Szerző Téma: QRP honlapok  (Megtekintve 8578 alkalommal)

foton

 • Vendég
QRP honlapok
« Dátum: 2007 Március 16, 09:45 »
Sziasztok!

A neten bóklászva sok QRP témakörrel foglalkozó szervezet, klub, amatőr honlapjával lehet találkozni. Ezeken sok-sok hasznos infó található (készülékek, kapcsolások, élménybeszámolók), amiket érdemes megnézni.


Adventure Radio Society: http://www.arsqrp.com/

   Szuperpuritán honlap, fő témája a QRP technikával való kitelepülés.


HFPack: http://www.hfpack.com/

   A rövidhullámú kitelepülésekről szóló honlap.


GW4ALG: http://www.alg.demon.co.uk/radio/qrp/home.htm

    Minden, ami QRP, még bicikli mobil is!


Ha már bicikli....


VE3JC: http://www.geocities.com/capecanaveral/lab/7378/bikemobile.html


Nem egészen QRP, de bicikli KB8U: http://www.merit.edu/~rjd/BMHA.html


Bicycle Mobile HAMs of America: http://www.lafetra.com/bmha/default.htmKellemes böngészést:

Nem elérhető hg2ecz

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 616
 • Karma: +907/-5
  • Profil megtekintése
  • http://hg2ecz.ham.hu
Re: QRP honlapok
« Válasz #1 Dátum: 2007 Március 16, 12:39 »
Egy kis kiegésztés, amely a QRP-s szemléletet elősegíthetné

http://www.radioavventura.it/DiplomaWatt.htm
Distanza percorsa (QRB), divisa per la potenza utilizzata (QRP).

Azaz az ellenállomás távolsága osztva a felhasznált teljesítménnyel. És ennek összege az összpontszám. Így itt a QRP-vel összegyűjtött közeli állomások jutnak nagyobb szerephez, majd jöhet a teljesítmény növelés, és vadásszunk távolabbiakat is, de csak a szükséges teljesítménnyel, mert azzal jár a több pont.
Köztudott, hogy a távolság négyzetével arányosan kell a teljesítmény - a fenti kiírás azonban ezzel szemben is inkább a QRP-t részesíti előnyben.

Az is köztudott, hogy minél keskenyebb a felhasznált sávszélesség, annál nagyobb a kisugárzott watt/Hz, illetve vevőoldalon is a sávszélességcsökkentés arányában csökken a parazita zaj. Ergó a modern digitális üzemmódokkal történő kísérletezés népszerűsödését is elősegítheti egy ilyen szemlélet elterjedése.


És ezt már csak meg kellene fűszerezni szorzókkal.

Készülék áramkörére:
  - gyári készülék felhasználása: x1
  - KIT-ből általunk összerakott készülék: x2
  - Saját magunk által épített készülék: x4

Készülék szoftverére:
  - letöltött: 1x
  - saját magunk által továbbfejlesztett: x2
  - saját magunk által kifejlesztett: x4

Antennára:
  - Gyári antenna: x1
  - Saját készítésü antenna:  x2
  - Saját magunk által készített, ideiglenesen felállított (pl. kitelepült vagy aznapra kísérleti célból felállított) antenna: x4

Azt hiszem, ez bőségesen előnyben részesítené a nem gyári készülékkel nyomulókat, sőt a QRP-s mozgalmat és az eldugott lakás sarka helyett a kitelepült üzemmód során kísérletező rádióamatőröket egyaránt.

foton

 • Vendég
Re: QRP honlapok
« Válasz #2 Dátum: 2007 Március 17, 19:26 »
Nekem is a QRP technika és a készülékek és kiegészítők építésének népszerűsítése volt a célom, mert sokkal szimpatikusabbnak tűnik kis teljesítménnyel QSO-zni (ez a teljesítmény, nem az 1kW!). Annó a CB rádióm is 1/4W-os volt...  :mellow:

Hazai szinten a hagyományos, írott sajtótermékek (könyv, újság) gyakorlatilag nem léteznek. A Rádiótechnika is inkább HAM Bazározik, HF erősítőket épít vég nélkül, régebbi számokból ismételget, persze tele hibával. Nagyon kevés a szinvonalas, rádiós témájú cikk, építési leírás. Van még a palettán egy-két elektronikai témájú folyóirat, de ezek inkább reklámújságok, rádiós téma meg sehol sincs bennük.


Információszerzésre marad az Internet, ahol sokan önzetlenül közzéteszik saját munkájuk gyümölcsét. Nincs szerzői jogdíj, minimális páldányszám, kiadói haszon, ÁFA, meg HAM Bazár reklám minden sorban. Nincsen nyitvatartási idő (9-14), a nap bármely percében elérhetőek az anyagok. Bárhonnan. Nincsen helyhezkötöttség.
A szerzőnek csak a honlap fenntartására kell minimális összeget fordítania (a net előfizetések általában tartalmaznak több-kevesebb WEB tárhelyet), vagy megoldható a kérdés ingyen tárhellyel.

A netes infórmációszerzésnek van néhány hátránya:
 - Az infók többnyire nincsenek ellenőrizve
   Ez igaz, DE a nyomtatott sajtótermékekben is sokszor hiányzik a SZAKMAI lektor munkája (és itt nem a véletlen sajtóhibákra
   gondolok, hanem az első ránézésre működésképtelen, életveszélyes, kipróbálatlan kapcsolások villamosmérnökök(!) általi
   publikálására).

 - Többnyire idegen nyelven szólnak hozzánk a honlapok
   Háááát... Nyelveket kéne tanulni.... Legalább az angolt.... Legalább konyhanyelv szinten + műszaki kifejezések. Eddigi
   tapasztalatom alapján az angoszász nyelvterületen keletkezik az információk döntő része, más nyelvterületen publikálók
   komoly szándék esetén elérhetővé teszik a honlap angol nyelvű változatát is. De azért a magyar szájtokon is érdemes körülnézni!

 - A rádiós honlapok nehezen találhatóak meg
   Hát igen. Az Internet nem úgy működik, mint egy könyvtár, itt nincs ETO, nincsenek hivatalos, szerkesztett katalógusok. De ezen
   segíthet a keresők használata (Google a barátod), mások tapasztalatai (HASix), honlapok linkgyűjteményei.


Ennyit a hazai szakirodalomról....
Zsolt!

A diploma szorzókat jó ötletnek tartom, de szerintem finomítani kellene egy kicsit.

A legalacsonyabb és legmagasabb szorzójú kategória között 64-szeres a pontszórzók hányadosa. Szerintem ez túl magas, hátrányosan érintené az állandó QTH-ról, gyári berendezésekkel induló QRP-seket.

Javaslatom szerint a szoftver szorzót el kéne törölni, több okból:

 - Érdekes lenne, ha pl. a YAESU SW mérnöke versenybe szállna:  Gyári készülék: x1, Saját magunk által fejl. szoftver: x4 ...  ^_^

 - Ha valaki egy gyári készülék firmware-ét hekkeli, akkor : Gyári készülék: x1, saját magunk által tovább feljlesztett sw: x2   ^_^
 - Mit számolnál szoftver szorzónak egy olyan készüléknél, ahol nincs szoftver a készülékben? Pl: SST, NorCal-20, stb.  :huh:


Ha ezt elhagynánk, akkor már csak max. 16-szoros különbség maradna, ami szerintem méltányosabb.


További finomítások:

 A gyári antenna kategóriát át kéne nevezni "Gyári vagy mások által épített antenna" -ra.

 A "Saját magunk által épített készülék" helyett a "Saját magunk által konstruált adó-vevő készülék" megnevezés találóbb lenne. Sőt, a maradék két lehetőség esetében is egyértelműen az adó-vevőre, a lényegi berendezésre korlátoznám a kategória megkötését.Ami pedig a kitelepüléses keskenysávú üzemmódokat illeti, manapság a legolcsóbb, legkevesebb energiát igénylő, legkönyebben kezelhető üzemmód a CW.

Digit módokhoz számítógép (laptop, PDA) kell, ami sérülékeny, kevés ideig bírja akksija, plusz holmi, amit cipelni kell.
Ehhez még többnyire SSB-s rádió kell, amit nehezebb házilag építeni. Ergo digit mód=gyári készülékek.

A CW rádiót könnyen meg lehet építeni, így egy teljesen házi kivitelezésű felszereléssel tud az amatőr a terepen rádiózni.


Üdv:

Nem elérhető hg2ecz

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 616
 • Karma: +907/-5
  • Profil megtekintése
  • http://hg2ecz.ham.hu
Re: QRP honlapok
« Válasz #3 Dátum: 2007 Március 18, 00:29 »
A pontozás tényleg csak egy durván felvázolt valami. De a lényeg látszik belőle. Valahogy nem tartom amatőr kategóriának a gyári 1 kW-os rádió, gyári antenna valamely rádiós cég által felszereltetve kategóriát. Így valahogy "QSO-zik" a villamosvezető is a diszpécserével. De ez csak személyes megjegyzésem.

Ami pedig a kitelepüléses keskenysávú üzemmódokat illeti, manapság a legolcsóbb, legkevesebb energiát igénylő, legkönyebben kezelhető üzemmód a CW.

Digit módokhoz számítógép (laptop, PDA) kell, ami sérülékeny, kevés ideig bírja akksija, plusz holmi, amit cipelni kell.
Ehhez még többnyire SSB-s rádió kell, amit nehezebb házilag építeni. Ergo digit mód=gyári készülékek.

Ezzel nem teljesen értek egyet. A CW csak tradicionális népszerű üzemmód. Vannak nála hatékonyabbak is - ha valakinek éppen nem CW-re támad kedve az illetőnek. Azonban ha a CW a szíve választottja, miért ne választhatná azt.
Sajnos azonban tény, hogy nagyságrendekkel kevesebb ellenállomást talál, mert a rádióamatőrök legtöbbjénél a teljes paletta a CW és fónia üzemmódokból áll.

Digit módokhoz népi hiedelem, hogy számítógép kell. Elég hozzá egy például 28 lábú mikrovezérlő is + egy 1-2 ezer forintos 2 vagy 4 soros LCD kijelző is, csak ehhez tudni kellene a legtöbb rádióamatőrnek legalább annyit, hogy be tudja magának égetni az internetről letöltött kódot + be tudja forrasztani a tokot. De hát létezik a rádióamatőr definicióban olyan valami, hogy önképzés. Mi lenne ez, ha nem az!
És persze elő kell segítenünk, hogy berkeinkben ne csak express setup alapján szoftvert installálni képes rádióamatőrök nevelkedjenek, hanem olyanok is, akik meg tudnak írni például mikrovezérlőre ilyen jellegű rádióamatőr szoftvereket. Ezért nem véletlen az, hogy a barkácsolási kedvet a szoftverbarkácsolás terén is elő célszerű segíteni, nem csak a visszaszoruló félben levő tradicionális elektronika terén.
Manapság egy 1500 Ft-os mikrovezérlő is 100 kB ROM + 10 kB körüli RAM memóriákkal és 50 millió utasítás/másodperc feldolgozósebességgel bír. Mindeközben a fogyasztása kevesebb, mint 50 mA@3,3V.

PSK31 vételéhez például nem kell SSB vevő. Egy sima 60 Hz sávszélességet vevő szinkrondemodulátoros AM készülék is elég - amely végülis nem bonyolultabb mint az érzékeny távíróvevő esetén használt. Természetesen ekkor a VFO-val játszod be a kívánt állomást, nem pedig virtuális kurzorokkal, ahogy PC-n láttuk. Adásnál pedig szintén a VFO határozza meg az adás helyét.

Szóval lenne lehetőség, csak kevés az érdeklődő és még kevesebb az, aki az express setup-on kívül mélyebb szinten is értene a kódbarkácsoláshoz (utóbbinak pedig általában a szabadideje kevés - mert az ipar is végtelen kódoláshoz értő szakit elszippant). Pedig nem csak a processzorok kódjai jelentik napjainkban a szoftvert, hanem már az áramkörök huzalozásai is szoftverek. Lásd: http://www.opencores.net/browse.cgi/by_category
A fenti URL-en logikai kapukat kötözgetnek össze, de nem kapcsolási rajzon - mert átláthatatlan lenne, hanem VERILOG illetve VHDL "kötözőnyelv" (hivatalosan: áramkör leíró nyelv) alapon.

Ezért írom azt, hogy a kódok fejlesztéséhez is értő rádióamatőr a jövő útja, a barkácsolás új dimenziója. És ennek kialakulását kell a jövő rádióamatőre számára elősegítenünk.

--------

Visszatérve a QRP-re: az a probléma, hogy QRP-vel nem lehet annyi állomást összevadászni, mint a teljesítmény növelésével. Azonban a sokszáz wattos szuperérzékenységű készüléket tuti, hogy gyárit kell venni, mert olyat barkácsolni otthon lehetetlen. Ergó lást a hozzászólásom 3. mondatát.
A mai rádióamatőr tevékenységnek hívott tevékenységnél valahol itt kezdődnek a problémák...

Nem elérhető ha5cqz

 • Full Member
 • ***
 • Hozzászólások: 109
 • Karma: +9/-1
  • Profil megtekintése
Re: QRP honlapok
« Válasz #4 Dátum: 2007 Március 18, 09:52 »
10 mW-tal is van élet, avagy rádiózzunk 20 dB-es osztóval:

http://www.qsl.net/ly2fe/10mw.htm
73,
Zoli

Nem elérhető hg2ecz

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 616
 • Karma: +907/-5
  • Profil megtekintése
  • http://hg2ecz.ham.hu
Re: QRP honlapok
« Válasz #5 Dátum: 2007 Március 18, 11:18 »
10 mW-tal is van élet, avagy rádiózzunk 20 dB-es osztóval:

Jut eszembe: csinálsz egy egytranzisztoros LC vagy krisztályoszcillátort. Ezt 12 V-ról táplálva annó úgy mértem, hogy már kapásból 4 mW-nál járunk. Az oszcillátort FM moduláció kivételével nem szokás modulálni, mert a frekvenciastabilitása bánja. A következő fokozat viszont 30 mW körül produkált nekem annó. Rövidhullámra ezeket nem vészes elkészíteni.

Egy általam implementálthoz igen hasonló Colpitts-oszcillátor:
   http://media.maxim-ic.com/images/appnotes/2032/E39Fig02B.gif

Tehát ezzel a két fokozattal egy egyszerű távíró vagy PSK31 adó kész is. PSK31 esetén természetesen még egy moduláló mikrovezérlő is kell.
Az érzékeny és szelektív vevő már egy érdekesebb történet.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Március 18, 11:22 írta hg2ecz »

Nem elérhető HA5GN

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 646
 • Karma: +294/-83
  • Profil megtekintése
Re: QRP honlapok
« Válasz #6 Dátum: 2007 Március 18, 11:33 »
A pontozás tényleg csak egy durván felvázolt valami. De a lényeg látszik belőle. Valahogy nem tartom amatőr kategóriának a gyári 1 kW-os rádió, gyári antenna valamely rádiós cég által felszereltetve kategóriát. Így valahogy "QSO-zik" a villamosvezető is a diszpécserével. De ez csak személyes megjegyzésem.

Ami pedig a kitelepüléses keskenysávú üzemmódokat illeti, manapság a legolcsóbb, legkevesebb energiát igénylő, legkönyebben kezelhető üzemmód a CW.

Digit módokhoz számítógép (laptop, PDA) kell, ami sérülékeny, kevés ideig bírja akksija, plusz holmi, amit cipelni kell.
Ehhez még többnyire SSB-s rádió kell, amit nehezebb házilag építeni. Ergo digit mód=gyári készülékek.

Ezzel nem teljesen értek egyet. A CW csak tradicionális népszerű üzemmód. Vannak nála hatékonyabbak is - ha valakinek éppen nem CW-re támad kedve az illetőnek. Azonban ha a CW a szíve választottja, miért ne választhatná azt.
Sajnos azonban tény, hogy nagyságrendekkel kevesebb ellenállomást talál, mert a rádióamatőrök legtöbbjénél a teljes paletta a CW és fónia üzemmódokból áll.

Digit módokhoz népi hiedelem, hogy számítógép kell. Elég hozzá egy például 28 lábú mikrovezérlő is + egy 1-2 ezer forintos 2 vagy 4 soros LCD kijelző is, csak ehhez tudni kellene a legtöbb rádióamatőrnek legalább annyit, hogy be tudja magának égetni az internetről letöltött kódot + be tudja forrasztani a tokot. De hát létezik a rádióamatőr definicióban olyan valami, hogy önképzés. Mi lenne ez, ha nem az!
És persze elő kell segítenünk, hogy berkeinkben ne csak express setup alapján szoftvert installálni képes rádióamatőrök nevelkedjenek, hanem olyanok is, akik meg tudnak írni például mikrovezérlőre ilyen jellegű rádióamatőr szoftvereket. Ezért nem véletlen az, hogy a barkácsolási kedvet a szoftverbarkácsolás terén is elő célszerű segíteni, nem csak a visszaszoruló félben levő tradicionális elektronika terén.
Manapság egy 1500 Ft-os mikrovezérlő is 100 kB ROM + 10 kB körüli RAM memóriákkal és 50 millió utasítás/másodperc feldolgozósebességgel bír. Mindeközben a fogyasztása kevesebb, mint 50 mA@3,3V.


Kedves Zsolt! Van, ami még ennél is egyszerűbb:

1. Megtanulsz morzézni (jóval egyszerűbb, mint megtanulni programozni meg megismerni ezt a egész számítógépes világszemléletet hardverrel, szofrverrel, csingilingivel)
2. Szaggatod a vivőt. Egyetlen IC sem kell hozzá - illetve, ha akarsz, csinálhatsz el-key-t.

Az elektronika is egy hobbi. Másik. A számítógép is egy hobbi. Az is másik. Mi rádiósok vagyunk. Ameddig az elektronika érdekel: adó, vevő, antenna. A garázsnyitó már nem érdekel, bár abban is van rádió. Lehet persze a hobbikat keverni, ezzel nincs semmi baj, de nem látom, hogy egy rádiósnak miért kötelező a számítógépes hobbi.

Az FT250-et meg tudtam javítani. Az IC745-öt meg tudtam javítani. Még az FT290R-et is meg tudtam javítani, noha a fele SMD. Az FT897D-t, FT1000-et nem tudnám megjavítani (kivéve az analóg áramkörök), noha számítógépes szakember vagyok, és 1974 óta programozok assembler-ben is. Ahogy régen lehetett színes TV-t javítani, ma már nem nagyon lehet (max. panelcsere).


PSK31 vételéhez például nem kell SSB vevő. Egy sima 60 Hz sávszélességet vevő szinkrondemodulátoros AM készülék is elég - amely végülis nem bonyolultabb mint az érzékeny távíróvevő esetén használt. Természetesen ekkor a VFO-val játszod be a kívánt állomást, nem pedig virtuális kurzorokkal, ahogy PC-n láttuk. Adásnál pedig szintén a VFO határozza meg az adás helyét.


Lehet, hogy vevő nem kell hozzá, de számítógép igen. A CW-re, SSB-re (még az RTTY-re, SSTV-re is, ha nagyon muszáj) fülre rá tudok állni, a PSK31-re nem, a WSJT kódolású adásokat meg meg sem hallom.

Elhiszem, hogy változik minden, de számomra az a rádiózás, ha meghallom az állomást, és ráállok. Ha ezt csak a számítógép képes megtenni, akkor a számítógép rádiózik (ahogy a garázsnyitóm), én legfeljebb számítógépezek.


Szóval lenne lehetőség, csak kevés az érdeklődő és még kevesebb az, aki az express setup-on kívül mélyebb szinten is értene a kódbarkácsoláshoz (utóbbinak pedig általában a szabadideje kevés - mert az ipar is végtelen kódoláshoz értő szakit elszippant). Pedig nem csak a processzorok kódjai jelentik napjainkban a szoftvert, hanem már az áramkörök huzalozásai is szoftverek. Lásd: http://www.opencores.net/browse.cgi/by_category
A fenti URL-en logikai kapukat kötözgetnek össze, de nem kapcsolási rajzon - mert átláthatatlan lenne, hanem VERILOG illetve VHDL "kötözőnyelv" (hivatalosan: áramkör leíró nyelv) alapon.

Ezért írom azt, hogy a kódok fejlesztéséhez is értő rádióamatőr a jövő útja, a barkácsolás új dimenziója. És ennek kialakulását kell a jövő rádióamatőre számára elősegítenünk.


Barkácsoljon a jövő rádióamatőre, amennyit akar. Rádióamatőr nem a barkácsolásból lesz (az a konstruktőr), hanem hogy használja a sávokat. (Különben el fogják venni tőlünk.) Attól RÁDIÓamatőr. Aki pedig a sávokban tölti az idejét, forgalmazással, az nemigen ér rá ezt a már egész embert kívánó számítógépes izét követni, hacsak amúgy nem szakember - talán mint Te is.

Ezért örülök a sok rádióforgalmi versenynek - amíg a hétvégeken telítve vannak a sávok, van indokunk, miért a miénk még mindig.

Virágozzék száz virág - de ezt a szoftverfejlesztő izét nem kellene példának állítani. Minél több és bonyolultabb a számítógép körülöttünk, annál kevesebben fognak érteni hozzá. A rádióamatőrnek inkább a rádióspecifikus dolgokhoz illene érteni - terjedés, forgalmazás, antennák, versenyek, nagydinamikájú vevőbemenet, stabil kiszajú VFO. A DSP maradhat egy modul, aminek a belsejéhez nincs közünk.


--------

Visszatérve a QRP-re: az a probléma, hogy QRP-vel nem lehet annyi állomást összevadászni, mint a teljesítmény növelésével. Azonban a sokszáz wattos szuperérzékenységű készüléket tuti, hogy gyárit kell venni, mert olyat barkácsolni otthon lehetetlen. Ergó lást a hozzászólásom 3. mondatát.
A mai rádióamatőr tevékenységnek hívott tevékenységnél valahol itt kezdődnek a problémák...

No, látod, ez nem igaz. TCVR-t venni kell, de sok kilowattot, IGAZÁN kiszajú, jó vevőbemeneteket még mindig az AMATŐRÖK csinálnak legjobbat. Hol van a világon olyan gyári VFO, amely olyan kiszajú, mint 7SG-é?? A legjobb vevőbemeneteket egy G3... (elfelejtettem) csinálja, a legtöbb kilowattot - az ismerőseim közül sokan. Ők RÁDIÓSOK - nem szoftveresek.

Szia, János, 5GN
73 & DX - János, HA5GN

Nem elérhető hg2ecz

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 616
 • Karma: +907/-5
  • Profil megtekintése
  • http://hg2ecz.ham.hu
Re: QRP honlapok
« Válasz #7 Dátum: 2007 Március 18, 15:05 »
1. Megtanulsz morzézni (jóval egyszerűbb, mint megtanulni programozni meg megismerni ezt a egész számítógépes világszemléletet hardverrel, szofrverrel, csingilingivel)
2. Szaggatod a vivőt. Egyetlen IC sem kell hozzá - illetve, ha akarsz, csinálhatsz el-key-t.

Az elektronika is egy hobbi. Másik. A számítógép is egy hobbi. Az is másik. Mi rádiósok vagyunk. Ameddig az elektronika érdekel: adó, vevő, antenna. A garázsnyitó már nem érdekel, bár abban is van rádió. Lehet persze a hobbikat keverni, ezzel nincs semmi baj, de nem látom, hogy egy rádiósnak miért kötelező a számítógépes hobbi.
Kedves János!

Azt hiszem félreértettük egymást. A hobbi azért hobbi, hogy ténykedj azon területén, ami érdekel. Ergó sem a morzetávíró nem kötelező, sem a programozás. Azonban előnyös dolog lehet a rádióamatőr alapdefinícióhoz visszatérni (önképzés, anyagi érdek nélkül, szakmai érdeklődésből, ...), mintsem a drágábbnál-drágább, profi világ által használt berendezés vásárlásával kimeríteni az önképzés fogalmát. Lehet, hogy sajátos nézetem, de a "nehézsúlyú rádióamatőr" (profi) helyett a "könnyűsúlyú" hobbiamatőrizmusra lenne napjainkban több potenciális érdeklődő - főleg az ifjak körében, ahol a pénztárca igen nagy úr. Erre azonban azt sugalljuk, hogy ha valamit el akarsz érni, akkor menned kell a trend után, sok 100 Watt, nagy antennaárboc az udvaron, ... Sőt a minap a PannonDX-en elhangzott egy rádióamatőrtől, mennyire utálja az alig érthető QRP-s állomásokat.

Az, hogy több számítógépnyi összeget rádióra költsünk, ezt a rádióamatőr irányzat azt hiszem az én korosztályommal zárult be (igen kevéske kivétellel).

Azonban azt elszomorítónak tartom, hogy nincs lehetőségük a modern technika iránt érdeklődő ifjaknak tőlünk az alapokat elsajátítani, mert nemcsak hogy nem értünk hozzá, de igen határozottan el is zárkózunk előle.

Rádió és a fül: nem igazán értem, mi abban a baj, ha sorrendi hálózat demodulál lineáris elektronika helyett? Így sem és úgy sem a füleddel hallod a rádiófrekvenciát, maximum csak azt, amit az elektronika és a félvezető zaja csinál belőle, azt hívjuk gyakran sávzajnak.
Hidd el nekem, hogy ha lenne bőségesen ifjú, akik a mi beletörődő szellemiségünk helyett innovatívan tudnának a témához hozzáállni, akkor lenne a digitális hangtovábbításnak is olyan mellékparamétere, amely legalább annyira kézzelfogható és élvezetes lenne, mint jelenleg egy SSB sávzaj. Próbáltál már másik kontinensről digitálisan tobábbított hangot venni? Igen örömteli, amikor a vételi paraméterek javulásakor optimista kezdesz lenni, majd megszólal foszlányokban.
Egyszóval továbbra is azt mondom, nem kellene elzárkóznunk az újtól, de csak olyan szintig szabad belemenni, ameddig rádióamatőr szemmel még érthető marad. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy érthetőségre kellene törekednünk, magyarázó leírásokat közölnünk egymásnak és nem a kizárólag átláthatatlan gyári dobozokra bízni a rádióamatőr tevékenységet.

Idézet
Lehet, hogy vevő nem kell hozzá, de számítógép igen.

Egy apró megjegyzés: egyik előző hozzászólásomban írtam, hogy "Digit módokhoz népi hiedelem, hogy számítógép kell. Elég hozzá egy például 28 lábú mikrovezérlő is ..." A többi mondatot is ajánlom elolvasni onnan, mert a fenti idézetem csonka.

Befejezésül csak ismételni tudom önmagam: ha QRP és nagy hatékonyság, akkor a jelenlegi és a még valamely ifjú által a jövőben kitalálandó digitális üzemmódok igen komolyan labdába rúghatnának, ha nem lennénk leragadva egy fónia és egy CW körül. Ennek természetesen az is feltétele, hogy elterjedjenek a jobbnál jobb digitális üzemmódok mikrovezérlőre és pici LCD-re alapozott rádióra építhető KIT-jei, és ne kizárólag a nem feltétlenül praktikus PC-re alapozott módon képzeljük el a demodulálást. Ehhez pedig leginkább olyan ifjakra van szüksége a rádióamatőr társadalomnak, amelyek már a digitális jelfeldolgozásban nőttek fel.

Időnként járok vissza a Műegyetemre, a nálam 10 évvel fiatalabb generációval beszélve gyakran megdöbbenek, hogy a digitális jelfeldolgozás nekik mennyire a kisújjukban van hozzánk képest. Pedig csak 10 év a különbség. Ők ebben nőttek fel.
Részünkről pedig nem bonyolultabb egy felprogramozott 28 lábú jelfeldolgozó IC-t betenni a QRP készülékbe, mint egy másik 28 lábú tokot. Csak legyen, aki kidolgozza a jövőben a tokba égetendő algoritmust - csakis a fiatalokban bízhatunk. Persze, hozzáteszem, ettől még kell a jó analóg RF rész, de a kettő együtt sokkal többre képes és újfajta játékra ad lehetőséget.

Nem elérhető HA5GN

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 646
 • Karma: +294/-83
  • Profil megtekintése
Re: QRP honlapok
« Válasz #8 Dátum: 2007 Március 18, 17:14 »
1. Megtanulsz morzézni (jóval egyszerűbb, mint megtanulni programozni meg megismerni ezt a egész számítógépes világszemléletet hardverrel, szofrverrel, csingilingivel)
2. Szaggatod a vivőt. Egyetlen IC sem kell hozzá - illetve, ha akarsz, csinálhatsz el-key-t.

Az elektronika is egy hobbi. Másik. A számítógép is egy hobbi. Az is másik. Mi rádiósok vagyunk. Ameddig az elektronika érdekel: adó, vevő, antenna. A garázsnyitó már nem érdekel, bár abban is van rádió. Lehet persze a hobbikat keverni, ezzel nincs semmi baj, de nem látom, hogy egy rádiósnak miért kötelező a számítógépes hobbi.
Kedves János!

Azt hiszem félreértettük egymást. A hobbi azért hobbi, hogy ténykedj azon területén, ami érdekel. Ergó sem a morzetávíró nem kötelező, sem a programozás. Azonban előnyös dolog lehet a rádióamatőr alapdefinícióhoz visszatérni (önképzés, anyagi érdek nélkül, szakmai érdeklődésből, ...), mintsem a drágábbnál-drágább, profi világ által használt berendezés vásárlásával kimeríteni az önképzés fogalmát. Lehet, hogy sajátos nézetem, de a "nehézsúlyú rádióamatőr" (profi) helyett a "könnyűsúlyú" hobbiamatőrizmusra lenne napjainkban több potenciális érdeklődő - főleg az ifjak körében, ahol a pénztárca igen nagy úr. Erre azonban azt sugalljuk, hogy ha valamit el akarsz érni, akkor menned kell a trend után, sok 100 Watt, nagy antennaárboc az udvaron, ... Sőt a minap a PannonDX-en elhangzott egy rádióamatőrtől, mennyire utálja az alig érthető QRP-s állomásokat.


Önképzés: OK. De mitől csak a szoftver írás az? Ismerik-e az ifjoncok a rövidhullámokat? Tudnak-e forgalmazni? Versenyezni? Tudnak-e morzézni? Ha nem, hogy fognak DXCC-t csinálni? Vagy ez mind elavult ósdiság? Egyszerűbb, ha mobiltelefonálunk? A QRP meg a hegycsúcs nem a rádiózás csúcsa, bár természetesen nagyon klassz.


Az, hogy több számítógépnyi összeget rádióra költsünk, ezt a rádióamatőr irányzat azt hiszem az én korosztályommal zárult be (igen kevéske kivétellel).

Azonban azt elszomorítónak tartom, hogy nincs lehetőségük a modern technika iránt érdeklődő ifjaknak tőlünk az alapokat elsajátítani, mert nemcsak hogy nem értünk hozzá, de igen határozottan el is zárkózunk előle.


A rádiózás már régen nem modern technika, főleg úgy nem, ahogy mi amatőrök csináljuk. Régen elszakadt. Modern (talán) a mobiltelefon, de inkább a WiFi, az Internet, a GPS, és környékei. Modern technikát má régen nem lehet egy szobafestőnek, szabad idejében a kohyhaasztal sarkán művelni.

Egyébként a fiatalságnak sosem volt tele a bukszája. Én 1973-tól 1991-ig QRP-ztem (no, nem 10mW hanem 10W), először saját, majd TS120V 10W mobil gyári készülékkel, saját gyártmányú W3DZZ-vel. Kb. 220 országot csináltam. Persze tudok morzézni. Volt végfokom (saját) ma is azt használom, de ott a lakótelepen nem kapcsolhattam be. HA5AM, HA5AW, HA5KF - talán hallottál róluk - saját, majd 100W készülékkel, életük végéig drótantennával, lakótelepről, illetve bérházból QSO-ztak. Igaz, tudtak RÁDIÓZNI,igazi RÁDIÓSOK voltak - bármikor, bármivel tudtal összeköttetést létesíteni. Talán még szoftverrel is megtanultak volna. Fordítva nem igaz!


Rádió és a fül: nem igazán értem, mi abban a baj, ha sorrendi hálózat demodulál lineáris elektronika helyett? Így sem és úgy sem a füleddel hallod a rádiófrekvenciát, maximum csak azt, amit az elektronika és a félvezető zaja csinál belőle, azt hívjuk gyakran sávzajnak.

Hidd el nekem, hogy ha lenne bőségesen ifjú, akik a mi beletörődő szellemiségünk helyett innovatívan tudnának a témához hozzáállni, akkor lenne a digitális hangtovábbításnak is olyan mellékparamétere, amely legalább annyira kézzelfogható és élvezetes lenne, mint jelenleg egy SSB sávzaj. Próbáltál már másik kontinensről digitálisan tobábbított hangot venni? Igen örömteli, amikor a vételi paraméterek javulásakor optimista kezdesz lenni, majd megszólal foszlányokban.


A sávzaj nem mellékparaméter, hanem a rádiózás lényege. Ha nincs sávzaj, az a mobiltelefon, a WiFi Internet meg a garázsnyitó. Abban is lehet öröm, ha az utóbbi - egyre közelebb érve - már kinyitja a garázskaput.

Igen gyakran próbálok más kontinensről digitálisan továbított szöveget venni, és baromi élvezet, amikor a paraméterek javulásával nő az érthetőség (CW).


Egyszóval továbbra is azt mondom, nem kellene elzárkóznunk az újtól, de csak olyan szintig szabad belemenni, ameddig rádióamatőr szemmel még érthető marad. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy érthetőségre kellene törekednünk, magyarázó leírásokat közölnünk egymásnak és nem a kizárólag átláthatatlan gyári dobozokra bízni a rádióamatőr tevékenységet.


A PIC egy ugyanolyan fekete gyári doboz, csak kisebb és oldalt vannak a lábai. Nincs elvi különbség.


Idézet
Lehet, hogy vevő nem kell hozzá, de számítógép igen.

Egy apró megjegyzés: egyik előző hozzászólásomban írtam, hogy "Digit módokhoz népi hiedelem, hogy számítógép kell. Elég hozzá egy például 28 lábú mikrovezérlő is ..." A többi mondatot is ajánlom elolvasni onnan, mert a fenti idézetem csonka.


Ugy érted, a 28 lábú mikrovezérlőd - tekerve a VFO-t - majd felismeri helyettem az ellenállomást? Vagy Te már fülre ráhangolsz egy WSJT kódra?


Befejezésül csak ismételni tudom önmagam: ha QRP és nagy hatékonyság, akkor a jelenlegi és a még valamely ifjú által a jövőben kitalálandó digitális üzemmódok igen komolyan labdába rúghatnának, ha nem lennénk leragadva egy fónia és egy CW körül. Ennek természetesen az is feltétele, hogy elterjedjenek a jobbnál jobb digitális üzemmódok mikrovezérlőre és pici LCD-re alapozott rádióra építhető KIT-jei, és ne kizárólag a nem feltétlenül praktikus PC-re alapozott módon képzeljük el a demodulálást. Ehhez pedig leginkább olyan ifjakra van szüksége a rádióamatőr társadalomnak, amelyek már a digitális jelfeldolgozásban nőttek fel.


Terjedjen, ha akarod. Olyan lesz, mont a mobiltelefon. Már most is olyan. Ha végre elég a térerő, megszólal az átvitt információ. Erre hajtsunk? Hajtsanak erre a mobiltelefonosok (kis teljesítmény, nagy hatékonyság). Fognak is, ne félj, sokkal többet, és okosabban, mint mi.


Időnként járok vissza a Műegyetemre, a nálam 10 évvel fiatalabb generációval beszélve gyakran megdöbbenek, hogy a digitális jelfeldolgozás nekik mennyire a kisújjukban van hozzánk képest. Pedig csak 10 év a különbség. Ők ebben nőttek fel.
Részünkről pedig nem bonyolultabb egy felprogramozott 28 lábú jelfeldolgozó IC-t betenni a QRP készülékbe, mint egy másik 28 lábú tokot. Csak legyen, aki kidolgozza a jövőben a tokba égetendő algoritmust - csakis a fiatalokban bízhatunk. Persze, hozzáteszem, ettől még kell a jó analóg RF rész, de a kettő együtt sokkal többre képes és újfajta játékra ad lehetőséget.


Dolgozzák csak ki. Ha jól sejtem, a Műegyetemen nem a hőerőgépészekkel beszélgettél. Én azokkal szoktam és fogalmuk sincs a digitális jelfeldolgozásról.

Ne tessék felejteni, hogy az átlag rádióamatőr - ma is holnap is - villamosvezető, szobafestő, tolmács, műfordító, tanár. Csütörtökönként este meg vasárnap délután van ideje rádiózni. Meg egy kicsit a szabadsága alatt. Ő fedezzen fel új digimódokat és írjon hozzá szoftvert? Nem vársz egy kicsit sokat? Mi köze van a Műegyetem profikainak az amatőrökhöz?

Itt van HA5BWW. Kitűnő amatőr, most csinált magának LC mérőt. Maga égette be a PIC-et, vagy valaki beégette neki, és talán még a digimódokat is szereti. Próbáld megtanítani assemblerben programozni. Minek? Szeret CW-zni.

20 éve még előgyújtást állítottam a Trabantomon, 15 éve szelephézegot a Skodámon. Ma a Hondában nem tudtam megtalálni a benzinvezetéket, de autózni imádok. Ez lesz a rádióval is. Egy (igen kis) rész profi technikai csodákat fog művelni, a többség pedig rádiózni fog. Mert az, hogy melyik állomás bújik ki a sávzajból, és milyen az F2-es réteg, az még talán akkor is izgalmas lesz. Mint ahogy ma is az - bár utána megbeszéljük, hogy hogy hallottuk egymást - E-mail-ben. A mobiltelefon nem izgalmas - legfeljebb feldühítem magam, ha nincs térerő.

A magam részéről egyáltalán nem hiszem, hogy a digitális technikába annyira be kellene bújni. Szükség biztos nem lesz rá. Bújjanak bele a profik - mint Te - meg a műegyetemi (szakirányú) diákok.

Üdv, János, 5GN
73 & DX - János, HA5GN

bandi ha5cj

 • Vendég
Re: QRP honlapok
« Válasz #9 Dátum: 2007 Március 18, 19:26 »
Jo estet mindenkinek,
Erdekes a vitatema,meger egy miset elso latasra 5GN velemenyet maximalis mertekben tudom alatamasztani hogy cw uzemmodban addig tekergetni a gombokat
amig abbol osszekottetes lessz es idovel egy dxcc az a  radiozas csucsa ez ember es gep tokeletes harmoniaja mert erre nem mindenki kepes.
Ez a klasszikus radiozas,es teny hogy a digitalis technika nagyon sok uj lehetoseget ad igen hasznos is,de az az erzesem hogy kevesebb az emberi kulonleges tehetseg
kell hozza. Mondhatnam a hagyomanyos radiozas igazi kunsz a digitalis ,gépkezelés es mas jellegu tudast igenyel es talan tobben kepessek ra.

Masik hobbim a vitorlazo repules ami hasonlo fejlodesen ment at a klasszikus alapmuszerezettseggel vario-al megfogni minden termiket es terkeppel sas szemmel navigalva
megrepulni egy 300 km es tavot az az igazi szabad repules.
Ugyanez elektronikus komputeres varioval , gps-el es fedelzeti komputerrel lehet hogy ugyanaz vegeredmeny de ami kozte van mar nem, nincs ott az emberi tehetseg.

Minden esetre a tema amit feldobtetok nagyon erdekes es hasznos ezen elmelkedni hogy mi az amator radiozas uj lehetosegei.

Teny hogy az emberek vonzodnak a gyors, eredmenyhez bedobom a penzt kijon a sultcsirke, mint szepen befuszerezni es parazs felett forgatva megsutni
igaz hosszabb ideig tart de mas az ize.
Ez az iz Kulombseg van egy kibojtolt cw qso-nal is.

Vy 73 Bandi 5cj

Nem elérhető ha5atp

 • Full Member
 • ***
 • Hozzászólások: 162
 • Karma: +2/-0
  • Profil megtekintése
Re: QRP honlapok
« Válasz #10 Dátum: 2007 Március 18, 19:43 »
És még ha ékezetes betűid is lennének...

bandi ha5cj

 • Vendég
Re: QRP honlapok
« Válasz #11 Dátum: 2007 Március 18, 19:53 »
Hat az nincsen itt most Romabol irom ezt,ilyen a gepem itt.

73 Bandi

foton

 • Vendég
Re: QRP honlapok
« Válasz #12 Dátum: 2007 Március 18, 20:03 »
Látom pörög a topic, mint a villanyóra!  :mellow:

De visszatérve az eredeti témához:


5GN János!

Idézet
A legjobb vevőbemeneteket egy G3... (elfelejtettem) csinálja,

Ha esetleg eszedbe jut, akkor kérnék egy honlap elérhetőséget, vagy csak a hívójelet. Kiváncsivá tettél. Tnx.


Üdv:

Nem elérhető HA5GN

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 646
 • Karma: +294/-83
  • Profil megtekintése
Re: QRP honlapok
« Válasz #13 Dátum: 2007 Március 18, 20:54 »
Látom pörög a topic, mint a villanyóra!  :mellow:

De visszatérve az eredeti témához:


5GN János!

Idézet
A legjobb vevőbemeneteket egy G3... (elfelejtettem) csinálja,

Ha esetleg eszedbe jut, akkor kérnék egy honlap elérhetőséget, vagy csak a hívójelet. Kiváncsivá tettél. Tnx.


Üdv:

Visszakeresem Neked. Azt hiszem, legutóbb 7SG is említette, a VFO-ja ismertetetése kapcsán. Korábban soxor szerepelt az ARRL Handbook-ban is. Most nem tudom, de talán holnapra meglesz.

Üdv, János, 5GN
73 & DX - János, HA5GN

Nem elérhető ha5ti

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 515
 • Karma: +128/-2
  • Profil megtekintése
  • HA5TI
Re: QRP honlapok
« Válasz #14 Dátum: 2007 Március 18, 21:25 »
Kedves Zsolt!

Amíg te a lemerült elem miatt a 28 lábú akármiddel szomorkodsz az erdő közepén, addig én a baltával SOS-t adok, és még tüzifám is lesz éjszakára! :-)

Azok a fiatalok, akik nagyon jól boldogulnak a programozással , stb... maradnak a neten, a kommunikációs éhségüket tökéletesen ki fogka elégíteni. Teljesen érthető módon.  Persze, és nagyon remélem, továbbra is akad majd közöttük, akik ezt a tudást kombinálják majd a rádióval, sokak számára újabb játékszert teremtve egy digit üzemmóddal.

Azt hiszem, és bízom is abban, hogy a CW még húzza egy ideig.

                                   Üdv          Pista       HA5TI