Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Témák - HA5CBM

Oldalak: [1]
1
Adok-veszek-keresek / 70 MHz-es "sárga" BRG Yagi
« Dátum: 2019 Július 28, 11:22 »
Szervusztok!

Keresek megvételre három elemes úgynevezett "sárga" BRG Yagit. Az eszköz 68-74 MHz között üzemel. Kérlek, ha van eladó példányod vagy tudsz elfekvő darabról, jelentkezz.

Köszönöm, hogy elolvastad!

73!

HA5CBM
Miklós

2
Egyéb hírek / Silent key HA5BWW Ede
« Dátum: 2019 Március 29, 11:23 »
Isten nyugtasson békében, kedves Ede!

3
Katonai készülékek / R-104
« Dátum: 2019 Február 07, 23:52 »
Tisztelt Barátaim!

Keresek R-104-es rádióhoz (lehetőleg működőképes) vibrátoros tápegységet és a hozzá való kábelt, ami a rádióval köti össze a masinát. (Azaz nem az UM-hez is használt tranzisztoros inverterre és kábelre van szükségem.)

Szinte minden megoldás érdekel! Hozzájutottam egy karcmentes és majdnem teljes berendezéshez, és nem csak díszként szeretném hasznosítani...

Kérem, aki tud, segítsen.

Köszönöm, hogy elolvastad.

HA5CBM

Miklós

4
Adok-veszek-keresek / Régebbi csatlakozót keresek...
« Dátum: 2018 Április 04, 10:23 »
Szervusztok!

A képen látható csatlakozóból lenne szükségem öt darabra - de akár már egy darab is sokat segíthet.

A mérete: 5,2 x 2,4 x 3,8 (Bár az utóbbi, azaz a mélység akármennyi lehet, mert létezett többféle kivitel is.)

Köszönöm, hogy elolvastad - akárcsak azt, ha föltúrod a fiókod...

73!

Miklós

5
Gyári rádióamatőr készülékek / IC-751 kinyitása adásban...
« Dátum: 2015 Október 13, 16:38 »
Szervusztok!

Kérdezném, nincs valakinek tapasztalata arról, hogy az IC-751-et miként lehet adásban kinyitni úgy, hogy hatvan méteren is menjen? Emlékeim szerint valaki egyszer említette, hogy „két diódát” kell kiforrasztani, s már jó is – de nem lelem sehol ezt az írást. Persze én is keverhetem...

Nos, száz szónak is egy a vége: hálás lennék, ha valaki segítene.

73!

Miklós

6
Csomagrádió / TMF-2
« Dátum: 2015 Július 09, 13:58 »
Szervusztok!

Lenne egy kérdésem, helyesebben kérésem - max nem megy. Természetesen megértem, ha a válasz az elutasítás.

Akad nekünk kint a laktanyában egy még működő TMF-2-es meteorológiai állomásunk.

http://www.ha5kdr.hu/projektek/idojaras/szentendre

A leírás a szövegből tölthető le innen tájt:
„...mellett működő vegyvédelmi törzs részére. A TMF-2-es műszer digitális formába öntött leírása a Gamma Zrt. jóvoltából itt érhető el.

Mivel ezek a Gamma cuccok már nem szolgálnak, arra gondoltunk, ráraknánk őket egy R-107-es rádióra, had okádják magukból az éppen aktuális adatokat egy-egy katonai kitelepülésünkön. Az ügy sikere érdekében ellátogattam a szoftver és a külső hardver hajdani kiötlőjéhez, a QWERTY KFT-hez. Nagyon segítőkészek voltak, adtak is egy
- panelt és egy
- programot.

Nota bene az utolsó panelt adták oda.

Az első gondom az lett, hogy e kütyük legfeljebb 286-os PC-n futnak el. Nagy nehezen szereztem egy öreg vasat, de jelen állás szerint a panel nem hozza a formáját – magyarán mondva vacak. E mellett igaz az is, egy-egy kitelepülésen nem tudnánk PC-t működtetni – lévén, jó, ha villany van, nem hogy békés-PC-s körülmények.

Az azonban biztos, a TMF-2-es anyagépéből kijönnek a szükséges jelek, csak a feldolgozással akad némi bibi.

http://www.ha5kdr.hu/allomasaink/szentendre/3841-2

(Durván középtájt ott egy kisfilm a készülékről.)

Az oldalról letölthető leírásban a „különleges” számítástechnikai kimenet szintjei és szabványa le vagyon írva. (Csatlakozó van.) Mivel én ehhez haláli hülye vagyok, a PC-s tagtársak pedig nyakig ülnek a HamNet, a DMR és a D-Star fejlesztésben, nem látok olyan amateurtársat, aki ez ügyben a laktanyának segíteni tudna.


A kérdés tehát az, találtatik-e itt olyan profi amateurtárs, aki segítene e témakörben. Pénzt nem tudunk adni, de esetleg kitalálhatunk majd valamit, amivel jól járhat. Egy olyan, 12 Voltról működő kütyüre gondoltunk, ami fogadja a kijövő jeleket majd azokat Hellschreiber vagy RTTY üzemmódban hangfrekvenciásan öt percenként kilöki magából – azt pedig bevezetjük egy R-107-es beszélőkészletébe. Itt ugye vétel nem kell, mert ez egy önálló, időalapon dolgozó rendszer volt – de mivel ma már nem üzemel, ezért egykutya, hogy éppen mikor néz be az éterbe.

Azért lenne jó az az RT/Hell, mert eléggé különleges és egy okostelefonnal is dekódolható.

Nos, ez lenne a kérdésünk, kérésünk.

Ha nem segít senki – megértem s nincs harag.

73!

Miklós

7
Egyéb terjedéssel kapcsolatos témák / Furcsa utak a légkörben
« Dátum: 2015 Június 05, 10:47 »
Szervusztok!

Némi angol kell hozzá: http://www.sciencealert.com/australian-student-confirms-that-giant-plasma-tubes-are-floating-above-earth

    
Akinek nem menne rendesen, annak itt az MTI híre magyarul.


Tudomány-légkörkutatás-Ausztrália
Hatalmas plazmastruktúrákat fedeztek fel a Föld magnetoszférájában

    Canberra, 2015. június 3., szerda (MTI) - Hatalmas plazmastruktúrák létét igazolták a Föld magnetoszférájában a Sydneyi Egyetem kutatói, akik felfedezésüket a Geophysical Research Letters legújabb számában ismertetik.

    A magnetoszféra egy égitestet körülvevő övezet, amelyben a töltött részecskéket az égitest mágneses tere befolyásolja. A magnetoszféra alsó, sűrűbb rétegét ionoszférának nevezik, fölötte pedig az elektromosan töltött részecskékkel, azaz plazmával telített régió, a plazmaszféra helyezkedik el. A két régió határát, mint most bebizonyosodott, fura, csőszerű struktúrák "népesítik be" - olvasható az ausztrál egyetem honlapján.
    "A tudósok hat évtizede feltételezik e szerkezetek létét, de most sikerült első ízben kimutatni őket" - fogalmazott Cleo Loi, az egyetem hallgatója, a tanulmány első szerzője, aki szerint a struktúrák felfedezése azért is fontos, mert befolyásolják a távközlési műholdak működését.
    A kutatók az ausztráliai rádióteleszkóp-rendszer, az MWA-t (Murchison Széleslátóterű Hálózat) segítségével az égbolt nagy területeiről készítettek felvételeket. A munka közben jöttek rá, hogy az MWA segítségével pillanatfelvételek is készíthetők, amelyek egyfajta filmmé álltak össze.
    "Sűrű plazmacsíkok váltakoztak a ritkás sávokkal, s ez a mintázat lassan vándorolt, a sarki fényhez hasonlóan a Föld mágneses teréhez idomult" - idézte fel Cleo Loi.
    A módszereket ismertetve elmondta, hogy az MWS 128 antennája egy 3-szor 3 kilométeres területen helyezkedik el. A hálózat ugyan egységes műszerként működik, ám ha szeparálják a rendszer keleti részéből érkező jeleket a nyugati vég antennái által észleltektől, háromdimenziós felvételeket tudnak készíteni.
    "A rendszer segítségével megmértük a struktúrák közötti +hézagokat+, valamint meghatároztuk, hogy milyen magasan helyezkednek el. Méréseink szerint a +plazmacsövek + körülbelül 600 kilométerre a földfelszín fölött, az ionoszféra felsőbb rétegeiben kezdődnek és a plazmaszférába nyúlnak" - magyarázta Cleo Loi.
http://sydney.edu.au/news/84.html?newsstoryid=15052

nfj \ ksb \ pdm

MTI 2015. június 3., szerda 17:09

8
Dühöngő / Suttyók a sávban...
« Dátum: 2015 Február 12, 11:49 »
Kérném Tisztelettel!

Mit hall az ember  - például 144,146 Mc/s-on amikor előre beharangozva FeldHellben nyomul? Ad absurdum Oliviát. Nem csekély térerővel. Hívójel persze nincs - minek is az a rádióamatőr sávban? A káromkodás - no az ellenben dől...

Értem én, hogy nem szeretjük a HA5CBM-et, de mondjuk az itt jelen nem lévő amateurtársak mit vétettek bárkinek is?

Föl nem érem ésszal. A sokakat idegesítő HA9HAF9A logjában számos egyéb "okádunk a Miklóstól" amatőrtárs mellett ott van például HA7TM Tibor is. Vagy ha hallom HA7AT Lajost Sotázni - hát felelek neki. Nem kegyelemből, hanem hogy meglegyen a pontja, mert az neki örömet okoz.

(H)Ideglelést kaphatok én bármennyire is bárkitől, ha a sávban az adott ember meghív, nem teszem a hívójelem hallhatatlanná - s ahogy eddig tapasztaltam, ez fordítva is működött és működik.

Nota bene (Nóta benne) azt sem egészen értem, hogy egy műszakilag felkészült ember (legalább 30-50 Wattos SSB rádió, jó eséllyel vízszintes és forgatható antennarendszer, programismeret és (URAM JÉZUS!!!) összekötő kábel) mi jót talál ebben?

Pláne totál szabálytalan és kockázatos. S akkor még az elemi tisztességet nem is említettük.

Tévedés ne essék: nem mellém kell állni - de a normalitás mellett annál inkább ki kell(ene) állni.

Ha valaki ellenszenves, nos, akkor direkt biztos nem keresem vele az összeköttetést - de ha már ott van, dolgozom vele tisztességel - vagy békén hagyom.

A fenti üzenet egy embernek szólt konkrétan - általában pedig mindenkinek.

Tsókok!

HA5CBM

9
Szervusztok!

Ez az írás régóta érett. A (magamhoz mért) késedelem oka, hogy az elkészítéséhez szükséges adatok beszerzése – csekély voltuk ellenére is – viszonylag sokáig tartott. A rövidke olvasmányt alapvetően gondolatébresztőnek szánom azoknak, akik a vakvilágba való, önmentegető süketelésen túl valóban tenni szeretnének azért, hogy legyen rádióamatőr utánpótlás. A szóismétlésekért előre elnézést kérek.

---

Vegyünk egy, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által fenntartott és működtetett középiskolát, ahol egy lelkes „megszállott” rádióamatőr klubot szeretne létesíteni. Mit tehet emberünk azért, hogy (legalább a terembérlés terén) sikerrel járjon?

Első lépésként az amateurtárs elzarándokol az adott tanoda igazgatójához, s megpróbálja meggyőzni a klub hasznosságáról. Ha a vezető rábólint, jöhet a következő lépés, az úgynevezett önköltségszámítás.

A bérbeadásokról a KLIK Önköltségszámítási szabályzata rendelkezik, amely tartalmazza többek között a helyiségbérlésre vonatkozó egységes előírásokat. Ez a szabályzat érvényes a KLIK  működtetésében lévő köznevelési intézményekre, továbbá a KLIK valamennyi foglalkoztatottjára. (Figyelem, a KLIK az általa FENNTARTOTT, de az önkormányzatok által működtetett intézmények esetében a bérbeadásról és az e tevékenységből befolyt összeg mértékéről és felhasználásáról nem rendelkezik információval, ezekben az esetekben az ingatlanok, ingatlanrészek bérbeadására a tulajdonos önkormányzat jogosult. Mindez annyit tesz, hogy e gyakorlatot csak egy külön cikkben lehet bemutatni!)
 
Az önköltségszámítási körbe tartozik többek között a terem, helyiség, eszköz bérbeadása, amelyeknél előkalkuláció szükséges a költségszámításhoz. Az előkalkuláció az a műszaki-gazdasági tevékenység, amellyel a tevékenység megkezdése előtt meghatározható a műszaki, technológiai előírások betartása mellett a felhasználható munka mennyisége és az érvényben lévő árak, díjtételek, valamint a személyi jellegű kifizetések figyelembevételével kiszámítható a szolgáltatás tervezett önköltsége.
 
A bérleti díjak intézményenként eltérő összegek, de minden esetben azonos elvek alapján kerülnek kiszámításra az adott intézményre jutó tényleges költségek alapján.
 
Az Önköltségszámítási  Szabályzatban rögzített eljárások és módszerek keretjellegűnek tekinthetőek. Az ebben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos jogszabályok szerint kell eljárni.
 
A KLIK Önköltségszámítási Szabályzata elérhető az Oktatási és Kulturális Közlöny 2014. évi 7. számában.

A 2013. évi beszámoló adatai alapján országosan a befolyt bérleti és lízing díj összesen 1.447.374.000  forint volt. A számlázás a tankerületekben történik. A befizetések a tankerületek előirányzat-felhasználási keretszámlájára érkeznek. Ezen összegeket – mindenféle híreszteléssel szemben – az intézmények napi működésére, folyó kiadásaik teljesítésére fordítja a KLIK.


(Folyt.)

10
Adok-veszek-keresek / R-104
« Dátum: 2014 Július 24, 09:33 »
Szervusztok!

Egy kedves klubtársunk hozzájutott egy R-104-es adó-vevő készülékhez.
Keresünk hozzá
- vibrátoros tápot
- tápzsinórt vagy csak sima csatlakozót
- eredeti billentyűt
- a hangolót az oldaláról

A segítséget előre köszönve

73!

Miklós

11
Adok-veszek-keresek / Eredeti leírásokat keresek...
« Dátum: 2014 Június 20, 15:04 »
Tiszteletem!

Keresem az R-310, R-311, R-312, R-313 és az R-326M magyar (esetleg orosz) nyelvű eredeti (!) leírásait. Akinek van s megválna tőle, kérem keressen privátban.

A válaszokat előre is köszönöm.

73!

Miklós

12
Adok-veszek-keresek / Keresek NLC 10.10-es konvertert...
« Dátum: 2014 Június 20, 00:03 »
Szervusztok!

Megvételre keresem a címben említett szerkezetet.

A válaszokat előre is köszönve

73!

Miklós

13
Tiszteletem!

Keresem a címben említett szerkezetet.

A válaszokat előre is köszönöm.

73!

Miklós

Oldalak: [1]