Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - CB szökevény

Oldalak: [1] 2 3 ... 85
1
Nálunk sóherség sincs, az adott feladatra a kétcsatornás tárolós szkópnál jobbat nem találtak ki. Szinte mindent egyszerre látok rajta, kérdés, a rá adott válasz, jelalak, DC szint stb. Csak a mai korszerű oktatásból kimaradt.

Informatikus meg egyszerűen ráteszi az RJ45-ös dugós ledes csodatesztert és benyögi, hogy szar a kábel. Simán áthúzatta volna, de nem az volt a gond. Szóval nem kell még a szakmát temetni :).

2
Na ezekről beszélek, hogy kb. a mi korosztályunkkal fog kihalni ez a javítgatós szemlélet.
Az utánunk következő generáció már oly módon akar tervezni, hogy a dobozolt egységet vagy kihúzható modulját fogják cserélni, visszazavarni a gyártójához.

Csökkenni fog a jelentősége, de teljesen kihalni nem fog. Akármennyire is agyon-integrálnak mindent, akárhogy is a "javíthatlan" modulok felé megy a világ, bizonyos hagyományos ismeretre akkor is szükség lesz.

Mondom úgy, belülről látom, ebből élek, a szakma bizonyos részeit kénytelen vagyok kb. három évente újra tanulni.

Meg ha már a javíthatatlan részegységek: most is vannak ilyenek. Nagyteljesítményű RF erősítő, frekvenciaváltó. Elvileg tilos lenne (gyártó útmutatása alapján) "házilag" javítani, a gyakorlatban meg teljes lelki nyugalommal cserélem a felpúposodott elkókat, eldurrant félvezetőket, meg forrasztom át ólmos cinnel az egész panelt. Sokszor kiirtva a betervezett elromlást, pl. elrámolva az elkókat a hűtőborda mellől, meg az eredeti hűtőbordát nagyobbra cserélve. Sok éves tapasztalat, a javított cucc üzembiztonsága jobb mint az eredetié. Amíg erre van igény (szerencsére van), "mi is leszünk".

vy73!


3
@Ervin: valahogy én is úgy érzem, hogy a dióda és tranzisztorvarázs velünk együtt fog kikopni.
Számítástechnika óra: RAM, ROM, CPU ... hát már ez sem fontos. Ma már úgy kezdődik kb., mint a szakácskönyv: végy egy megfelelő számítógépet.


Nem tudom, mivé lesz a világ, de ahogy @bob is közelről látja, egyre inkább vannak a nagy gyártók, céges know-how és kívülről csak megrendeljük a szekrényt, a belsejének szervizelésére ugyanúgy nem lesz lehetőségünk, ahogy már évtizedek óta látjuk a PC alaplapoknál. Ha rossz, akkor modul szinten csere, jobb esetben a modult visszaküldjük a gyártó cégnek.
És akkor visszakanyarodok: fontos-e a jövőben tudni, hogyan működik a tranzisztor? Ér-e a következő generáció ezzel a tudással valamit?

Na mindegy, mi boldogan barkácsolunk vele. De nagyon azt érzem, hogy egy-két jövőbeli hozzánk verődő hagyományörzőt leszámítva velünk együtt fog feledésbe merülni a klasszikus tudás.

Mint terepen dolgozó műszerész, szerviz-mérnök, kicsit másképp látom, a klassikus hagyományos tudás nem fog kikopni, sőt most ér sokat!

Pár példa: az egyik a "tranzisztor-varázs", adva egy 100mA terhelhetőségű kimenet, meg kéne hajtani 10 ledet+két relét. Közli az állítólag szakírányú végzettségű projekt-mérnök, hogy nem lehet megcsinálni, mert nincs ilyen modul! Bent röhögtem egy sort, fúró-lakkfilc-vasklorid-kattogós...

A másik kedvenc az RS 485 adatbusz, "nem kommunikál", nem villognak a ledek. Isteni csodának nézik a többiek, hogy oszcilloszkóppal rámérek és közlöm, ráül valami a jelre. Pár perc és hibátlan lesz.

Vagy a kérés, hogy RFID olvasónál bármilyen, a rendszerbe tartozó kártya közelítésére húzzon meg 3 másodpercre egy relé, az épületfelügyeleti cucc bemenetére. "Jaj nem megy, mert nincs ilyen menüpont!" A fenét, öt alkatrész.

Az ezt tanító sulikat bezárták, tanműhely konkrétan a kukába, minek? Most döbbennek rá, hogy baj van... nekünk legalább stabilan van munkánk :).

vy73!

4
Adok-veszek-keresek / Re:Teflon szigetelésű huzal
« Dátum: 2020 November 21, 19:21 »
Ha a szigetelés számít: másfeles sodrott erű vasúti jármű-vezetéket tudok adni. Teflon+kívül üvegszövet, könnyen lefejthető. 3,15kV-ig minősített.

5
Meg bizony!

Nekem ő adta meg újból a kezdőlökést: http://web.archive.org/web/20161108062323/http://ha5fly.hu/magneticloop

6
Müegyetemi Rádió Club / Re:MRC Műszaki Nap 2020
« Dátum: 2020 November 15, 14:23 »
Nem. Az NMHH nem foglalkozik ilyennel.

Lapozzunk, mert ez az egész így nem az MRC műszaki témához tartozik.


Ott van HA7SG rádiója az MRC nap utolsó előadása. Szerintem a hagyomány és a modern technika ötvözésének remeke. Rövid és jó előadás volt.

Most néztem meg, a mágneshurok-antennával egyetemben. Letöltöttem a teljes előadást, hogy majd ráérőbb időben megnézzem, reklám-mentesen :-).

A rádióról Gábor már tartott kiselőadást Hatvanban, a QTH-ján hallottam üzemelni is. Úgy is meggyőző volt, hogy "szanaszét lógott a bele".

7
70 MHz / Re:Kísérletek 70 MHz-en
« Dátum: 2020 November 13, 22:22 »
A nyár vége felé egyszer már leállt e kikötő, s az újraindulásra bizony erősen megfogyott a tartalom...

A dolgot mindenesetre sajnáljuk.

73!

Miklós

Mielőtt leállna, menteni róla mindent, amit lehet. Kíváncsiságból ránéztem, pont a legfontosabb infók hiányoznak. Pl. a végfokoknál a nyáktervek Gerber-file-jai vagy hogy honnan lehet a panelt megrendelni. Innentől megette a fene.

8
QRP készülékek / Re:QRP Labs 5Watt CW radio
« Dátum: 2020 November 12, 00:10 »
Jön a töpörített verzió:

https://qrznow.com/qcx-mini-is-coming-soon

9
Elektronikai mindenféle / Re:Kinai gagyi?
« Dátum: 2020 November 09, 21:41 »
Egy a baja, nem akkor termeli az energiát, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, a nyári felesleget nem tudom eltenni télire.

Ezért jó a napelem szaldó elszámolással. Évente egyszer leolvassuk és elszámolunk így a nyári fölösleg ott marad télre.

2024-ig lehet ehhez csatlakozni. Utána havi elszámolás lesz amiről még többet nem lehet tudni. Én is gondolkozom, hogy a maradék tetőt napelemmel vagy napkollektorral rakjam tele.

Majd ezt is jól szétcseszik, jön az olasz módszer: kiöregedett elektromos autók akkuit töltik nappal, a betöltött villanyt fölhasználják éjjel.

Nálam egyelőre marad a napkollektor, télen jól rásegít, nyáron van, hogy le kell takarnom a nagy részét, lehet hogy kerti medence lesz a dolog vége :-). A fűtésszámlának meg jót tett a bontott kaolingyapot+a gyakorlatilag korlátlan mennyiségű ajándék tűzifa.

10
Elektronikai mindenféle / Re:Kinai gagyi?
« Dátum: 2020 November 09, 18:29 »
Ja, a németek is azóta importálják a villamos energiát. Annyira bonyolult és csalárd a világ... A napelem-rendszerekről is meglepően csúnyákat hallani mostanában, tiltakoztam is ellene, mert én sem értem, de csak állítják. Persze a naperőmű más kérdés. A házi napkollektorokról-sörkollektorokról egyébként remek magyar videók is vannak, télen képes jelentősen csökkenteni a fűtési költségeket.

A németeknél más gáz is van, északon állítják elő a villamos energia nagy részét, délen lenne rá szükség. Északon exportálták, délen importálták, áttolva a lengyel energiarendszeren, míg rá nem jöttek.

A napkollektor nem rossz, nálam is van, vákuumcsöves rendszer. Egy a baja, nem akkor termeli az energiát, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, a nyári felesleget nem tudom eltenni télire.

11
Elektronikai mindenféle / Re:Kinai gagyi?
« Dátum: 2020 November 09, 10:43 »
Paks II. meg a habokban, még csak most kuncsorognak engedélyekért, de már milliárdok úsztak el.

Mert az nem az energiáról szól.... De ez már politika és nem tartozik ide.

Igen, politika.  Mikor van, hogy Paks I.-nek is kevés a Duna vízhozama nyáron.

12
Elektronikai mindenféle / Re:Kinai gagyi?
« Dátum: 2020 November 08, 23:57 »
Hát 2014 óta sorozatban készül a Toyota Mirai.

154 LE és 480 km egy tankolás,azaz 5 kg hidrogén. Igaz csak 80 hidrogén kút volt akkor Japánban.

Azóta eltelt 6 év. Lassan, de haladnak.


Ez szép és jó. A hidrogénmolekula igen pici, mindenen átdiffundál, főleg ha nagy bent a nyomás. Ezért lennék kíváncsi arra, ezt hogy oldják meg.

13
Elektronikai mindenféle / Re:Kinai gagyi?
« Dátum: 2020 November 08, 23:28 »
A németek továbbra is mérgezik a világot a diesel autóikkal.

Amíg a jelenlegi akkuk Wh/kg-ját legalább egy nagyságrenddel nem ugorják meg, addig fogják is. A hidrogén jól hangzik, de hogy tudják kellő mennyiségben és biztonságosan tárolni? minden itt bukik meg.

14
137 kHz és alatta / Re:SAQ Adás
« Dátum: 2020 Október 30, 20:35 »
Nem is ez volt a kérdés annak idején, hanem, hogy eladod-e?

Természetesen nem. Túl sokat dolgoztam vele, hogy hibátlan legyen, a hiányos bakelit Kulikov-tartó meg "ordított" a SAQ-konverternek :-).

(Örültem, hogy nem egy nepperféreg egekig vert árait fizethettem érte, így a két kütyü édeskettesben jó kis móka, jöhet a karácsonyi adás. :) )

15
137 kHz és alatta / Re:SAQ Adás
« Dátum: 2020 Október 30, 18:45 »
Az R-326-tal még mindig a bögyömben vagy, nyunyu!  :wacko:

fél OFF. Az összes elektroncsövét cserélni kellett és be kellett hangolni. Meg tudtad volna csinálni? :-)

Ugyanannyi esélyed volt lecsapni a pannondx-ről, mint bárki másnak.... ja, nem :-).

Oldalak: [1] 2 3 ... 85