Dipól, inverted V, 7-14 MHz-ig.Egy 16m-es árbocom volt vascsőből inv. V-hez, de az valami borzalom volt. Ez az üvegszálas PP-R a falvastagságával elég stabilnak tűnik, ha kötelekkel kifeszítem, 120°-ban. Így volt a vas is, egymagában állt kifeszítve, a vihar sem mozgatta meg. Még elemezgetem a kínálatot, lehet, hogy teleszkópszerűen próbálom megoldani. Még nem tudom, milyen reteszeléssel, de vannak elképzeléseim.
Szia Gyuri!A legjobb a litze, pláne, ha valamilyen mipolán, vagy zsugorcsőbe be tudod húzni.Elektromos szempontból a szigetelésnek nincs jelentősége (7AT, lehet ugrani).A 1,5-es huzalátmérő bőven elég, a vastagabb nehezebb is!Nekem bronz-réz ötvözetből voltak a keretek.Egyetlen előnye, hogy nem nyúlik, a többi mind hátrány.Merev, főleg fagyban elpattan, szóval nem igazán jó.Ha most építenék quqdot, 1,5mm-es, szigetelt, sodrott réz szálú villanyszerelő derótból csinálnám.Most vettem 100m-t, 46 Ft volt métere és a 80-as delta abból virít.73' Gabi
Akkor itt van vita helyett: http://ha5cfj.hu/dm2abk/19.1.html Érveid jók lennének de nem igaz a vezeték végei hogy vannak szigetelve. Ha még a szigetelés nem sérül ami nehezen elképzelhető akkor a vezeték nem más mint egy kondenzátor . Ami megint nem jó nekünk.
Lajos, ha csupasz vezeték van a földben azt én villámhárítónak nevezném. Ha pedig szigetelt akkor az az antenna rezonáns része, a föld nem rezonál . GP - nek kell egy "tükörkép" .A talaj nedvessége igen változó, erre a változóra nem lehet antennát hangolni illeszteni. (A sós tengervíz meg messze van)
.....tulajdonképpen külön szakma.