Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - ha5ft

Oldalak: [1] 2 3 ... 11
1
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 31, 02:24 »
Szerintem a tangerine sdr project elköveti ugyanazt az óriási hibát, amit a hpsdr project elkövetett. Nem fpga + arm kombó csipet használ. Indokuk csupán az, hogy így 100 usd-vel szerintük olcsóbb. A hpsdr projekt is hasonló érveket hangoztatott anno. Ugyanakkor, ha megnézzük, hogy mire jutottak, akkor az derül ki,, hogy majd 4 éves fejlesztés után sem sikerült az fpga-ra létrehozni a gigabites ethernet kommunikáció firmwarér úgy, hogy az stabilan működjön ugyanazon fpga típus minden példányán. Sajnos az ingyenes fpga fejlesztő szoftvernek nem lehet megmondani, hogy olyan kódot generáljon, amely az adott típus teljes gyátási szórásán valamint a teljes működési hőmérséklet tartományon teljesíti a szükséges időzítési feltételeket. Továbbá nem lehet a már esetleg jól működő kódot fixálni az fpga-n és a többit úgy lefordítani, hogy az csak a fennmaradó erőforrásokat használja. Így aztán kis módosításoknak is az az eredménye, hogy a már működött kód fejreáll, még akkor is ha a módosítások egyáltalán nem érintik. A kritikus kód mindig a gigabit ethernet kommunikáció kódja.
Az fpga + arm csipekben ez a kommunikáció az arm csipen valósul meg. Oda ráadásul nyílt kodot lehet használni. Az fpga és az arm közötti kommunikációt is hard modulok oldják meg, ezekkel nincs soha gond.
Szóval a kombó csipen a firmware fejlesztés sokkal könnyebb és kockázat mentesebb és az ingyenes fejlesztő szoftver elég hozzá.
Ha nem ezt választod, akkor az ingyenes szoftverrel kockáztatod, hogy soha nem lesz stabil kódod. Ha ezt nem akarod, akkor több ezer usd-ért megveheted a fizetős fejlesztő szoftvert. Mind a végeláthatatlan kísérletezést, mind pedig a fizetős szoftvert választva végül is többe fog kerülni, mint ha vállalod a kicsit drágább kombó csipet.
Persze, ha elég a 100 megabites ethernet kommunikáció, akkort azt sima fpga-val és az ingyenes szoftverrel is meg lehet csinálni. De itt láthatóan nem erről van szó,
Jani, ha5ft

2
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 28, 19:50 »
Nem feltétlen kell aktív elem az ad elé. De ha raknak oda ilyen elemet, akkor azok olyanok, amiknek 40-50 dBm közötti az OIP3. Így nem igazán rontanak az ad tulajdonságain.
Ilyen aktív elem igazából 10 és a 6 m-es sávra kell, ahol a sávzaj kicsi. A többi esetben vagy van ilyen aktív elem, de akkor előtte van egy osztó, vagy csak transzformátoros megoldás van az ad bemenetén. Az ltc2208 esetében mindkettőre van gyári ajánlás. A trafós megoldással a legnagyobb probléma, hogy nagyon macerás úgy megcsinálni, hogy az egész 0-60 MHz sávban jólegyen. Viszont tény, hogy ezzel a legjobb az IMD viselkedés. De a gyári készülékek mindegyikében inkább az aktív illesztést választották elegendően jó erősítővel.
De ha megnézed az IMD méresek eredményeit és ezt összeveted a 40-50 dBm OIp-vel rendelkező előerősítő szimulált IMD tulajdonságával, abból kiderül, hogy megfelelő a célhoz.

A bemenő analóg sávszélesség csökkentésére persze szükség lehet extrém körülmények között. Ilyen elsősorban az, amikor a rendeltetésszerű működés helyén a széles bemeneti tartományben olyan nagy jelek vannak, amelyek 110-120 dB-vel vannak a sávzaj fölött. Ezek ugyanis telítésbe vihetik az ad konvertert. Ilyenkor le kell osztani a bemenőjelet, vagy keskeny bemeneti szűrőt kell alkalmazni. Ilyen szituáció lehet katonai alkalmazásokban, ahol az ellenség nagy zavaró jelet használ a kommunikáció megbénítására. De amatőr rádiózásban is előfordul több adós versenyállomásokon, vagy ha valakihez közel más amatőr is dolgozik nagy teljesítménnyel. De ezek inkább extrém körülmények. Az átlagos használathoz maximum egy felüláeresztő szűrőt kell hasznalni a közep és alsó rövidhullámú műsorszóró adók kiszűrésére.
Ne felejtsük el, hogy ha már sdr-el játszunk, akkor azt nem úgy kéne használni, mint a hagyományos rádiót. Hanem ki kellene használni, hogyvele egyszerre több sávot lehet figyelni, sávonként nem egy vagy kettő, hanem sok jelet lehet dekódolni. Parhuzamosan lehet több sávon figyelni, mikor nyílik meg a sav adott irányban, stb. Ehhez pedig széles sávú bemenet kell, vagy sávonkenti analóg szűrő és aztán a sávok jelének összeadása.
Jani, ha5ft

Jani, ha5ft

3
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 27, 21:31 »
Gábor,
Mindegyik ad esetében megadják az snr értékét, ami a konverter max bemenő  feszültségének megfelelő amplitúdójú szinusz rms értékének és a mintavételi freki felével megegyező sávszélességben mért kvantálási zaj rms értékének hányadosa.
A kvantálási zaj egyenletes eloszlású a frekvencia tartományban. Tehát ebből a snr értékből a zaj spektrális sűrűsége számítható.
Az fft ábrákon a zajpadló érteke at fft bin sávszélességétől függ. Ez az fft méretéből és a mintavételi frekiből megint csak számítható. Az fft méretét meg szokták adni, de az is előfordul hogy a bin sávszélességet adják meg.
Au fft ábrákon látható spurok a szisztematikus hibákból, a teszt kártya rossz nyák kialakításából és a bemenő jel meg a mintavevő freki valamilyen korrelációjából erednek. Ezeket általában a ditherrel és a didit kimenet randommá tételével javítani lehet valamennyire. ( a kimenet randomizálásánal a b1-b15 biteket xorolják a b0 bittel). A mérési frekit meg általában úgy választják, hogy minél kevésbe korreláljon a mintavételi frekivel. Ha az ad bemenetére szélessávú jelet adunk, akkor az úgy viselkedik mint a dither és a szisztematikus hibák energiálát szétkeni a freki tartományban és így csökkenti a spurok nagyságát. Ezért ilyen készülekeknél nem feltétlen előnyös keskeny sávú analóg bemenetet használni. Sok esetben még hátrányos is, főleg ha az ad-ba nincs dither beépítve mint az ltc2208 esetében.
Jani, ha5ft

4
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 27, 20:17 »
Ha a szűrő ténylegesen (N-1)*T hosszú egységnyi  amplitúdóju súlyfüggvénnyel rendelkezik, akkor nem kell a nevezőben az N. De a -3dB sávszélesség szempontjából teljesen mindegy, hogy a szűrő csak összead vagy ténylegesen átlagol. N=2 esetén könnyű belátni, hogy ilyenkor nem kell az N.

Az apertura jitterből eredő zajra adott képleted arra vonatkozik, hogy az ad-ra adsz egy szinuszos jelet, aztán megméred a jelre vonatkozó jel/zaj viszonyt. A képlet a jel amplitudójának és a jitter miatt fellépő hiba feszültsegnek a hányadosát adja meg. Tehát ez az snr az amplitúdótól független. Így kicsi jelnél is és nagy jelnél is ugyanakkora. Kérdéses a hiba feszültség freki tartománybeli eloszlása, de szerintem ez olyan mint egy oszci fáziszajáé. Így ez a jitter pont olyan következménnyel jár, mint a fáziszaj. Ezért aztán érthető, hogy a szabványos zajpadló mérésnél, ahol először megméred az adott keskeny sávban bemenőjel nélkülaz rms zajt, majd elkezded növelni a bemenő jelet addig amig a mért rms érték nem lesz 3dB-vel nagyobb, mint a jel nélküli. Ekkor a bemenőjel rms értéke adja a zajpadló értékét. Mivel itt kicsi jelet használunk és ehhez képest az appertura jitter miatti zaj vagy 100 dB-vel kisebb, tehát nem számít. A jitter által okozott zajt nagy bemenő jelnél kellene mérni úgy, mint a fázis zajt. De itt gond az, hogy olyan bemenő jel és olyan mintavevő clock kell aminek a fázis zaja extrém kicsi, kisebb, mint az appertúra miatti zaj. Ilyet pedig elég macerás csinálni. Még extrém kicsi fáziszajú szignál generátor beszerezhető, de nagyon drága. Ezért aztán csak jól felszerelt laborok csinálnak ilyet. De ott is csak olyan mérést láttam, ami a jitter és az órajel fáziszajának együttes hatását mutatja.
Az intermuduláció miatti dinamika tartomány kb 100 dB. Itt lényeges, hogy ez nem úgy viselkedik, mint az analóg rendszerek esetén. Az intermodulációs termékek a két teszt jel növekedésével sokáig egyáltalán nem, vagy csak egy kicsit növekednek. Aztán a bemenőjel tartomány felső szakaszán lesz egy gyors emelkedés. Az interneten Adam Fason, AB4OJ publikál ilyen méréseket, de már több, mint 10 éve a linrad sdr program alkotója is kimérte ezt.
A harmadik dinamika tartomány korlát az az órajel fáziszajából adódó reciprok keverés miatti dinamika tartomány. Ez, ha valaki nem cseszi el a kristály oszcit, akkor valahol a csonkitási hiba miatti dinamika tartomány és az intermodulációs dinamika tartomány között szokott lenni.
Az említett ad konverterrel én gyakorlatban is kimértem az ssb sávszélességen a 120 dB snr-t, tehát létezik és ezért azt hiszem,hogy a jitter miatti snr csökkenés ilyen szituban nem számít. De az anan sdr-ek mérései, amik a neten elérhetőek (Sherwoodtól és Adam Farsontól származnak akiket személyesen is ismerek és nem gondolom, hogy parasz vakítást csinálnak) szintén az általam tapasztaltakat támasztják alá.
Ha nagyon kihajtod az ad-t, tehát széles sávban vannak nagy jelek, de a széles sávú jel olyan, hogy nem megy telítésbe az ad, akkor a 100 dB körüli intermodulációs dinamika tartomány fog korlátozni.
Jani, ha5ft

5
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 27, 16:41 »
A te nézőpontod az, hogy a zaj véletlen változó. Akkor erre, ha n-et átlagolunk, akkor a szigma négyzet n-ed részére csökken. Így n=10  esetén a zajteljesítmény is tized részére csökken, a zaj rms pedig közel harmada lesz az átlagolás nélkülinek. Hogy te miért nem ezt mérted, azt nem tudom. Lehet, hogy az egymás utáni minták nem teljesen függetlenek a zaj szempontjából. Vagy valami szisztematikus hiba volt. Ennek megválaszolásához ismerni kellene azt az adott ad konvertert.
Egyébként egy mozgó átlagot számoló szűrő freki karakterisztikája
H(f)=sin(2*pi*fs*N/2)/sin(2*pi*fs/2)
ami közelítőleg a 0  freki környékén
H(f)=1+0,907523*((1/24)-(N*N/24)*(2*pi*fs)*(2*pi*fs)
Ebből számítható a 3dB-s határfreki, ami 0,442947*fs/sqrt(N*N -1). Ez pedig közelítőleg
(fs/2)/N. És ez pontosan azt az eredményt adja mint a szigma négyzet számítása.
Szóval azt kellene kideríteni, te miért nem ezt az eredményt kaptad.
Jani, ha5ft

6
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 27, 13:49 »
Azon feltételek mellett, amit írtam a csonkolási zaj fehér zaj. A nyquist tartományban egyenletes eloszlású. Így ha felezed a sávszélességet, akkor felére csökken a zajteljesítmény.
Ugyanakkor, ha nem ideális szűrőt használsz, akkor a szűrő konkrét átviteli karakterisztikájából számíthatod ki a tényleges zajcsökkenést, ami kisebb lesz mint ideális szűrő esetén.
Az átlagolás, mint egy négyszögletes súlyfüggvényű szűrő, sin(x)/x frekiátvitellel rendelkezik, amelyben a mellék “lobe”-ok nagysága kb 6dB/octave rátával csökke. Ez távol van az ideális szűrőről. Nem tudom ezt figyelembe vetted-e az elméleti számításnál.
A másik gon az ilyen dc szerű használatnál, hogy nem állnak fenn az ténylegesen egyenletes freki eloszlás kővetelményei. Tehát az ad konverter mindig a teljes tartományának kis részében működik, így szisztematikus hibák is előfordulhatnak nagy valószínüséggel.
Harmadszor ha az ad azigma-delta típusú, akkor ott maga a konverter is formálja a zajt, tehát az biztos, hogy nem lesz egyenletes eloszlású a freki tartományban. Igy ezt is figyelembe kell venni.
A direct mintavevős sdr-ek esetében szépen lehet láni, hogy amit leírtam az úgy működik. Egyszerűen csakváltoztatni kell a spektrum kijelző bin sávszélességét és ennek megfelelően változik a zajpadló. De ugyanezt meg lehet csinálni a vevőszűrő sávszélességének változtatásával is.
A direct mintavevős sdr-ek interneten publikált teszt eredményei is teljesen összhangban vannak azzal, amit a megfelelő ad konverter adatlapjából ki tudsz számolni.
Továbbá en az ltc2208-al csináltam is ilyen méréseket az egyik céges projekthez és az is a katalógussal való egyezést mutatta.
Jani, ha5ft


7
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 27, 11:04 »
Igen, a nagy mintavételi sebesség miatt nő meg lényegesen a dinamika tartomány.
Megint az ltc2208 esetén snr=77.5dB. A szokásos mintavételi freki 122.88 MHz.
Igy a 2.4 KHz sávszélességen mért snr:
snr=77.5 + 10*log((122880/2)/2.4)=77.5+44=121.5dB
Ha cw-n 300 Hz sávszélességet használsz, akkor ehhez még 9dB hozzájön, azaz 130,5dB lesz ott az snr.
Jani, ha5ft

8
Egy érdekes magnetic loop 160 és 80 méterre.
http://members.iinet.net.au/~sadler@netspace.net.au/tmla.html
A QST 2019. áprilisi számában is leírják.
Jani, ha5ft

9
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 26, 02:31 »
Sajnos nem. Az ltc2208 snr-je kb 77,5 dB, mí az ad9467 snr-je kb 74,5 dB.
Tehát a kétszeres mintavételi ráta miatt ssb sávszélességen pont ott van mint az ltc2208. Hiába a linear technology nagyon jó cuccot csinált már több mint 15 éve.
Jani, ha5ft

10
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 25, 22:49 »
Pista,
Rossz kérdés, hogy mennyit vesz el 4bit zaj. Az ad konverter zaj modelje nem így működik.
Az ad koverter zaját úgy kell elképzelni, hogy ez az a jel, amit a tényleges jelhez hozzá kell adni, hogy a kvantálási értéket kapjuk. Tehát  kvantált jel két jel összege: a bemenő jelé és a kvantálási zajé.
Na most bizonyos feltételek mellett ( durván, hogy a bemenő jel kvázi véletlen legyen és ne legyen periódikus a mintavételi órajel periódus idejére és annak semmilyen többszörösére sem), akkor a zaj spektruma egyenletes eloszlású 0 és a mintavételi freki fele tartományban.
Ez az a zaj, amit az ad jel/zaj viszonyának megadásakor figyelembe vesznek. A jel / zaj viszonyt fs/2 sávszélességre adják meg.
Ha most a sávszélességet csökkented úgy, hogy a keskeny, mondjuk ssb sávszélességen kívüli jeleket kiszűröd, akkor az ebbe asávba eső hasznos jeled (ami ebben a modelben egzakt értékű mintákból áll) nem változik, a zaj pedig a sávszélességgel arányosan csökken.  Az ilyen szűrők digitális megvalósítása óhatatlanul együtt jár a minták bitszámának növelésével, mert egyébként a szűrőn belül túlcsordulna a jel. Ezért általában a szűrő előtt lebegőpontos reprezentációra váltanak, és akkor nem kell foglalkoznunk a bitszám növekedésével.
Ebből következik, hogy ha az ad bemenetén levő jel olyan, hogy a célzott sávban a jel jóval, de jóval kisebb, mint az ad lsb-je és a sávon kivüli jel legalább 4-5 bitet bejár és a sávon kívüli jel nem korrelál a sávob belüli jellel, akkor a szűrés után a nagyon pici jel rendesen használható lesz.
Ezt a matlab vagy octave segítségével könnyen belátható. A feltételek az rh sávra messze teljesülnek.
Gondold végig a fentieket. Nem triviális a dolog és szokatlan. De egyébként a szigma-delta konverterek működésének is ez az alapja. Csak ott a konverter trükkös módon úgy formalja a zajt, hogy a hasznos freki tartományban jóval kisebb legyen, mint azon kívül. RF ad konverter is van ami így működik, amelynél a 16 bites konverter jel/zaj viszonyát a teljes nyquist sav egy részén a teljes nyquist sávon jelenleg elérhető 76-78 dB-ről 86 dB fölé tudják emelni.
Most térjünk át egy kis konkrétabb adatra:
ltc2208 ad konverter. Ez van az openhpsdr projekt kütyüjeiben meg az apache-lab készülékeiben ( anan7000, anan8000).
Itt a bemenetre számolt kvantálási zajpadlo -124dBm, a legnagyobb megengedhető jel -5dBm.
(egyenlőre az imd-vel ne foglalkozzunk).( dBm-ben megadott szintek attól függnek, milyen a bemenet illesztése az ad bemenetéhez. A 119 dB dinamika viszont ettől teljesen független, ezaz ad jel/zaj adatából adódik.
Csendes vidéki környezetben 80 méteren a sávzaj kb. S4, azaz -103dBm.
A jó jelszintkezeléshez a bemeneten még egy 11dB csillapítót be kell kapcsolni. Ekkor a sáv zaj 10 dB-vel lesz nagyobb mint a kvantálási zaj. Na most általában azt mondják, hogy az ssb vételhez 6-10 dB jel / zaj viszony kell.
tehát a legkisebb ssb jel valahol -97 és -93 dBm között van, a jegnagyobb pedig 5 dBm, ami s9+78dB.
Most 10 méteren és 6 méteren, ahol a sávzaj jóval kisebb, ahhoz, hogy a sávzaj 10dB-vel nagyobb legyen, mint a kvantálási zaj már nem csillapító hanem erősítő beiktatására van szükség. ez viszont a fenti 108 dB dinamikát le fogja csökkenteni.
Az intermodulációról és a reciprok keverésről majd később.
Jani, ha5ft

11
SDR (Software Defined Radio) / Re:Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 25, 14:42 »
Bocs, de a link lemaradt
http://www.panoradio-sdr.de/
Jani

12
SDR (Software Defined Radio) / Közvetlen mintavevős sdr
« Dátum: 2020 Január 25, 14:39 »
Érdekes projekt.
Fpga fejlesztő kártyát és ad konverter kipróbálására szolgáló, készen vásárolható kártyát használ.
A zynq fpga fejlesztő kártya nálunk is kapható.
Az ad kártya jelenleg beszerzés alatt van a mausernél.
Az ad kártya fmc csatlakozóval kapcsolódik az fpga kártyához.
Az ad kártya nyílt hardver, a gerber fájl, kapcsi rajz, az fpga kód mind elérhető.
Érdekes lenne az ad kártyát úgy módosítani, hogy da konverter is rákerüljön.
Akkor egy teljes sdr lehetne belőle.
Persze a zedboard helyett más fpga modullal is használható.
Sőt olyan nyílt hardver terv is elérhető a cern-től, ami fmc csatlakozós pcie kártyát valósít meg.
Persze az ár nem biztos, hogy a magyar zsebhez méretezett, de azért a gyári, közvetlen mintavevős cuccoknál meg mindig olcsóbb.
A projektről a qex 2017 november/decemberi számában van egy részletesebb cikk is.
Az fpga kártya előnye, hogy fpga+arm kombó csipet használ, így sok mndent az arm processzoron lehet megcsinálni akár linux alatt, akár oprendszer nélkül.
Jani, ha5ft

13
Társalgó / Re:Terjedés
« Dátum: 2020 Január 25, 13:26 »
QEX 2017 január/február, 22. oldal
ik3xtv - A study of long path echoes
A fentebb említett jelenségekhez hasonlót ír le és elemez ki.
Jani, ha5ft

14
QEX 2012 január/február noise canceller, w6hph tervezése, analóg, konkrét kapcsolási rajzzal.
Jani, ha5ft

15
SDR (Software Defined Radio) / Re:DigitalVoice fórum
« Dátum: 2020 Január 10, 16:39 »
Nem beszélünk el egymás mellett. De a 28-as bejegyzésben te linkeltél egy weblapot és írtál róla valamit, ami pontatlan volt. A linkelt lapon egyértelműen kiwi sdr-ről beszéltek. Erre írtam én a megjegyzésemet. Erre fel te megint valami mást tulajdonítottál az írásomnak és azon problémáztál, hogy én a kiwi sdr-t említettem, és elkezdtél a websdr használatáról beszélni, holott a linkelt lap nem erről beszélt.
Soha nem állítottam, hogy a websdr-el nem működik az egész. A hozzászólásom csak az általad idézett weblapról szólt.
Jó lenne, ha elolvasnád saját linkedet és azt a bejegyzést amire reagálsz. Aztán meg jó lenne, ha pontosan fogalmaznál a bejegyzésedben. Mert ha így folytatod, akkor nem lehet érdemben veled semmiről sem beszélgetni. Szakmai tevékenységem során megszoktam, hogy szakmai beszélgetésekben figyelünk arra, amit a másik mond és arra, amiről a beszélgetési szál szól. Ezen a továbbiakban sem akarok változtatni.

Most műszaki dolgokról:
A vac-ról. Lehet, hogy sok számítógép analfabéta számára a vac egy misztikum. De azért ne misztifikáljuk mi is. Van olyan vac (muzychenko féle pl) ami az xp-től kezdve az összes windows oprendszerrel működik és független, milyen hangkártyád van. A linux alatt meg a mostani disztribuciókon vagy a pulseaudio vagy a jack működik. A jack működik az osx alatt is. Ezzel gyakorlatilag az összes szóbajöhető oprendszert lefedtük. Elismerem, hogy sok öreg rádióamatőr ódszkodik a számítógépes trükközéstől. Ezek használják a pc-t úgy ahogy nekik tetszik. De ez részben műszaki fórum is és itt a jó megoldásokat is meg kell említeni.
openwebrx tömörítés:
Igen, alapesetben az openwebrx is veszteségesen tömörít, de nem feltétlen kell neki. Éppen  kiwi sdr esetén van olyan megoldás, hogy több kiwi sdr jelét egyszerre feldolgozva háromszögeléssel lehet az adó helyét meghatározni. Úgy emlékszem, hogy ennél nem a szokásos tömörítéssel megy át a jel.

Végül a websdr és az openwebrx funkcionálisa kb ekvivalens. Mindkettő jól használható arra, hogy digi módú jeleket átvigyünk a neten és ott isdekódoljunk ilyen adásokat, ahol a sávokon keresztül ez nem lehetséges.
Az openwebrx szervernek az előnye az, hogy nyílt kódú és beágyazott rendszeren (pl. kiwi sdr) is fut.
A websdr előnye, hogy régebbi, sokkal több ember által használt.
Igazából vételre azt kell használni, amelyen a számunkra érdekes adás elérhető.

Jani, ha5ft

Oldalak: [1] 2 3 ... 11