - sokat még nem értek, mert nemrég kezdtem az ismerkedést a DSP-vel, de majdcsak összeállnak a részletek, ha lassan is.

ADC-n már törtem a fejem, pl. a Bt-878 16-bites, 300ksps-ös hang-A/D-jének felhasználása (pl. direkt hosszúhullámú vételhez is) érdekes és olcsó, de annál több kellene egy jó projecthez. Igaz, tanulni még sok is. A (mindössze :-)) 24bit/96KHz-cel "felvenni" tudó hangkártyám sem rossz, de beavatkozás nélkül nem lehet kihasználni, csak a hangfrekvenciás spektrumot, ráadásul arra már én is rég rájöttem, hogy átgondolt előfokozatok nélkül sosem lesz belőle használható rádió (ami egyébként célom). Másfelől gyorsabb mintavétel DSP-panellel lenne lehetséges, de amíg PC-n nem értem pontosan, hogyan is működik, nem akarok sajátot készíteni - amúgyis apránként van csak időm. Jó pár mikrokontrollert ismerek, de az FPGA-k és társainak "programozása" más kategória, és eddig kimaradtak. De láttam a munkatársaimat, mikor pl. a routeolással küzködtek, hogy ne akadjanak össze a 80-90 százalékig kihasznált Xilinxben a jelek. :-) Ahogy néztem, a gyors, sokbites A/D-k önmagukban nem olyan drágák, de azt is észrevettem, hogy jól működő eszközt építeni külön tudomány, azok mindenképpen sokba kerülnek. És pihenésképpen, amiből nincs sok, néha analóg áramköröket is kell építeni - milyen jó is eljátszani pl. egy dinamikakompresszorral. Bár azt is lehetne DSP-vel készíteni, olyat nem is láttam a hálón. Narcisztikusoknak kiváló - szép hangszín, esetleg mélyebb hang, visszhang előállítása stb. Íme, a HAM operátor cserélhető, virtuális imídzse...

Csak kíváncsiságból nézegettem, de "free" PCI-kártya projectet nem találtam egy esetleges PC-kártyához, A/D átalakítókhoz - bár az is igaz, hogy USB 2.0 High Speeddel már sok mindent meg lehet csinálni, ráadásul ahhoz én is tudok driver-t írni W2K/XP stb. alá (munkám része - kommunikáció). Persze, ha kész a feldolgozás "odakint", vége a kísérletezésnek a PC-n, akkor már közel sem kell annyi adatot beküldeni...

Szóval innen is-onnan is tanulgatok, csak lassan. Meg írogatok össze-vissza, ami eszembe jut. :-)
 
Cím: QRPP, QRSS
Írta: hg2ecz - 2004 Október 13, 08:15
Idézet
ADC-n már törtem a fejem, pl. a Bt-878 16-bites, 300ksps-ös hang-A/D-jének
 
Ezt az ötletet köszönöm. Erre nem is gondoltam!
(http://www.dynalink.com.au/files/pdfs/bt878_specs_sheet.pdf)

Néhány segítség: adminisztrálok egy gyűjtőoldalt, amit ajánlanék figyelmedbe:

http://radio.linux.org.au/ (http://radio.linux.org.au/)  és ennek SDR csoportja.

Ott forráskódban megtalálod mindazt, amit már nem kell újra kitalálnod.
FPGA: verilog nyelvet erősen ajánlom (annó VHDL-t tanultam, de a verilog rávert)
Továbbá a http://www.opencores.org/ (http://www.opencores.org/) lapot, hogy ne kelljen ismét feltalálni a spanyolviaszt. A Wishbone busz ötletük is nagyon jó lett, nem véletlen specifikálják az összes projektre a "wbc compatible" vagy mégsem megjegyzést.
De egyenlőre érdemesebb a "szoft DSP" felöl közelíteni, tehát a PC-s demodulátorral.

A "DSP demod"-nak keresztelt program (radio.linux.org au SDR szekció) például egy nagyon alapvető trükköt tartalmaz. Java-ban van írva, tehát SUN JDK letölt, "javac <fajl.java>" aztán meg "java <class>". Megy rendesen AM, USB, LSB. C-re és C++-ra könnyen átírható.

A másik demodulátor a DReaM szoftver AM, USB, LSB demodulátora, ami jól sikerült. Azonban egy kicsit "profi fejlesztés", ezt már nehezebb megérteni.

SM5BSZ pedig a LinRad projektjéhez kiváló paraméterű analóg hardvert is fejlesztett.

73!
  hg2ecz, Zsolt
Cím: QRPP, QRSS
Írta: ha5flt - 2004 Október 13, 08:39
Idézet
ADC-n már törtem a fejem, pl. a Bt-878 16-bites, 300ksps-ös hang-A/D-jének
...
Ezt az ötletet köszönöm. Erre nem is gondoltam!

Innen vettem én is: My First Software Defined Radio (http://www.domenech.org/homebrew-sdr/1-e.htm)

Ahogy néztem, a kártyák általam látott részén tényleg üresen áll ez a bemenet...
 
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: 8LMQ - 2007 Július 23, 17:54
Halihó !

Ebben a módban nem dolgozik senki nálunk?

Kinek van ebben tapasztalata?
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2007 Július 23, 18:18
Szia!
Én dolgozgatok így -kénytelen vagyok-137kHz-en.
Adóoldalon ON7YD programját használom,vevőnek DL4YHF egy korábbi verzióját.
Eleinte szokatlan,hogy QSO közben ki lehet menni kávét főzni,brunyálni,stb.... ^_^
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5bww SK - 2007 Július 23, 20:15
Ha egyszer még adódik az életben lehetőség, kimegyünk Lakihegyre és az 1 W KIMENŐ teljesítménnyel (és a Szivar-ral) megismételjük a 136 kHz-es QSO-kat.
Szeretnénk.
Ez ugye nagyon QRPPP??????
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2007 Július 23, 21:34
Ede,máshol nem is lehet elérni az 1W ERP-t.
A többség 150...250mW ERP-vel dolgozik,de dolgozik.
Engem többen támadtak már a GU81 miatt; hát jó lenne,ha jogos lenne a kritika,de sajnos nem ...
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: 8LMQ - 2007 Július 23, 22:17
Ez jó 137 Khz, de én feljebb lévő frekikre is kíváncsi volnék.Mivel nincs :angry:  " nagy birtokunk" a fél hullámú  :huh:  :rolleyes:  dipólhoz 2,2 km re.

Valami oknák fogva nagyon szeretik a 30 métert is.
10,140 Mhz  és környéke. Néhány 1-100 mW kimenő közt.

Legalábbis ezt találtam : http://www.hanssummers.com/radio/qrssjb/index.htm (http://www.hanssummers.com/radio/qrssjb/index.htm)
Hasonló sok oldal van még.
Itt mi a tapasztalat ?

A "QRSS lovagok" (topic nyitók közt lévő link) oldala nagyon halott már igaz vagy már 5 6 éves múltra tekint vissza , lev listájukat még nem lestem meg.

Felmerült bennem olyan gondolat jeladót csinálni erre a frekire 10.140 környékére QRSS üzemben. kb.: 1-10-100 mW kimenővel.
Érdemes lehet működtetni ?
Gondolom ebben a módban random QSO-k elég ritkák ...  ^_^   lehetnek.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5flt - 2007 Július 23, 22:32
Tehát adásra nyers erő, vételre pedig rengeteg drótból készült tekercsek, magnetic loop, ilyesmi a megfelelő hozzáállás birtok híján?

Nekem az rémlik egyébként a hosszúhullámról, mikor tapasztalatlan ifjakként rókavadászaton vettünk részt, és az egyik jól futó, nagyobb srácot sok keresgélés után este találta meg a klubvezető a szomszéd faluban, a kocsmában, mert a villanyvezeték közelében levő rókaadó jeleit követte (a vezeték pedig a szomszéd faluig vezetett), amíg tudta - egészen kiszáradásig... hallani hallotta, csak bemérni még nem sikerült... szóval az rémlik, hogy a 3,5MHz akár ennyire, vagyis 8km hosszú is lehet. 8-)
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2007 Július 24, 14:16
A "nyers erő " azért kell,mert képtelenség antennát-plusz még földet,ellensúlyt-megfelelőt csinálni.
Azonban egy 20...30m magasan levő 160 vagy 80m-es dipól-a szokottnál több földeléssel használható antenna:
"T"-antennaként. (ezt a gyakorlatból tudom)
10MHz-en már más a helyzet,ott egyszerűen lehet ütőképes antennát előállítani.
Az 1mW pedig QRSS módban nagyon is reális teljesítmény.
Ha egyszer energiát juttatunk a térbe,az ott is marad,még ha a zaj elsőre elfedni látszik is.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5cqz - 2007 Július 26, 19:55
"The world under 10mW"
 
-->  http://www.qsl.net/ly2fe/10mw.htm


73,
Zoli
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2010 Január 31, 18:49
Jó ideje nem esett már szó a QRSS-ről. Dolgozik valaki ebben az üzemmódban, legalább megfigyelőként (a WSPR-t ne számítsuk most ide)?

Aki többet akar megtudni a QRSS-ről, ez egy jó kiindulás:

http://www.qrss.thersgb.net/
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2010 Január 31, 19:33
Jó ideje nem esett már szó a QRSS-ről. Dolgozik valaki ebben az üzemmódban, legalább megfigyelőként (a WSPR-t ne számítsuk most ide)?

Aki többet akar megtudni a QRSS-ről, ez egy jó kiindulás:

http://www.qrss.thersgb.net/

Ugyan, nem tudom, mi ez, de átnézem ezt a linket. Kíváncsiságból. Kösz!
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2010 Február 01, 21:31
Jó ideje nem esett már szó a QRSS-ről. Dolgozik valaki ebben az üzemmódban, legalább megfigyelőként (a WSPR-t ne számítsuk most ide)?

Aki többet akar megtudni a QRSS-ről, ez egy jó kiindulás:

http://www.qrss.thersgb.net/

Az 505kHz-en dolgozó jeladókat-igaz,csak hétvégente-de figyelem;QRSS3.
Tudok valamit segíteni?

/A hétvége az nálam többnyire hétköznapra esik./
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2010 Február 02, 07:33

Az 505kHz-en dolgozó jeladókat-igaz,csak hétvégente-de figyelem;QRSS3.
Tudok valamit segíteni?

/A hétvége az nálam többnyire hétköznapra esik./

Igen, ha megírod mit sikerült hallani, látni. No meg ha elmeséled, milyen az állomás, beleértve a szoftvert is.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2010 Február 02, 17:44
Nos,a javát már megírtam az 500kHz-es topikban,Nov. 27.-én. (#20)
A használt szoftver a "SPECTRUM LAB" megtalálható a
http://wireless.org.uk/software.htm gyüjteményben
A vevőkészülék nem túl kritikus;manapság minden rádió vevője működik 100..500kHz-től. Kezdetnek az is jó,később az igények növekedtével az ember elkezd a saját elképzelései szerintit használni.
Most egy Siemens szintmérőt használok,de csak azért,mert van rajta 20Hz-es sávszélesség is. Nem illő dolog mindent a szoftverre bízni,dolgozik épp eleget.
(Ide akartam képet mellékelni,de inkább megkeresem a linket.)
Antennaként a 160m-es inverted vé szolgál.
Jó lenne,ha részleteznéd,milyen frekvenciákat kívánsz szemmeltartani.
Ha ketten csináljuk ugyanazt,már nem ugyanaz! Itt meg tudnánk beszélni.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2010 Február 02, 17:51

Jó lenne,ha részleteznéd,milyen frekvenciákat kívánsz szemmeltartani.
Ha ketten csináljuk ugyanazt,már nem ugyanaz! Itt meg tudnánk beszélni.

Nem mondtam, hogy bármit is akarok itt csinálni. A kérdés az volt, dolgozik-e valaki QRSS üzemmódban  :wub:
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2010 Február 02, 17:57
 ^_^
Én pedig már azt hittem,hogy majd a Béla.
Különben miért is kérdezné?
De megnézem a "rendes" rövidhullámú sávokat is,hogy ott mi folyik ezügyben, és majd beszámolok. Ha dolgozik valaki,akkor itt kiprédikálom,hívójel szerint.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2010 Február 02, 18:28
A téma felvetése provokatív volt, hogy páran nézzék meg mi is ez, hátha páran kedvet kapnak hozzá. Amúgy tetszik a téma, mint minden, ami a QRP-hez közel van, csak most más dolgok foglalkoztatnak.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2010 Február 05, 01:14
Nos,hirtelenjében a 10.140 MHz-ről.
Igen nagy társasági élet folyik,a legkülönfélébb üzemmódokkal.
ARGO,DFCW,QRSs-CW, WSJT? WSPR? nem tudom azonosítani.
És az 500kHz-en már látott fűrész vagy inkább háromszögjel (mint amikor ellenálláson keresztül töltünk-kisütünk egy kondenzátort periodikusan).
Máig nem tudom,mire való ez.
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha6pc - 2010 Február 12, 02:31
Találtam némi segédletet a SpecLab használatához,ha elsőre túl rémísztő lenne.
Sajnos németül van,de legalább van!  -_-
http://www.h-wolff.de/articles/SpectrumLabNDBHunting100106.pdf
Cím: Re: QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2010 Február 12, 07:54
Rengeteg hasznos QRSS készülék és más rádióamatőr cikk olvasható Hans Summer, G0UPL WEB oldalán:

http://www.hanssummers.com/

Érdemes megnézni!
Cím: QRPP, QRSS
Írta: HG4FC - 2012 Május 25, 20:15
Sziasztok,

Kísérleti jelleggel üzembe helyeztem egy QRSS jeladót.

Frekvencia: 3500.000KHz
Teljesítmény: 100mWatt

A hívójelemet adja, az ajánlott 6sec / jel sűrűséggel.

A vételhez ajánlom például a Spectran (Version 2.0) programot. Nagy előnye, hogy nem kell telepíteni, csak az .exe-t elindítani.

A program letölthető innen:
http://digilander.libero.it/i2phd/spectran.html

Megfigyelési eredményeket köszönettel elfogadom.

73' Tóni

Cím: QRPP, QRSS
Írta: HG4FC - 2012 Május 26, 09:49
Sziasztok,

Így néz ki a QRSS jeladó jele.

Minden második ciklus elején 12wpm sebességgel is adja az azonosítót.

73' Tóni
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha5bww SK - 2012 Május 26, 10:39
Tegnap este Bp-n S3-5 térerővel vettem az igen hosszú jeleket.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: HG4FC - 2012 Május 26, 12:04
Ede,

Köszönöm szépen!!!

73' Tóni
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Május 26, 15:31
Ha feljön a sáv, magam is odalesek.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha4aa - 2012 Május 26, 18:34
Kedves Tóni!

Itt Agárdon 599 16:31 UTC QRG=3,499.980 MHz.

73! de András
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: HG4FC - 2012 Május 26, 22:05
Tisztelt András,

Nagyon köszönöm! Jó egészséget!

73' Tóni
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha4yf - 2012 Május 27, 08:01
Az sem mellékes, a JN97MM76ks-nél mennyi :huh:
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Ha-7-at - 2012 Június 28, 23:02
Szervusztok !
Ma sikeres  qrpp és qrp kísérletet csináltunk 3,768MHz-en .
HA8DQ és HA3OC és YO6PMY/P HA8DQ 1wattal HA3OC 5watt YO6PMY 100Watt qrz.com -on érdemes megnézni az antennáját ötletes. Mindezt ssb fónia.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2012 Június 28, 23:06
Szervusztok !
Ma sikeres  qrpp és qrp kísérletet csináltunk 3,768MHz-en .
HA8DQ és HA3OC és YO6PMY/P HA8DQ 1wattal HA3OC 5watt YO6PMY 100Watt qrz.com -on érdemes megnézni az antennáját ötletes. Mindezt ssb fónia.

Melyik volt a qrpp, az 1W, az 5W vagy a 100 W? Szerintem egyik sem.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Június 28, 23:14
UA1-es állomás 0.1  Wattal még éppen hallható  volt a télen. Van egy ukrán amatőr, aki rendszeresen a Lavinya 0.2 Wattos trcvr-el forgalmaz.  2 qso-m volt vele.  No de 1 Watt! Az már QRO: 8-)
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Ha-7-at - 2012 Június 28, 23:28
Nem tudom mennyi a qrpp értéke de szerintem az 1watt belefér hiszen 10watt a qrp. 100watt tényleg de avval az antennával még ez is csoda.  Pláne hogy nem is volt jó a terjedés. 
Télen amikor kisebb a zaj könnyebb most S5 zaj volt gondolom 0,1watt nem fonia? 
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Ha-7-at - 2012 Június 28, 23:38
http://en.wikipedia.org/wiki/QRP_operation (http://en.wikipedia.org/wiki/QRP_operation)

Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Június 29, 07:25
Természetesen csak CW!
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Június 29, 08:06
Kiástam. UW5KW a jeles halkan szóló aktív qrpp-s.  QRZ.COM
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2012 Június 29, 08:15
Nem tudom mennyi a qrpp értéke de szerintem az 1watt belefér hiszen 10watt a qrp. 100watt tényleg de avval az antennával még ez is csoda.  Pláne hogy nem is volt jó a terjedés. 
Télen amikor kisebb a zaj könnyebb most S5 zaj volt gondolom 0,1watt nem fonia?

Ha nem tudod hogy mi a QRPP saját bevallásod szerint, akkor minek írod az 1/5/100W-ra hogy QRPP?

A CW-WW verseny szabályai szerint pl. QRP a max 5W kimenő teljesítmény. A HA-QRP versenyen a határ a 10W de szerintem ez a perverzió kategória és nem QRP.

A QRPP általános gyakorlat szerint 1W alatti teljesítményt jelent.

Az általad írt 100W se nem QRO, se nem QRPP.

Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2012 Június 29, 08:19
http://en.wikipedia.org/wiki/QRP_operation (http://en.wikipedia.org/wiki/QRP_operation)

Kár, hogy nem olvasod el amit írsz. A hivatkozott cikkben ez áll:

Idézet
There is not complete agreement on what constitutes QRP power. While most QRP enthusiasts agree that for CW, AM, FM, and data modes, the transmitter output power should be 5 watts (or less), the maximum output power for SSB (single sideband) is not always agreed upon. Some believe that the power should be no more than 10 watts peak envelope power (PEP), while others strongly hold that the power limit should be 5 watts. QRPers are known to use even less than five watts, sometimes operating with as little as 100 milliwatts or even less. Extremely low power—1 watt and below—is often referred to by hobbyists as QRPp.

Tudom, angolul van ami nehéz, főleg a számok. Ezért ide írom a fordítását:

Idézet
Nincs teljes egyetértés, hogy mi minősül QRP teljesítmény. Míg a legtöbb rajongó QRP egyetért azzal, hogy a CW , AM , FM , és az adatok mód , az adó kimenő teljesítmény kell 5 watt (vagy kevesebb), a maximális kimeneti teljesítménye az SSB (egy oldalsáv) nem mindig egyeztek meg. Egyesek úgy vélik, hogy a hatalom ne legyen több, mint 10 watt csúcs teljesítmény boríték (PEP), míg mások erősen tartanak, hogy a maximális teljesítmény kell 5 watt. QRPers ismert használható még kevesebb, mint 5 W, néha működik, mindössze 100 milliwatt vagy még kevesebb. Rendkívül alacsony fogyasztású-és 1 watt alatti gyakran nevezik az amatõrök QRPp.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Ha-7-at - 2012 Június 29, 11:06
Nem értelek a kákán is csomót keresel :-)
Nem hiszem hogy ez a lényeg , miért nem másik örömének örülni? Az első mondatban benne van a lényeg :
"Nincs teljes egyetértés"  és íram Fonia.
A qso-ban mencsak qrp állomások vettek részt , és ez baj?
Már az is nagy siker ha valakinek van egy használható mobil antennája a 80m sávra .
 
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha5di - 2012 Június 29, 11:53
Az a baj, hogy hülyeséget írsz. Diszkréten rákérdeztem, ezzel kezdtem. Most pedig mellébeszélsz és sunyin félreviszed az egészet. Én befejeztem ez ügyben a témát.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: HA7AP - 2012 Június 29, 13:59
Az a baj, hogy hülyeséget írsz. Diszkréten rákérdeztem, ezzel kezdtem. Most pedig mellébeszélsz és sunyin félreviszed az egészet. Én befejeztem ez ügyben a témát.

Szia Béla!
Egyszerűen csak nem tudja, hogy mi a QRPp  :-)
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Ha-7-at - 2012 Június 29, 17:44
Igazad van tényleg nem tudom mert ahány helyen nézed annyiféle képpen van leírva valahol 5watt a QRP valahol 10watt.
Valahol 100mwatt a QRPP valahol 1watt és alatta.
 http://ha2mn.dsgnet.hu/Q-codes.html (http://ha2mn.dsgnet.hu/Q-codes.html)
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2012 Június 29, 19:30
QRSS 10142,5 kHz-en. 15-15-25s. Ezek a jelidők (rövid jel-szünet-hosszú jel). Ezek szerint az amatőrök még nem "szabványosították", mert ez nem 6s/elemi jel Legalábbis remélem, QRSS vettem, több állomás is volt egymás mellett, ugyanezekkel a jelarányokkal.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha5uy - 2012 Június 29, 21:51
Szia Hét_Á_Té!

Látom, hogy ebben a topicban is kibontakozol. Kőkemény vagy.
Megvan a saját kőbe vésett elképzelésed mindenről. Jól van ez így,
de további (k)nev(z)elésre szorulsz.

Nos, a fentiek alapján az alábbi kép rajzolódott ki bennem rólad és tündéri világodról:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Cappadocia_Turkey_1.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Cappadocia_Turkey_1.jpg)

a waterflow diagram pedig a korábbi topicban megtalálható:

http://forum.hasix.org/smf/index.php?topic=5036.60 (http://forum.hasix.org/smf/index.php?topic=5036.60)

a lap alján.

73

P.S.: a citált topicban történt konzultáció után egy barátságtalan üzenetet kaptam Ha-7-at kollégától. Úgy gondolom nem másolom ide, esetleg később publikálom. Attól tartok, hogy komoly mentális problémákkal küzd a kolléga. Sajnálom Őt és jobbulást kívánok neki.

Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Ha-7-at - 2012 Június 29, 22:01
:-D
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2012 Június 30, 07:24
én a polidiliből szoktam kizáratni magam
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Június 30, 07:46
QRSS 10142,5 kHz-en. 15-15-25s. Ezek a jelidők (rövid jel-szünet-hosszú jel). Ezek szerint az amatőrök még nem "szabványosították", mert ez nem 6s/elemi jel Legalábbis remélem, QRSS vettem, több állomás is volt egymás mellett, ugyanezekkel a jelarányokkal.
Ott leskelődöm magam is. Nem mindent értek. 8-)
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2012 Június 30, 08:00
Abból amit írtam?
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Június 30, 11:57
Abból amit írtam?
Dehogy. Abból, amit a monitoron látok.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7az - 2012 Június 30, 13:37
Jó kis tartalmas topic ez. :)
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2012 Június 30, 17:50
Feri!
Olyan, mint a QRSS. A nyugalom szigete. Nem kell elkapkodni semmit. Amíg a 0 számjegy kiolvasása 185 másodperc...
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: HG9IEG - 2012 Június 30, 18:51
15-15-25s.
A hosszúnak nem 45 másodpercnek kellene lennie? Tényleg 25 másodperc, vagy elírás?
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2012 Június 30, 19:19
Nem elírás, megmértem. Ezért kérdeztem, szabványosították-e az amatőrök. Mert így elég nehéz lesz detektálni. Egyébként volt 35 mp-s hosszú jel is. Vagy nem QRSS-t hallottam. De ez kizárt, mert értelmesnek tűnő jelcsoportok voltak, számok és betűk.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Június 30, 19:22
Akkor marad a legősibb módszer: próbálkozni.....

Feri!
Olyan, mint a QRSS. A nyugalom szigete. Nem kell elkapkodni semmit. Amíg a 0 számjegy kiolvasása 185 másodperc...
Nemkülönben a JT65HF is alkalmat ad pl. passziánszozni, mivel igen lassú! 8-)
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: Műkedvelő - 2012 Június 30, 19:26
 :rolleyes:
10140-en most is megy. a szünetekben van eltérés attól függően, hogy elemi jelek vagy betűk között van-e. A szócsoportot már meg se próbáltam "behallgatni", ahhoz túl meleg van.
Cím: Re:QRPP, QRSS
Írta: ha7lc - 2012 Július 02, 20:29
Jó pár jelet nem tudok ott azonosítani.