Szerző Téma: Alkatrész beszerzési forrás  (Megtekintve 13088 alkalommal)

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #30 Dátum: 2008 November 26, 13:54 »
"Persze 1 darabot UPS-el nem éri meg hozatni, de egy összegyűjtve az igényeket többet vásárolva úgy, hogy aki arrajár hazahozza a bőröndben már érdemes rajta elgondolkodni."

Ez apertúra kérdése, hogy szakszerű legyek - ne ugráljunk a "lehetséges"-ek között. Az előbb 4 tranzisztorról volt szó és egy CMOS-ról, eddigi feltételezésem szerint valahová vidékre - te most a külföldi beszerzéssel kevered, de az előbb még a hazairól volt szó, hogy sokaknak az is drágának számít, nem UPS-sel, Királyi Postán.

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #31 Dátum: 2008 November 26, 13:57 »
Másfelől az SMD-k beforrasztása sem reménytelen; láttam már sütőből kialakított, nagyon egyszerű házi beültetőberendezést is. Paszta, ón, fohász. :-)

Én pedig láttam profi gyártósoron hibás beállítás miatt készült olyan sorozatokat, amik néhány hónap után 50% feletti arányban hibásodtak meg, kukába vágott tönkrement alkatrészeket, ...

Szóval a sütőt meg kell hagyni a bájglinak. Persze jó dili lehet YOUTUBE-en mutogatni mint a házilag készült elektroncső, de akkor sem alternatíva.

Béla, ezt most _honnan_ szeded, hogy nem _lehet_ jó a sütő? Láttam a Hálón egy projectet fényképpel illusztrálva, hogy az illető elmondása szerint nem sülnek meg az alkatrészek, és nála bevált, sok készüléket elkészített már vele (előmelegítés, majd rövid forró periódus, amikor megolvad az ón), nagyon alacsony hibaszázalékkal (amikor kézzel kellett megigazítani). Persze az átlag sütő nem elég meleg hozzá, de gyári eszköz, valami kenyérsütő volt jóval magasabb maximális hőmérséklettel, tehát valahol kapható tömeggyártásban.

Nem elérhető hg2ecz

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 606
 • Karma: +894/-5
  • Profil megtekintése
  • http://hg2ecz.ham.hu
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #32 Dátum: 2008 November 26, 13:58 »
Kedves Urak!

Ezért van az internet, hogy ne "sétálj" be Bocfölde faluból (van ilyen, ott él Robzi OM :) ) Budapest XY utcájába.
Használjuk ésszel azt a nyavalyást Internetet, ne csak sírjunk folyton...

Hol élsz Te?
http://wiki.ham.hu/index.php/Kategória:Magyarország_régiói

És szerepel már a listában a környékeden levő sarki elektronikai bolt? Miért nem?

Ennyi. És akkor se a 4 darab BC109 se az egyetlen 74HC93 beszerzése nem kérdés.


Tibi! Olvassd el mégegyszer, és az ott szereplő linken levő információt is. Nem nehéz rájönni arra, hogy ahol élsz, azt a régiót (majd később esetleg kistérséget) kiválasztva, csemegézhetsz olyan alkatrészboltok között, amely felé gyakran visz az utad. Ezért a kérdés, "Hol élsz?" Válasszd ki!

Ezért írom, ezért van az Internet, csak a síró-rívó fórumba írások helyett használni kell ezt a lehetőséget és tényleg közös erővel összeírni az ilyen információkat. És a jövőben vidéki kisfaluban élőnek sem kell egy tranzisztorért valamely budapesti vagy győri, szegedi nagy internetes bolttól több ezer forintos felárral csomagot rendelni, csak a közeli nagyvárosba - ahova úgyis gyakorta utazik ügyeket intézni, beugrani a boltba.

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #33 Dátum: 2008 November 26, 14:03 »
Kösz, társalgásnak elég ennyi - nekem nincs bajom a szövegértéssel, ha néha el is cs..szem, csak ha írok, válaszolok, nem szájbarágósan teszem, mert többet nézek ki a másikból, így nem sorolom fel szóról szóra, hogy mit értek alatta. ÉPPEN az előbb mondtam, hogy ÉRTEM, hogy a "hol élsz te?" mondat nem piszkálódás volt, és arra vonatkozik, amit bizonygatsz. Értem. Érted? Azonnal megnéztem, mire mutat a link.

Egyébként amit néztem (Kaposvár) üres volt. (Tudom, írjak bele. Például 3GE alkatrészáruházát, és talán még a Kezicsókolom is megvan a Honvéd utcában.) És még mindig nem derült ki, mely környékről volt szó a BC109-ek kapcsán, tehát _logikailag_ nem köthetsz bele abba, amit mondtam, csak a magadét hajtogatod. Napközben, munka közben nem szabadna levelezni. :-) BIZTOSAN sok-sok olyan hely van, ahol 50-80km-es körzetben egyetlen használható alkatrészüzlet sincs, és lehet, hogy alábecsültem a számot.

Nincs közös erő, meg ilyen álmok, klub, összefogás, blabla, ill. csak ritkán, szerencsés esetben, és közeli város jó kis bolttal se mindig - egyes emberek vannak, akik meg akarják oldani a problémájukat, és adott esetben különbözők a lehetőségeik.
« Utoljára szerkesztve: 2008 November 26, 14:08 írta ha5flt »

Nem elérhető ha5ot

 • Sr. Member
 • ****
 • Hozzászólások: 278
 • Karma: +16/-1
 • Ottó
  • Profil megtekintése
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #34 Dátum: 2008 November 26, 14:16 »
'5FLT Tibi!

Ez a sütős link érdekelne. Én is hallottam róla. Ha nem is a 20kHUF-os DDS-sel, de néhány apró alkatrésszel szívesen kipróbálnám. A légkeveréses sütő szép egyenletesen megpirítja a mirelit pizzát.  ^_^ Egy próbát biztosan megér... A paszta olvadáspontja valahogy kétszáz-kevés foknál van, a sütő meg elvileg 250-et tud, ráadásul 170 fok körüli paszta is kapható.

Bélát alátámasztandó egy elrettendő élmény. Volt egy kollégám, aki forrasztóónnal (huzal) és kézi hőlégfúvófal szerette volna megoldani a "tűziónozást". Sok szép barnára sült panel let a végeredmény...  :rolleyes:
73! ha5ot Ottó

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #35 Dátum: 2008 November 26, 14:34 »
Az élet nem állt meg, ezek nem azok a linkek, de van egy pár - hadd ne keressek most többet. Én még magasabb hőmérsékletű sütővel olvastam úgy egy-két éve.

http://www.scienceprog.com/how-to-solder-smd-at-home-part-one/
http://www.scienceprog.com/how-to-solder-smd-at-home-even-better-part-two/

http://openhardware.net/Misc_Stuff/ToasterSMD/

A Google szerint YouTube-video is van róla, de: "This video is not available in your country."

(Ha kell, szívesen fordítom a fontos részeket.)

Műkedvelő

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #36 Dátum: 2008 November 26, 15:00 »
Ja, csak véletlen kapcsolódott a BC109C a Hambazárhoz. Mert, hogy sokáig ott volt sok és igen, a bazár postázási technikája a legötletesebb. Na, szóval kerestem ezt a BC-t vagy 20 kereskedőnél, mire 1-nél akadt, de az aszongya, hogy 2000Ft a posta. Na mondok erre, hát akkó ma ugyis mék ma még iccakára, bé a városba (Dunaújváros) oszt akkó reggel Kiskohászbó átmék úgy 9 felé a bótba. Hát ha éppen nincs, nekem megrendölik, mer hogy úgy szokták.
Na, szóval persze, hogy aki akar, annak sikerül. Amíg Dújv.-ban laktam addig is messze volt az alkatrészbolt, mert én a 7.-en laktam, a bolt meg a földszinten volt. Képzeljétek, ha rossz volt a lift...

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #37 Dátum: 2008 November 26, 15:01 »
És küldjek neked alkatrészcsomagot? :-) Egyszer-kétszer nem gond.

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #38 Dátum: 2008 November 26, 15:06 »
Közben kettévált a beszélgetés: most a sütőben való ónozáson agyalunk, hogy az a premissza, hogy profi gyártósoron is egy rossz beállítás (de mennyire rossz? dupla hőmérséklet volt vagy csak tíz százalékos túllépés) vezet-e valamilyen konkluzióhoz (illusztráció vagy alátámasztó eset), vagyis milyen arányban várható a házi technológiával készült panelek meghibásodása...

Műkedvelő

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #39 Dátum: 2008 November 26, 15:37 »
És küldjek neked alkatrészcsomagot? :-) Egyszer-kétszer nem gond.
Kösz szépen, ha valami komoly akadályba ütközöm, úgyis hozzátok fordulok.
Egyébként a tegnapi éjszakám sem telt el tétlenül. Kerestem valamikor a neten távíró billentyűt, találtam is, de úgy gondoltam, nem nagy kunszt. Van a gályában rézsín, érintkező, rugó, bakelit stb. Nosza, ki is reszeltem a legfontosabb fémelemeket 3óra alatt. Csináltam már ilyent, úgy 15 éve, szép is lett, de aztán meglátta az egyik idősebb kolléga és elkunyerálta az unokájának. Valahogy így érdemes az utánpótlásról gondolkozni és gondoskodni. Ez is lehetséges segítség akár alkatrész ügyben is... Azóta a gyerek unlis amatőr QRP-ben.

ha5di

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #40 Dátum: 2008 November 26, 15:41 »
Azóta a gyerek unlis amatőr QRP-ben.

Nem kéne a kölyköt elzavarni vizsgázni? Szereti is, csinálja is, ... Tényleg, miért unlis?

Műkedvelő

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #41 Dátum: 2008 November 26, 15:52 »

De komolyan, éppen a rádió-specifikus dolgokkal van baj, ez nem lesz a sarki boltban.
Forgókondi, jó vasmag, nyamvadt CuZ, germániumdióda, aztán meg 150 MHz-ig futó előoszó, PLL IC, DDS, ...
Ezek beszerzésére kell jó megoldást találni.


És ne felejtsük el a kvarcokat, aminek a hiánya alapvetően meghiúsítja mondjuk egy egyszerű QRP rádió összerakását (Pixie, Gnomik, ...)
Én kicsit másképpen gondolkozom a Pixieről. Leszögezem, úgy jó ahogy van! Éjjel annak is nekiláttam, átszerkesztettem úgy a panelt, hogy átkapcsolható legyen a két frekvencián. 3,5-ös kvarcom van, az nem gond. Hogy nincs 7 megás, az sem baj, van 6 megás egy fiókkal. A kimenetre meg csak kiszámolom azt a fojtót. A cél nem az, hogy ezzel a sávban forgalmazzak, hanem, hogy egy-egy darabot a kölkök kezébe tudjak adni némi magyarázattal, meg ami a CW-hez kell és jöjjön meg a kedvük! Ha valami működik, talán ők is megpróbálkoznak valami hasonlóval.

ha5di

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #42 Dátum: 2008 November 26, 15:55 »
Hogy nincs 7 megás, az sem baj, van 6 megás egy fiókkal. A kimenetre meg csak kiszámolom azt a fojtót. A cél nem az, hogy ezzel a sávban forgalmazzak, hanem, hogy egy-egy darabot a kölkök kezébe tudjak adni némi magyarázattal, meg ami a CW-hez kell és jöjjön meg a kedvük! Ha valami működik, talán ők is megpróbálkoznak valami hasonlóval.

Ja. Ők meg majd megpróbálkoznak egy 8 vagy egy 11 MHz-es készülékkel, ha 6 MHz-en már kiszórakozták magukat. Már kezdem érteni a lelkes QRP-s unlis gyereket :(

ha5flt

 • Vendég
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #43 Dátum: 2008 November 26, 17:17 »
3,579545MHz-es kvarc annyi van, mint a nyű, fejből tudom a frekijét... Igaz, hogy ott BPSK szokott menni meg a többi digit mód, de nem jellemző a zsúfoltság, és talán el is húzható kicsit lefelé (sőt, a WebSDR-en, Hollandiából vissza is hallgathatja magát az illető - jó játék, én is próbáltam ma reggel :-) ). De egyébként is akad még itt-ott kvarc, a Puskás bolhapiacon egy akkora doboz kvarcot láttam valakinél, hogy rettenet - elfáradtam válogatni.

Másfelől 5KJ bármikor ad kapcsolást és programot olcsó, egyszerű, használható DDS-hez akár teljesen fix frekire is, bár minek (korábban beszélgettünk róla az 500kHz-es oszci, ill. kvarc kapcsán) - szerintem abból lehetne készíteni kitet kezdőknek, ill. felhasználni hozzá.

Nem elérhető ha5lv

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 521
 • Karma: +301/-4
  • Profil megtekintése
  • ha5lv
Re: Alkatrész beszerzési forrás
« Válasz #44 Dátum: 2008 November 26, 19:04 »
Idézet
"This video is not available in your country."

Ezt vajon hogy kell érteni?
Bizonyos IP-tartományokból tiltott a Youtube-os házisütős HI-TEC videók megtekintése?
Új COCOM lista?
Vagy a kínai kormány keze van a dologban?
Vagy meg akartad venni, de ide nem küldik, mert ellopják a postán, mint a pólókat?
Már megint nem értem...

73 Viktor