Szerző Téma: 70MHz rádióengedély értelmezés  (Megtekintve 15719 alkalommal)

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
70MHz rádióengedély értelmezés
« Dátum: 2007 Július 07, 08:09 »
70M3UU 70MHz kísérleti engedélyes tájékoztatása a MRASZ honlapon:
http://www.mrasz.hu/fooldal/aktualis/2007/70mhz/70mhz.htm

----- Original Message ----- From: FEO
To: Holman Tamás ; FELBER GYULA
Cc: Tarkovács Sándor ; Parrag Gábor
Sent: Thursday, July 05, 2007 12:17 PM
Subject: 70 MHz sávú kísérlet
Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Holmann Úr!

A kiadott 70 MHz sávú kísérlet kapcsán egyre több bejelentés érkezik, amelyben a bejelentők azt észrevételezik, hogy a kiadott rádióengedélytől eltérően többnyire külföldi rádióamatőr állomásokkal létesítenek rádióamatőr összeköttetéseket a kísérletben részt vevő személyek.
Nyomatékosan fel kell hívnom figyelmüket – mint a rádióengedély feltételeinek megtartásáért felelős személyek figyelmét -, hogy a kiadott rádióengedély kifejezetten tiltja rádióamatőr összeköttetések létesítését!
Megerősítem, hogy a kiadott rádióengedély nem tiltja külföldi állomásokkal való kapcsolat felvételt, de ezen összeköttetések naplózásának, jegyzőkönyvezésének meg kell felelnie a kiadott rádióengedélyben meghatározott követelményeknek, továbbá a kísérletbe bevont állomás kezelők a 70 MHz-es sávban az állomásaik azonosítására kizárólag a rádióengedélyben meghatározott hívónevet kötelesek használni!Tájékoztatom Önöket, hogy felkértem a Nemzeti Hírközlési Hatóság mérőszolgálatát, hogy a sávban véletlenszerűen végezzen vételmegfigyelést. A mérőszolgálat kedvezőtlen megfigyelései alapján intézkedni fogok a rádióengedélyek visszavonására.

Czuczy András
osztályvezető
...........................................................
 
Kedves Amatőrtársak!
Nagyon szomorú, hogy az alábbiakat le kell írnom, de meg kell tennem, mert ha a 70 MHz okán megtámadták a szövetséget, a főtitkárát és engem azért, mert a Hatóság álláspontját képviseljük, mindenkinek meg kell ismernie a történteket.
Aki figyelemmel kísérte az elmúlt hétvége rádióamatőrökhöz nem éppen méltó megnyilvánulásait, eseményeit, az megtapasztalhatta, hogy a HRK Egyesület részére kiadott 70 MHz-es rádióengedély felelőse megtévesztette a hazai és külföldi rádióamatőröket a 70 MHz igénybe vehetősége okán, minden, számunkra kötelező előírást figyelmen kívül hagyva. Ok nélkül járatta le a MRASZ-t, név szerint annak főtitkárát, HA7PL Lacit, valamint engem a saját listáján, a http://ham-radio.me.uk/70MHA.htm oldalon és a 4M site-on (igaz, onnan hétfőn az engem elmarasztaló utolsó bekezdés eltűnt).
Lacinak és nekem mi is a virtuális és mások által képzelt bűnünk?
 HA7PL Laci nem tett mást, mint feltette a honlapra a MRASZ részére 70 MHz-re kiadott rádióengedélyt, és mellékelt egy értelmező levelet, melyet a hatósággal történt írásos egyeztetést követően én fogalmaztam meg, idézve a Hatóság akkori állásfoglalását, kiegészítve a Nemzetközi Rádiószabályzat (továbbiakban:  RR) előírásaira alapozott saját véleményemmel. Evvel szemben a másik oldal képviselője mit tett? A Hatóság kihagyásával a kizárólag hullámterjedés-kutatás céljaira kiadott rádióengedély előírásai okán az angolokkal konzultálva olyan értelmezést adott ki, mely szöges ellentéte a rádióengedélyben Hatóság által meghatározottaknak.
Én mit tettem? CT1HZE/DL8HCZ Joachim kérésére az NHH FEO-val történt konzultációt követően válaszomban megírtam azt, amit a MRASZ részére 70 MHz-re kiadott, kizárólag hullámterjedési kísérletekre vonatkozó rádióengedély tartalmazott és az RR tartalmaz. Ki kell, emeljem, amit röviden megírtam CT1HZE (és GM4ISM) részére: a 70 MHz nincs megnyitva a magyar rádióamatőrök előtt rádióamatőr tevékenység céljára, azt a részünkre kiadott rádióengedély tiltja. Csak és kizárólag a megadott, 70M kezdetű hívónevekkel lehet dolgozni – egymás között. A továbbiakban mindkettejüknek megírtam, hogy tudunk kísérletezni, de rádióamatőr összeköttetés létesítését tiltja a rádióengedély, a 70M nem rádióamatőr hívójel, így azt a DXCC-hez felhasználni nem lehet.
 A fentiek megerősítése: Czuczy András Úr, az NHH FEO osztályvezetője kedden a MRASZ részére félreérthetetlenül ismételten megfogalmazta a fentieket (olvasható levelem befejező gondolatsorában).
Sajnálatosnak tartom, hogy a HRK Egyesület rádióengedélyének felelőse a fentiekkel ellentétes, olyan megalapozatlan tartalmú leveleket fogalmazott meg a hazai és külföldi rádióamatőrök számára, mellyel megtévesztette Őket, illetve lejáratta azokat, akik a hatósággal konzultálva a Hatóság álláspontját és az RR előírásait képviselték. A HRK vezetője levelének egy részletét idézem (a CT1HZE levelezést kihagyom, mert az külön történet):

„-------- Eredeti üzenet --------
Tárgy: tájékoztatás
Dátum: Sat, 30 Jun 2007 06:07:18 +0200
Feladó: Holman Tamás <tholman@chipcad.hu>
Válaszcím: VHFDX@chipcad.hu
Címzett: VHFDX lista <VHFDX@chipcad.hu>

GM Fiúk,

Tegnap bejelentettük a kísérleti engedélyünket a www.70MHZ.org honlapon. Az
ON4KST chat automatikus értesítést ad a kísérletünkről, így a nemzetközi
közösség vasárnap estig minden órában egyszer látni fogja a
tájékoztatásunkat:
http://ham-radio.me.uk/70MHA.htm

Várnak minket, készítsük a technikánkat!

Közben a MRASZ is megkapta a 70MHz kísérleti engedélyt, és azt a MRASZ
honlapon HA7PL Laci értelmezi:
http://www.mrasz.hu/fooldal/aktualis/2007/70mhz/70mhz.htm A szöveg arra
irányul, hogy az olvasókat összezavarja, és elvegye a kedvét a
kísérletezőknek. A Dubus magazin szerkesztőjétől kapott mellékelt levél
szerint HA3UU Jani olyan állásfoglalást adott ki, hogy a magyarok nem
forgalmazhatnak külföldiekkel.

Sajnálom, hogy Laci a hazai, és János külföldi amatőröket akarja
összezavarni.
……
……
……
A hívónév mellett használhatjuk a hívójelünket. A hazai ellenőrzés, ha lesz egyáltalán, a hívónevünk alapján azonosít minket. A nemzetközi rádióamatör forgalomban viszont a hívójelünket mondva fognak minket azonosítani a partnereink.

Ne törődjünk a MRASZ zavartkeltő értelmezésével, hanem igyekezzünk a műszaki
felkészüléssel.

Köszönöm, 73

Tamás”

Nos, hogy valójában ki keltett zavart, ki nem, keddre végérvényesen és megmásíthatatlanul kiderült Czuczy András Úr válaszából. Az is, hogy a MRASZ-t és engem a hazai amatőrök előtt, valamint CT1HZE, G7CNF és más külföldi rádióamatőrök előtt a HRK Egyesület rádióengedélyének felelőse hogyan és miért járatott le alaptalanul. Ez utóbbi megér egy behatóbb vizsgálatot, melynek megindításán személyes érintettségem okán még gondolkodom. Ezért e helyütt avval nem foglalkozom.

A hiedelmekkel ellentétben kiemelem: két, előírásaiban azonos tartalmú rádióengedély lett kiadva, egyidejűleg kapta meg mindkét szervezet. A teljesítményhatárt, üzemmódot, stb. a MRASZ írásos javaslatára, melyet az NHH igazgatójával, Parrag Gábor úrral, majd a KFGH legfelsőbb vezetőjével történt személyes megbeszélés előzött meg - mivel a 70 MHz-vel kapcsolatban már március 5.-én ott volt a MRASZ kezében a Hatóság válasza a 70 MHz-re vonatkozóan – fel lett téve a honlapra, március óta olvasható és arról egyidejűleg tájékoztatta a MRASZ az IARU-t. Július 1.-vel pedig nemcsak 30 amatőr, legfőképp nem amatőr tevékenységre kapott jogosítványt a 70 MHz-es kísérletek folytatására, mint ahogy az a 4M site-on és a http://ham-radio.me.uk/70MHA.htm elérhetőségen olvasható.

Nem írok igazoló jelentést mások bennünket alaptalanul befeketítő véleményalkotásai okán. Sőt! – mások cselekedeteiről még csak véleményt sem alkotok. Helyette a történtekről a MRASZ részletesen tájékoztatni fogja az IARU-t, mely levelet egyidejűleg meg fog küldeni a Hatóság részére és felteszi a honlapra. CT1HZE és G7CNF tájékoztatása pedig az én feladatom lesz, ha eljön az ideje.

Más egyéb kihagyva, helyette javaslom, olvassa el mindenki az RR-t. Rögzíti, hogy ki, kivel, mikor, hogyan és mit tehet, illetve mit nem egy rádióforgalmi összeköttetés létesítése során.

Egyetlen kérdés azért felmerül bennem, amit nem akarok megválaszolni (azt tegye meg mindenki saját maga). Vajon ki, kit, miért, akart megtéveszteni avval, hogy pl: WSJT esetén a hazaiaknak a QSO kezdete lassú CW 70M hívónévvel, de maga a QSO digitális rádióamatőr összeköttetés normál egyéni hívójellel minden külföldi számára? És persze más üzemmódú QSO is? Lásd: http://ham-radio.me.uk/70MHA.htm WSJT esetén mit hogyan állíts be… valamint idézem ismét a HRK rádióengedély felelősének levélrészletét:

„A hazai ellenőrzés, ha lesz egyáltalán, a hívónevünk alapján azonosít minket. A nemzetközi rádióamatör forgalomban viszont a hívójelünket mondva fognak minket azonosítani a partnereink.”

A témában ezennel: Passz piros! – a játszmában nem veszem vissza a talont, mert a Hatóság jog- és hatáskörét még érintőlegesen, véleményalkotás okán sem vehetem át.

Alább mellékelem a Hatóság MRASZ Elnökéhez tegnap intézett válaszlevelét (piros):

Tisztelettel, 73! Jani HA3UU

FELBER GYULA

Cc: Tarkovács Sándor ; Parrag Gábor

Sent: Tuesday, July 03, 2007 9:15 AM

Subject: Re: 70 Mhz.

NHH FEO
Czuczy András úr
Osztályvezető

feo@nhh.hu

Felber Gyula részére

Tisztelt Czuczy András Osztályvezető Úr!

Tisztelt Elnök Úr!

A hét végén 70 MHz-en történtek miatt a MRASZ tagjai értetlenül állnak a HRK tagjainak a 70 MHz-es sávú rádióamatőr forgalmazása előtt, és a világhálón a MRASZ részére kiadott 70 MHz-es rádióengedélyben foglaltakkal ellentétes HRK Egyesület vezetője általi írás miatt.

Kérem, legyen szíves soron kívül válaszolni, hogy a HRK Egyesület részére kiadott 70 MHz rádióengedély feljogosítja-e a névsorukban felsorolt személyeket rádióforgalmi rádióamatőr összeköttetések létrehozására, rádióamatőr hívójelükkel? A múlt héten két rádióengedély került kiadásra azonos feltételekkel, illetve azok csak a kedvezményezettek nevében, és a kísérletbe bevont személyek adataiban különböznek. Így egyik rádióengedély sem jogosítja fel a kedvezményezetteket rádióamatőr összeköttetések végzése.

Mert azt teszik, és június 29.-e óta ez a világhálón is olvasható a HRK vezetőjének írásából:

Identification

SSB, CW, FM, Data (not WSJT)
International QSO partners please only address HA stations by their HA calls and NOT the 70M calls.
...
...
...
So we will definitely make QSO with you [The international amateur community - NC] if we can. Beside our callsign we will tell call name: callsign for you for logging and call name for the local authority.
...
...
...
A teljes szöveg nemzetközi, elérhetősége: http://ham-radio.me.uk/70MHA.htm

Várom megtisztelő válaszát olyan szempontból, hogy a MRASZ részére kiadott 70 MHz rádióengedély névsorában megjelölt személyek is létesíthetnek-e fentieknek megfelelő rádióforgalmi rádióamatőr összeköttetéseket külföldi amatőrökkel a saját, hazai hívójelükkel 70 MHz-en? A két rádióengedélyben szereplő személyek terménszetesen végezhetnek együtt hullámterjedési kísérletetet, megbeszélhetik tapasztalataikat, de rádióamatőr összeköttetés létesítésére a rádióengedély nem jogosít fel. A kísérletben résztvevők a forgalmazás során a rádióengedélyben megállapított hívójelet kötelesek használni az összeköttetésben részt vevők azonosítására. Tekntettel arra, hogy a rádióengedély kifejezetten tiltja a rádióamatőr összeköttetések létesítését, így a kísérletben résztvevők külföldi rádióamatőr állomásokkal sem jogosultak rádióamatőr összeköttetést létesíteni.

Felber Gyula
elnök

Üdvözlettel:

Czuczy András
osztályvezető


 

« Utoljára szerkesztve: 2007 Július 07, 08:22 írta ha5pt »

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #1 Dátum: 2007 Július 07, 08:18 »
A MRASZ honlapon található 70M3UU kísérleti engedélyes írása. Van hozzáfűzni valóm. A hatósági állásfoglalásban zölddel emeltem ki a számunkra zöld utat engedő hatósági magyarázatot. Pirossal az engedélyünk szövegének haza félreértelmezését, és ennek a téveszmének a nemzetközi fórumokra eljuttatási szándékát.

A kísérleti engedélynek van egy szelleme és van egy szövege.
1. A szelleme az, hogy CEPT engedélyesek részére biztosítsa az összeköttetést külföldi rádióamatőrökkel miközben nincs még meg a jogi háttere Magyarországon a rádióamatőr szolgálat részére való engedélykiadásnak. Minden nemzeti távközlési hatóság rendelkezik a kísérleti engedélykiadás lehetőségével állami rendeletben nem allokált esetekben is. Az NHH ezzel a lehetőségével élve nyújtott számunkra megoldást egy olyan sávon, ahol a műsorsugárzás megszűnt, és helyette az új állami célú allokáció most júliusban történik meg. Nincs még telepítve semmilyen hírközlő rendszer a sávban, nincs kit zavarnunk és nincs, aki minket zavarjon.

2. A kapott rádióengedély szövege nagyon tág információcserét enged meg a kísérletekre. Egyedül a modulálatlan vivőhullám kisugárzást tiltja a számunkra. A kísérleti állomások azonosításának a céljára 70MXXX hívónév használaton alapuló azonosítást ír elő. Nem tekinti a külföldiekkel és egymással létesített rádió kapcsolatokat a rádióamatőr szolgálat részeként.

Van két hazai CEPT engedélyes rádióamatőr csapat. Ahelyett, hogy a rádióengedélyünk keretén belül harmonizáltan, egymással egyeztetett módon kísérleteznénk, csak acsarkodunk? Meg vagyunk húzatva?
Nem! Legyen vége ennek a butaságnak.

János, Laci! 70M3UU, 70M7PL!

Töröltessétek le a MRASZ honlapról a fenti csúfságot, és gyertek, kísérletezzünk együtt a 4m sávban! Ha megvan, megkérem HA5DI Bélát, hogy ezt a topikot is törölje, nyoma se maradjon.

73 & DX de 70M5PT (ha5pt) Tamás

ha5flt

 • Vendég
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #2 Dátum: 2007 Július 07, 11:32 »
Mondjuk, az eddig is világos volt, hogy a csalafintaság abban van, hogy a külföldi rádióamatőrök, akiknek valószínűleg szintén szigorú előírás, hogy csak rádióamatőrökkel létesíthetnek összeköttetéseket, mit tesznek. Nyilván nem lehet rádióamatőr összeköttetésnek tekinteni a 4m-es kísérletben résztvevő magyarokkal való beszélgetést, ami DXCC-t, diplomákat illeti, de talán beleesik a "megtűrt" kategóriába az átfedések miatt. Aki ezt nem fogta fel eddig... annak úgyis mindegy.

Bár itt szerintem inkább Czuczy úr levelének - ami számomra is kétesélyes volt, mikor olvastam - hangvétele általi besz.rás esete forgott fenn, rossz reakciókkal súlyosbítva. De a megerősítés az megerősítés. Úgyhogy egy kicsit alaposabb előkészítés, szájbarágás nem ártott volna, a MRASZ-szal sem - bár az ismert okok miatt, gondolom, nem könnyű a párbeszéd -, mert ha egy hatóság megtesz valamit, akkor azon semmi sem múlik, hogy esetleg szemérmesen nem beszélünk valamiről.
« Utoljára szerkesztve: 2007 Július 07, 12:18 írta ha5flt »

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #3 Dátum: 2007 Július 08, 07:01 »
Tibor,

Köszönöm az észrevételt. Fontos szempont a DXCC státusz, bár a magam részéről nem tulajdonítottam neki jelentőséget.

Te ezt írtad: „ami DXCC-t, diplomákat illeti, de talán beleesik a "megtűrt" kategóriába az átfedések miatt”
70M3UU „szakértői” véleménye: „továbbiakban mindkettejüknek megírtam, hogy tudunk kísérletezni, de rádióamatőr összeköttetés létesítését tiltja a rádióengedély, a 70M nem rádióamatőr hívójel, így azt a DXCC-hez felhasználni nem lehet.”

A valóság az, hogy nem csak az Egyesült Államokban nincs a sáv amatőr célra kijelölve, de az ARRL DXCC diplomáinak sem képezi részét a 70MHz. Nincs mire hivatkozni indoklásként. János fenti érvélése egyértelműen fals:

DXCC Award
160 Meters
80 Meters   
40 Meters   
30 Meters   
20 Meters   
17 Meters   
15 Meters   
12 Meters   
10 Meters   
6 Meters
2 Meters
      
forrás: http://www.arrl.org/awards/dxcc/

 
A 70MHz sávot használó országokban eltérő technikákkal biztosítottak a rádióamatőrök számára a hozzáérést. Az ok egyszerű, ITU rendelkezések nem mutattak szándékot a sáv amatőr célú használatához. Az egyes országok saját hatáskörben rendelkeznek ebben a kérdésben. Az angolok másodlagos célra kijelölték a sávot rádióamatőr szolgálat számára. A dán rádióamatőrök fizetnek a sáv használatáért, és kereskedelmi sávként kapták meg. A portugáloknál is hasonló a helyzet.

A magyar hatóság kísérleti engedélye minden országban, bármikor alkalmazható technika. A hívónév-hívójel kérdésén lehet vitatkozni, de fölöslegesnek tartom. Rádiózhatunk a sávban a rádióamatőr szolgálat szerinti ingyenes frekvenciahasználattal.

70M3UU fenti írása beleillik a MRASZ helyzetfelismerésébe, és ebből következő belföldi és külföldi félremagyarázásába. Ahelyett, hogy örülne János a jó lehetőségnek butaságokat ír önigazoló jellegű magyarázatként és sértődötten nem rádiózik. Másokat is erre ösztönözve.

Szerencsére az élet halad tovább. Elfogadta a sávot használó közösség a magyarok kísérleti hívónevét, és azt, ahogy a rádióamatőr hívójelünket az összeköttetés belsején használjuk a kölcsönös azonosítási fázis után. Gyűlnek a sávval kapcsolatos tapasztalatok, és a 70MXXX magyarok által elért országok:
70M (HA), S5, 9A, SV, OZ, G, GD, GW, EI, CT, CT3  

Javaslom a MRASZ csapatnak: vegyetek példát a nemzetközi rádióamatőr közösség tagjaitól és éljetek a kísérleti rádióengedélyeink lehetőségével. Legyünk rá büszkék, hogy úttörői vagyunk a sávon folyó rádióamatőr tevékenységnek. A hazai hatóságra szintén, amelyik ezt lehetővé tette.
http://www.70mhz.org/bands.htm
http://www.70mhz.org/squares.htm
« Utoljára szerkesztve: 2007 Július 08, 07:10 írta ha5pt »

ha5flt

 • Vendég
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #4 Dátum: 2007 Július 08, 09:22 »
Én csak kibicelek, nincs mit köszönni. Még odább van, hogy én is részt tudjak venni. Azért elgondolkodom, hogy nem kellene-e 70MHz-re is kibővíteni az épülő rádiót. :-)

Viszont ez félreérthető volt tőlem:
"...ami DXCC-t, diplomákat illeti, de talán beleesik a "megtűrt" kategóriába az átfedések miatt"
Nem a DXCC-re, csupán magukra az összeköttetésekre gondoltam, hogy azok megtűrtek. De most már értem, én köszönöm.

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #5 Dátum: 2007 Július 08, 17:54 »
http://www.mrasz.hu/fooldal/aktualis/2007/70mhz/70mhz.htm

….

Nem írok igazoló jelentést mások bennünket alaptalanul befeketítő véleményalkotásai okán. Sőt! – mások cselekedeteiről még csak véleményt sem alkotok. Helyette a történtekről a MRASZ részletesen tájékoztatni fogja az IARU-t, mely levelet egyidejűleg meg fog küldeni a Hatóság részére és felteszi a honlapra. CT1HZE és G7CNF tájékoztatása pedig az én feladatom lesz, ha eljön az ideje.
….

Tisztelettel, 73! Jani HA3UU

Az első Felber levél NHH részére ment, és azzal vádolta a Háros Rádióklubot, hogy kísérleti engedélyt szervez kizárólag a barátok számára. Miután kiderült, hogy nem is, a MRASZ két kísérleti engedélyt kért az 50MHz és 70MHz-re, amelyekről kiderült, hogy a kísérletben feltüntetett személyekkel nagy részét meg sem kérdezte, hogy akarják-e. Hogy lehet kísérletet folytatni a résztvevők bevonása nélkül?

A második Felber levél szintén az NHH részére ment. Azzal vádolva a Háros Rádióklub kísérletezőit, hogy a rádióengedélyben nem engedett módon létesítünk kapcsolatot külföldiekkel. Aztán kiderült, hogy értelmezési probléma miatt került rossz magyarázat a MRASZ honlapra. Szerencsére már nem látható a butaság. Szerencsére a külföldi állomások sem tartják a magyarokat buggyantnak, hogy értelmezhetetlen rádióengedélyt adtak volna ki. Megértették, és elfogadták a magyarok 70MXXX hívónevén alapuló összeköttetéseit.

A harmadik levél már egyenesen az IARU részére lesz címezve? Felber ott panaszolja be a csúnya kísérletezőket a magyar hatósággal, és az európai fegyelmezetlen rádióamatőrökkel együtt?

A „befeketítő véleményalkotásra” bizonyítékot is publikálok. Tegnap koradélután Es terjedéssel nyitva volt a sáv SV irányba. Costassal sikerült újabb hullámterjedési kísérletet végrehajtanunk, és ezúttal 55/55 vételjellemzést adtunk egymásnak.

http://holman.ehc.hu/sv1dh_0707.mp3

Costas a tengeri úszásáról ért vissza, amikor a DX Clusterben látta, hogy beírtam az SV1FOUR jeladó megfigyelését. Bekapcsolt 4m-en, felénk elkezdett CQ hívásokat adni. Ezzel indul a felvételem, amelyiken 70M5PT hullámterjedési céllal meghívja. Örömmel üdvözöltük egymást, és a vétel jellemzések kicserélése után elmondta, hogy magyarokra fog hívni. Én mondtam, hogy a DX Clusterbe spotot küldök, és a kísérletező csoportot értesítem, hogy hallható. 5PT után 5DI rövid összeköttetése hallható, majd folytatja a magyarok hívását.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy az IARU hivatalnokai vajon hogyan fogak elmarasztalni minket mindezért.

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #6 Dátum: 2007 Július 08, 18:19 »
S51DI Iván Costas tegnapi QSO-ja után ma délután velem folytatott hullámterjedési kísérleteket. Tropo jelei a QSB ellenére stabilan itt voltak Budapesten:
http://holman.ehc.hu/s51di_0708.mp3

ha5x

 • Vendég
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #7 Dátum: 2007 Július 08, 21:44 »
Végigolvasva amit e témában olvasni lehet, az a véleményem, hogy ez a kísérlet is amolyan magyarosra sikeredett.

Maximálisan örvendezve afelett, hogy van kísérlet és kísérleti engedély, továbbra se vagyok képes felfogni ezt a hívónév dolgot.
Mivel kísérleti engedélyről van szó, a jelek szerint simán ki lehet adni akármilyen hívónevet.
Ki lehetett adni 70M kezdetűt, ki lehetett volna adni a Kakukk1 -től a Kakukk-180  -ig tartó sorozatot, és simán ki lehetett volna adni olyan kísérleti hívóneveket, ami véletlenül "hasonlít" rádióamatőr hívójelekre.  Az 50 mega kapcsán meg lehetett tenni két éve, akkor se rádióamatőrként használtuk a sávot, hanem ugyanígy, kísérletezőként, mégsem volt ebből senkinek semmilyen jellegű problémája...

Egyszerűen nem értem. Kb. ugyanaz lehet a koncepció, mint a rádióamatőr hívójelképzésnél a  "két egyforma utótag nem lehetséges" fedőnevű  nagyfontosságú szabály merev betartása volt a végsőkig, szemben egyéb szabályokkal, amik kevésbé voltak szigorúan betartva...

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #8 Dátum: 2007 Július 09, 06:21 »
Krisztián,

Igazad van, lehetett volna. A valóságnak csak egy részét ismerem. Azt, amit én tapasztaltam a hatóság embereivel való megbeszélésekkor. Abból azt látom, hogy a két helyről, HRK és MRASZ felöl érkező megkeresés között balanszírozva tett a hatóság lépéseket most is.

2005.-ben július 15. kezdődődően 30 napos kísérleti engedély 24 fő részére biztosíthatta volna az 50MHz sáv kísérleti megnyitását. Majd fokozatosan növelve a létszámot és ERP teljesítményt, az eredeti terv szerint pár kísérlettel juthattunk volna el az optimális teljesítménykorlátozás megtalálásáig. A HRK engedélykérelme előtt sosem futott be a hatósághoz hasonló 50MHz kérelem. Akkor az akkori MRASZ elnök közbenjárására visszavonta a hatóság az első 50MHz engedélyt. Ketten vittük vissza, de előtte közjegyzővel hitelesített másolatot készítettünk a történelmi dokumentumról. A 2005. évi kísérlet ezután két hét csúszással zajlott le. A július közepi kitelepült QTH-tól engedélyezett állomásokat az utolsó pillanatban egyetlen QTH-ra leszűkítve. Sportosan! A MRASZ elnökségének volt olyan kísérletező tagja, aki az 5W ERP engedélyt az első pillanattól lesajnálta, és Yagi antennát építve mutatta meg 50230 MS hívófrekvencián, hogy hogyan kell sorba állítani EU állomásokat. Akkor sem lehetett kifogástalan a kommunikáció a maihoz hasonlóan, mikor kiderült, hogy a kísérletezők egy részének mereven egy helyre szóló kísérleti engedélye a MRASZ engedélyes állomás esetében három helyre szólt … Azért írtam a „sportosan” jelzőt, mert a kísérletben mutatott magatartása sokaknak megegyezett a sportkarrierének a technikájával. Azaz ha a bíró által nem hitelesített eredményét pénzzel honorált sportsikerként lehet értelmezni, akkor ellenőrzés hiányában mindent meglehet csinálni a vélt siker érdekében. Nem csoda, hogy ellenőrzés hiányában egy kísérleti engedély szabályrendszerét is szabadon áthághatónak gondolták páran, elfelejtve a kísérleti engedély célrendszerét. A hívójelhasználat szempontjából a hatóságnak könnyebb dolga volt anno az 50MHz sáv EU dokumentumokban allokált amatőr rádiószolgálata miatt!

2007.-ben a 70MHz kísérlet sem sokkal indul jobban. A topikot kezdő 70M3UU írásból sem az derül ki, hogy a MRASZ a magyar rádióamatőrök érdekében lépett volna egyet is.

Igazad van, kaphattunk volna rádióamatőr hívójelünkkel jobban összecsengő hívónevet is. Még is azt mondom, hogy a Felber közbenjárások ellenére az elért eredmény a hazai rádióamatőrök számára kedvező. A nemzetközi közösség elfogadta ezt az állapotot és örömmel kúsózik velünk, vagy folytat hullámterjedési kísérleteket, ha úgy jobban tetszik.

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #9 Dátum: 2007 Július 10, 06:42 »
Székesfehérvár Budapest viszonylatban jött létre az első magyar-magyar keresztsávos összeköttetés a két legfrissebb magyar hullámsávon: 50.09MHz és 70.2MHz frekvenciákon. HA4YF Béla HA5PT hívójelelemmel azonosított a rádióamatőr 6m összeköttetésünk közben, miközben én 4m-an a hullámterjedési kísérletünkben HA4YF hívójelével azonosítottam a 70M5PT hívónevemet adva.

A hullámterjedési kísérlet rádióamatőr összeköttetés hangfelvétele: http://holman.ehc.hu/ha4yf_70m_ha_5pt.mp3

Béla, köszönöm szépen a hullámterjedési kísérletet!

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #10 Dátum: 2007 Július 23, 22:03 »
70M3UU írása sajnos nem került le a MRASZ honlapról: http://www.mrasz.hu/fooldal/aktualis/2007/70mhz/70mhz.htm

Emiatt sajnos itt marad az értelmezésem a HASix fórumon. Ebbe a topikba is behozom CT1HZE Joe-val készült hullámterjedési kísérlet összeköttetésünk hangfelvételét: http://holman.ehc.hu/ct1hze.mp3

Még van hátra egy hetünk, folytatjuk a kísérletezést. Van jeladónk, vannak aktív kísérletezőink és van nekik segítő ALEX SMS riasztórendszer. Várjuk a lélegzetelállítóan hosszú Es terjedést.

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #11 Dátum: 2007 Július 24, 23:19 »
70M3UU topik nyitó gondolatai:
Idézet
Nem írok igazoló jelentést mások bennünket alaptalanul befeketítő véleményalkotásai okán. Sőt! – mások cselekedeteiről még csak véleményt sem alkotok. Helyette a történtekről a MRASZ részletesen tájékoztatni fogja az IARU-t, mely levelet egyidejűleg meg fog küldeni a Hatóság részére és felteszi a honlapra. CT1HZE és G7CNF tájékoztatása pedig az én feladatom lesz, ha eljön az ideje.

Szerintetek rádióamatőr hívójel nélkül lehet-e rádióamatőr összeköttetést létesíteni?

http://www.rofike.hu/70MHz/70m5pt_July_24.mp3

  1719    70193 LX1JX         59  55       JO30AB  Luxembourg                       JACQUOT           995 KM                 
  1720    70193 LX1DB         59  59       JN39CO  Luxembourg                       WILLY            1122 KM                 
  1721    70193 G3VYF         59  59       JO01FN  England                          MIKE             1407 KM                 
  1722    70193 G3LQR         59  57       JO02QF  England                          SIMON            1369 KM                 
  1723    70193 G0ORG         59  59       JO02LB  England                                           1451 KM                 
  1724    70193 G4FUF         59  59       JO01GN  England                          KEITH            1407 KM                 
  1724    70193 G0CHE         59  59       IO90PS  England                          KEVIN            1560 KM                 
  1725    70193 G4ZFJ         59  59       JO01HO  England                          COLIN            1402 KM                 
  1725    70193 G4ZTR         59  59       JO01KW  England                          JOHN             1394 KM                 
  1727    70193 F5DQK         53  53       JN18GR  France         RX:50185          MARCEL           1231 KM                 
  1730    70193 G4DEZ         59  57       JO03AE  England                          BRYN             1486 KM                 
  1733    70192 G3YSK         59  57       IO91HB  England                          JOHN             1529 KM                 
  1735    70193 G8IYG         59  55       IO82XT  England                          PAUL             1609 KM                 
  1801    70197 OZ3ZW         59  59       JO54RS  Denmark                          TORBEN            970 KM       

Nem gondoltam volna, hogy lehet, és hogy ilyen jól tud esni! Próbálja ki, aki csak teheti.          :) :) :) :)

ha5flt

 • Vendég
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #12 Dátum: 2007 Július 25, 02:24 »
"...A két rádióengedélyben szereplő személyek terménszetesen végezhetnek együtt hullámterjedési kísérletetet, megbeszélhetik tapasztalataikat, de rádióamatőr összeköttetés létesítésére a rádióengedély nem jogosít fel. A kísérletben résztvevők a forgalmazás során a rádióengedélyben megállapított hívójelet kötelesek használni az összeköttetésben részt vevők azonosítására. Tekntettel arra, hogy a rádióengedély kifejezetten tiltja a rádióamatőr összeköttetések létesítését, így a kísérletben résztvevők külföldi rádióamatőr állomásokkal sem jogosultak rádióamatőr összeköttetést létesíteni.

Üdvözlettel:

Czuczy András
osztályvezető"

(http://www.mrasz.hu/fooldal/regoldalak/hirek/2007/70mhz/70mhz.htm)

***
"...Megerősítem, hogy a kiadott rádióengedély nem tiltja külföldi állomásokkal való kapcsolat felvételt, de ezen összeköttetések naplózásának, jegyzőkönyvezésének meg kell felelnie a kiadott rádióengedélyben meghatározott követelményeknek, továbbá a kísérletbe bevont állomás kezelők a 70 MHz-es sávban az állomásaik azonosítására kizárólag a rádióengedélyben meghatározott hívónevet kötelesek használni!Tájékoztatom Önöket, hogy felkértem a Nemzeti Hírközlési Hatóság mérőszolgálatát, hogy a sávban véletlenszerűen végezzen vételmegfigyelést. A mérőszolgálat kedvezőtlen megfigyelései alapján intézkedni fogok a rádióengedélyek visszavonására.

Czuczy András
osztályvezető"

(ebből a topikból)

***
Azért vadászkutya legyek, ha értem.

Nem elérhető torolve

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 1 493
 • Karma: +29/-8
  • Profil megtekintése
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #13 Dátum: 2007 Július 25, 06:13 »
Tibor,

A rádióamatőr összeköttetést helyi hírközlési hatóságok által feljogosított rádióamatőr hívójellel rendelkezők létesítenek. A hívójelek struktúráját nemzetközi egyezmények rögzítik. Az NHH jogalkalmazó hatóság. A GKM jogalkotó szerv, kormányrendeleteken keresztül szabályozza a tevékenységünket. (rádiórendelet, FNFT …) A 70MHz a hazai FNFT-ben polgári célra, műsorsugárzásra van kijelölve. Ez már akkor is így volt, amikor a Háros Rádióklub megkereste a hatóságot, hogy a sávba eső rádióamatőr tartományt kipróbálnánk. Amikor május végén a MRASZ kitalálta, hogy 70MHz kísérletet indít a kísérletezőkkel való egyeztetés nélkül, akkor is ez volt a helyzet. Ahogy mi tudtuk, 70M3UU Jánosnak is tudnia kellett volna, hogy a haza szabályozás szerint kevés esélyünk van a rádióamatőr hívójelünk megtartására. Az NHH számára szintén rendelet biztosítja a jogot, hogy bármely frekvenciatartományt bármely célra 30 napra kiadhasson, ezt hívják kísérleti rádióengedélynek. Ilyet kaptunk most. Az általunk létesített rádiókapcsolatban nem használjuk a rádióamatőr hívójelünket azonosítás céljára. Ez sem a kísérletezőket, sem a nemzetközi rádióamatőr közösséget nem zavarja.

Egyedül 70M3UU Jánost és fantom csapatát zavarja. Könnyebb nekik az új sáv megszerzése ellen harcolni, mint örömmel kihasználni a lehetőséget?! Hülye leveleket ír HA1TJ, HA3UU, HA7PL és HA5EA a hatóságnak, külföldi rádióamatőröknek és az IARU számára ahelyett, hogy aktív részesei lennének a sáv magyarországi rádióamatőr célú kipróbálásának. Ami egyébként hosszútávon elvezethet legalább 50kHz méretű szegmens tartós rádióamatőr célú kijelöléséhez úgy, mint Görögországban.

A felvétel bizonyítja:
-   a rádióengedélyben foglaltakat betartva lehet rádióösszeköttetést létesíteni
-   a nemzetközi közösség örömmel fogadja a magyar kísérletezőket
-   a 70MHz sávon aktív rádióamatőr forgalmazás folyik

A  DX Clusterbe írt HA hívójelekből butaság azt gondolni, hogy a kísérletezők nem a 70MXXX hívónevüket használják:

HA5PT     70197.1 OZ3ZW       CQing                         1802 24 Jul
HA5PT     70200.1 G4AFJ                                     1749 24 Jul
HA5PT     70190.2 G7CNF                                     1742 24 Jul
HA5PT     70015.7 GB3BAA      io91>jn97                     1739 24 Jul

Nagyon sokan ismernek 70MXXX hívónevünkkel, és egyből mondják a rádióamatőr hívójelünket és nevünket. Sokat tettünk amiatt, hogy így legyen:
http://www.70mhz.org/
http://ham-radio.me.uk/70MHA.htm

Örülök, ha összeköttetés közben a nevemet, a hívójelemet mondják a bemutatkozásom előtt. És akkor is, ha HA5PT kerül a DX Cluster bejegyzései közé. Valakit ez zavarhat egyáltalán?

Az NHH köszönetet érdemel a rádióengedélyek kiadása miatt. János, Gyula, László, és Laci haggyátok abba a mószerolást, gyertek inkább rádiózni 70MHz-re!

ha5flt

 • Vendég
Re: 70MHz rádióengedély értelmezés
« Válasz #14 Dátum: 2007 Július 25, 11:37 »
Tulajdonképpen nem erre gondoltam, de rendben, elhangzott még egyszer - sosem elég, köszönöm.
Csak arra gondoltam, hogy a második válasz, ugye, később született, és abból - legalábbis ha valakinek ennyi információ áll rendelkezésére, ami nyilván nincs így - valóban olyan következtetéseket lehet levonni, amit a MRASZ tett (ha már kénytelen az ember általánosítani egy szervezet esetén, ami úgy áll össze, ahogy). Amúgy ismerhetsz megszólalásaimból, hogy nem áll érdekemben bárkit is megvédeni. Amiatt értetlenkedtem, hogy vajon miért lettek a levelek ilyenek? Meggondolatlanságból? Jogi kötöttségek miatt?